Αεροψεκασμοί προνυμφοκτονίας κουνουπιών σε φυσικά υδροτοπικά συστήματα της Ροδόπης, θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 7 και την Πέμπτη 8 Απριλίου, στο πλαίσιο της εκκίνησης του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η δράση θα υλοποιηθεί στις περιοχές των οικισμών Κοπτερού, Διαλαμπής, Σάλπης, Γλυκονερίου, Φαναρίου, Μέσης, Γλυφάδας και Ιμέρου, καθώς και πέριξ των λιμνών Βιστωνίδας και Ισμαρίδας, των ακτών Μέσης και Γλυφάδας, του λιμένα Ιμέρου και του Δέλτα του ποταμού Φιλιουρί, από τις 6 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι.

ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΑπό τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας, απευθύνεται σύσταση για τη μη κυκλοφορία στο φυσικό περιβάλλον των παραπάνω περιοχών, ανθρώπων και ζώων κατά τη διάρκεια του ψεκασμού, για λόγους καθαρά προληπτικούς.

Η εφαρμογή δεν θα γίνει σε κατοικημένες περιοχές, ωστόσο κατά την εκτέλεση της πτήσης από και προς τις περιοχές εφαρμογής, ενδέχεται το ελικόπτερο να διέλθει κοντά από κατοικημένες περιοχές, χωρίς αυτό να εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Για τη διενέργεια των ψεκασμών ακολουθούνται προβλεπόμενες οδηγίες.

Η εφαρμογή θα γίνει με:
• ευθύνη του ανάδοχου φορέα (ASNF Αεροεφαρμογές ΙΚΕ).
• χρήση ελικοπτέρου που φέρει ειδικό και κατάλληλο εξοπλισμό.
• συνεχή επίβλεψη από ειδικούς επιστήμονες υπαλλήλους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
• εγκεκριμένα σκευάσματα.

Σε περίπτωση που δεν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, ο αεροψεκασμός θα διενεργηθεί εντός των επομένων ημερών.

ΚΟΥΝΟΥΠΟΚΤΟΝΙΑ 1

  • Ν. Τσαλικίδης: “Προσβλέπουμε στη συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες, επιδιώκοντας να επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα”

Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νικόλαος Τσαλικίδης, τονίζει: Ξεκινούν νωρίτερα φέτος, δεδομένων των κλιματολογικών συνθηκών και με βάση τις πρόσφατες δειγματοληψίες, οι δράσεις καταπολέμησης κουνουπιών στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, σε υλοποίηση αντίστοιχου ενιαίου προγράμματος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, τριετούς διάρκειας. Στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος, θα διενεργηθούν αεροψεκασμοί προνυμφοκτονίας στα φυσικά υδροτοπικά συστήματα της Π.Ε. Ροδόπης. Το έργο καταπολέμησης των κουνουπιών ενσωματώνει συστηματικές ενέργειες που υλοποιούνται με επίγεια μέσα, από ειδικά συνεργεία διενέργειας ψεκασμών από εδάφους, και εναέρια μέσα, για την εκτέλεση εφαρμογών από τον αέρα.

ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΠαράγοντας αποφασιστικής σημασίας για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου, είναι και η ενεργοποίηση των πολιτών στην κατεύθυνση λήψης μέτρων για την αποφυγή δημιουργίας εστιών στους ιδιωτικούς χώρους. Ενδεικτικά προτείνονται, η απομάκρυνση χόρτων, κούρεμα του γρασιδιού και θάμνων σε αυλές και οικόπεδα, η απομάκρυνση στάσιμων νερών από υδρορροές κι άλλα σημεία των κήπων. Παράλληλα με την εξέλιξη του προγράμματος είναι απαραίτητη η τήρηση ατομικών μέτρων προφύλαξης από τα κουνούπια. Προσβλέπουμε στη συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες, επιδιώκοντας να επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα“.