“Λίμνη Γρατινής: Η άγνωστη και αναξιοποίητη ομορφιά του Νομού Ροδόπης”. Έτσι τιτλοφορεί μια παρέα ποδηλατών από την Κομοτηνή, το μοναδικό ποδηλατικό οδοιπορικό που πραγματοποίησε στη συγκεκριμένη τοποθεσία, διανύοντας 29,8 χιλιόμετρα σε 2 ώρες και 20 λεπτά.

Ο δημιουργός του σχετικού βίντεο, Γιώργος Τοκαλατσίδης, στο σημείωμά του, περιγράφει και σχολιάζει:

“Λίμνη Γρατινής. Μια αναξιοποίητη, “μαγική” λίμνη, τεχνητή, που δημιουργήθηκε με την κατασκευή του φράγματος για το ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ στην ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής. Πράγματι, η γαλήνη και η ομορφιά όταν φτάνει κανείς – όπως φτάνει, γιατί είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να προσεγγίσει – είναι απίστευτη. Το τοπίο “μαγικό”. Το νερό αν και θολό αντικατοπτρίζει τις όψεις των απέναντι υψωμάτων με τρόπο μοναδικό.

Ο δρόμος πολύ δύσκολος. Στην ουσία δεν είναι δρόμος, αλλά… ένας κατσικόδρομος. Ούτε τζιπ δεν μπορεί να προσεγγίσει.

Κρίμα, γιατί αν αυτή η λίμνη ήταν σε κάποιο άλλο κράτος, θα υπήρχαν γύρω της ξενοδοχεία, καταστήματα με διάφορες υπηρεσίες, και άλλες δραστηριότητες, π.χ. κωπηλατοδρόμιο, outdoor activities, ιππασία, τοξοβολία, κανό, και άλλα διάφορα… Ενδείκνυται η περιοχή για τέτοιες δραστηριότητες. Παρ’ όλα αυτά παραμένει σιωπηλή και μη επισκέψιμη…

Εμείς όμως, ανήσυχα πνεύματα, την επισκεφθήκαμε, μετά κόπων και βασάνων, καθώς δυσκολευτήκαμε να ανέβουμε και να κατέβουμε, αφού το έδαφος είναι πολύ χάλια. Το ευχαριστηθήκαμε όμως, βγήκαμε τις φωτογραφίες μας, και ας ελπίσουμε στο μέλλον να ξαναπάμε…”.