Κάθε χρόνο στην Κομοτηνή τιμάται η Μάχη του Οχυρού Νυμφαίας της 6η Απριλίου 1941.

37943a62 ochyro 6Το ιστορικό γεγονός της υπερασπίσεως των πάτριων εδαφών από μόλις 14 αξιωματικούς/υπαξιωματικούς και 364 οπλίτες, υπό τον Ταγματάρχη Αλέξανδρο Αναγνωστό, που έδωσαν άνιση μάχη με τους πάνοπλους κατακτητές της ναζιστικής Γερμανίας, οι οποίοι ήταν πλήρως εξοπλισμένοι και εφοδιασμένοι µε τα πιο τέλεια για την εποχή όπλα.

8762b99a 1 aaa ochyro skopia 61Ήταν νωρίς το πρωί της αποφράδας 6ης Απριλίου του 1941, όταν ο γερμανικός-ναζιστικός στρατός, έχοντας προωθηθεί στο βουλγαρικό έδαφος, καθώς την 1η Μαρτίου 1941 η Βουλγαρία είχε προσχωρήσει στον Άξονα, ξεκίνησε την επίθεση εναντίον του Οχυρού της Νυμφαίας.

Το Οχυρό Νυμφαίας σφυροκοπήθηκε ανελέητα για σαράντα περίπου ώρες· και λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 7ης Απριλίου, ο Διοικητής του, Ταγματάρχης Αλέξανδρος Αναγνωστός, αποφάσισε την παράδοση…

bd340119 anagnostos alexandros 2

Ο Γερμανός στρατηγός σφίγγοντας το χέρι του, του είπε: “Το γερµανικό έθνος συγχαίρει τους ήρωες υπερασπιστές του οχυρού τούτου, οι οποίοι επεσκίασαν τη δόξα του Λεωνίδα και του Θεµιστοκλή. Σας παρακαλώ πολύ, αυτά να τα διαβιβάσετε εις όλους τους αξιωματικούς και οπλίτες του οχυρού. Χθες το βράδυ τα ραδιόφωνα του Βερολίνου και του Λονδίνου έψαλλαν ύµνους δι’ εσάς”.

Ο Ταγματάρχης Αναγνωστός απάντησε υπερήφανα: “Ουδέν πράξαµε στρατηγέ, παρά µόνο το καθήκον µας ως υπερασπιστές του πατρίου εδάφους”.

Οι ελληνικές απώλειες ήταν 7 νεκροί και 23 τραυματίες, έναντι 900 νεκρών, 1.500 τραυματιών, και 30 κατεστραμμένων οχημάτων των Γερμανών! 

Οι επτά ήρωες πεσόντες υπερασπιστές του Οχυρού και της Πατρίδας:

a92397df screenshot 1322

  • Δεκανέας Κορώνης Γεώργιος του Δηµητρίου, από την Καρδίτσα.
  • Στρατιώτης Κιουλµπαξιώτης Εµµανουήλ του Κωνσταντίνου, από τον Σκόπελο Μυτιλήνης.
  • Στρατιώτης Μαλλιαράκης Ιωάννης του Γεωργίου, από τις Αρχάναι Τεµένους Ηρακλείου.
  • Στρατιώτης Τσικνάκης Γεώργιος του Θεοδώρου, από την Κουµάσα Μονοφασίου Ηρακλείου.
  • Στρατιώτης Μπάφας Γεώργιος του Ιωάννου, από το Βαθύπεδον Ιωαννίνων.
  • Στρατιώτης Ποτίρης Ευστράτιος του Νικολάου, από το Πλακάδο Πλωµαρίου Λέσβου.
  • Στρατιώτης Καραγεωργίου Γεώργιος του Ιγνατίου, από το Σκαλοχώρι Μηθύµνης Λέσβου.

Διαβάστε λεπτομέρειες για τη Μάχη του Οχυρού Νυμφαίας και για τα Οχυρά της “Γραμμής Μεταξά”, εδώ, εδώ και εδώ.

e7f2dc26 46 ochyro panagia 2 1