• Επίσκεψη Ιλχάν Αχμέτ στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργού Σπήλιου Λιβανού.
  • Ιλχάν Αχμέτ: “Ώρα πράξεων και όχι λόγων, για αγρότες και κτηνοτρόφους της Θράκης”.

Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση που του απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης για την ενίσχυση του μπασμά, ο βουλευτής Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ, επισκέφθηκε τον υπουργό στο υπουργείο, προκειμένου να εξειδικεύσει την πρότασή του, η οποία κατατέθηκε και στη διακομματική επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης και αφορά στην «Ειδική ανά Εκμετάλλευση Ενίσχυση Αγροτών σε Ορεινές και Μειονεκτικές περιοχές της Χώρας».

Πρόκειται για τον καρπό πολυετούς έρευνας, που έλαβε υπ’ όψη της τα ευρωπαϊκά και εθνικά δεδομένα με γνώμονα και την εμπειρία που αποκόμισε ο ίδιος ο Ιλχάν Αχμέτ από τις επαφές του με τον Τάσο Χανιώτη και άλλους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες του τομέα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στις Βρυξέλλες, καθώς και την διεξοδική γνώση του πεδίου του πρωτογενούς τομέα στην Θράκη.

Παράλληλα, ο βουλευτής Ροδόπης ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών για την άμεση συγκρότηση της ειδικής επιστημονικής επιτροπής που υποσχέθηκε ο κ. Λιβανός, ως πρόκριμα για την ανάταξη των απωλειών των καλλιεργητών μπασμά στην Θράκη από τις ζημιές του 2018 και τις συνέπειες της πανδημίας και των ιδιαίτερα χαμηλών τιμών του τελευταίου έτους.

Ακόμη ο Ιλχάν Αχμέτ επέμεινε στην πρότασή του για την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης ως έργου «Εθνικής Στρατηγικής Σημασίας» του φράγματος του Κομψάτου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην τεράστια σημασία στήριξης της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στην Θράκη και την Ροδόπη.

Εξάλλου, η τομεακή σύνθεση της απασχόλησης καταδεικνύει τη μεγάλη εξάρτηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ από τον πρωτογενή τομέα, στον οποίο απασχολείται ακόμα και σήμερα ποσοστό που αγγίζει το 30% του ενεργού πληθυσμού.

Η δήλωση του Ιλχάν Αχμέτ μετά τη συνάντηση:

«Ανταποκρίθηκα στην δημόσια πρόσκληση του κ. Λιβανού από του βήματος της Βουλής για συνάντηση μαζί του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αφού τού επεσήμανα τα όσα έχουν συμβεί στο προηγηθέν χρονικό διάστημα της παρούσας διακυβέρνησης, με τις ανακολουθίες και τις πλημμέλειες που έφεραν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας, τού παρουσίασα αναλυτικά τις προτάσεις και θέσεις μου για τον πρωτογενή τομέα της Θράκης και της Ροδόπης ειδικότερα. Η θέση μου είναι να μάχομαι δίπλα στους πολίτες και να διεκδικώ εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις. Γι’ αυτό και σήμερα, μετά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο που ασκήθηκε εκ μέρους μου πρόσφατα στην Βουλή, είχα την ευκαιρία να θέσω και από κοντά  στον κ. Λιβανό το διεκδικητικό πλαίσιο για τη Θράκη. Άλλωστε, ακόμα και η επίσκεψη της διακομματικής επιτροπής έγινε στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου και ήταν σήμερα μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να επικαιροποιηθούν τα ζητήματα και ενώπιον του νέου υπουργού. Τελούμε σε ενεργητική αναμονή για τα υπεσχημένα και πιέζουμε για να μετατραπούν σε εφαρμόσιμες πολιτικές επί του πεδίου οι διακηρύξεις για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα στην Θράκη, που τόσο ανάγκη το έχει».

Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ ΜΕ ΤΙΤΛΟ

«Ειδική ανά Εκμετάλλευση Ενίσχυση Αγροτών σε Ορεινές και Μειονεκτικές περιοχές της Χώρας»