Τουρκική ακταιωρός εισήλθε εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και παρενόχλησε περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς σε βάρος του, σήμερα το πρωί, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Λέσβου.

Παράλληλα, σε δεύτερο περιστατικό στην ίδια θαλάσσια περιοχή, λέμβος με επιβαίνοντες αλλοδαπούς παράνομους μετανάστες, επιχείρησε να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα συνοδεία τουρκικής ακταιωρού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος «πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας από το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος–Ελληνικής Ακτοφυλακής με την τουρκική ακταιωρό προκειμένου να παραλάβουν τους επιβαίνοντες της λέμβου, με αρνητικά αποτελέσματα. Η λέμβος με τους αλλοδαπούς δεν εισήλθε καθόλου στα ελληνικά χωρικά ύδατα και οι επιβαίνοντές της περισυνελέγησαν τελικά από έτερη τουρκική ακταιωρό, και ενώ η πρώτη είχε ήδη αποχωρήσει από την εν λόγω θαλάσσια περιοχή».

 

Μηταράκης: “Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει αυτήν την αδικαιολόγητη πρόκληση”

Σε δήλωσή του ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης τόνισε: «Σήμερα το πρωί η Ελληνική Ακτοφυλακή ανέφερε πολλαπλά περιστατικά κατά τα οποία η Τουρκική Ακτοφυλακή και το Τουρκικό Ναυτικό συνόδευσαν αμφίβολης ποιότητας βάρκες μεταναστών στα σύνορα της Ευρώπης, σε μια προσπάθεια να προκαλέσει κλιμάκωση με την Ελλάδα. Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι αυτοί οι μετανάστες αναχώρησαν από τις τουρκικές ακτές και δεδομένου ότι υποβοηθήθηκαν από την Τουρκία, δεν διέτρεχαν κίνδυνο. Καλούμε την Τουρκία: 1) Να σταματήσει αυτή την αδικαιολόγητη πρόκληση. 2) Να επιστρέψει αυτούς τους μετανάστες με ασφάλεια στην Τουρκία. 3) Να συμμορφωθεί με την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας του 2016 για τη μετανάστευση”.

πηγή: protothema.gr