Τη χρηματοδότηση της προμήθειας έξι βυθιζόμενων συστημάτων συλλογής και αποθήκευσης απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών με κάδους συμβατούς με τα κοινά απορριμματοφόρα των ΟΤΑ, αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής κατόπιν πρότασης που είχε υποβάλλει ο Δήμος Κομοτηνής, επιδιώκοντας την αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων.

Το έργο εντάχθηκε στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ», στον Άξονα Προτεραιότητας 1: «Αστική Αναζωογόνηση».

Τα συγκεκριμένα βυθιζόμενα συστήματα θα εγκατασταθούν στους οικισμούς Φαναρίου  (Αλιευτικό Καταφύγιο, Πεζόδροµο, Κατασκήνωση ΟΤΕ), Νέου Σιδηροχωρίου (Πλατεία), Αιγείρου (Πλατεία) και Κάλχαντος.

“Η χρήση τους μπορεί να επιφέρει πολλά και πολλαπλασιαστικά οφέλη, εξυπηρετώντας τόσο τους μόνιμους κατοίκους των οικισμών όσο και τους επισκέπτες, ειδικά στην περίπτωση του Φαναρίου, κατά τους θερινούς μήνες”, σημείωσε ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης.

Ο προϋπολογισμός του συστήματος ανέρχεται σε 272.800 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%, εκ των οποίων τα 213.535,20 ευρώ προέρχονται από το Πράσινο Ταμείο και το υπόλοιπο ποσό από ίδιους πόρους.

Οφέλη: Τα πλεονεκτήματα από τη χρήση αυτού του συστήματος αφορούν στην εξαφάνιση των απορριμμάτων που βρίσκονται έξω από τους κάδους, με αποτέλεσμα τα πεζοδρόμια να διατηρούνται καθαρά. Ταυτόχρονα μειώνονται οι ρύποι εξαιτίας των μικρότερων αριθμών δρομολογίων που απαιτούνται από τα συνεργεία του Δήμου. Ο νέος σχεδιασμός του συστήματος αυτού δημιουργεί έναν συνδυασμό αισθητικής και περιβαλλοντικής προστασίας, ενώ επιτρέπει την εύκολη χρήση του. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ύψος είναι ιδανικό για τη χρήση από ενήλικους, παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες, χωρίς να προκαλεί προβλήματα στην κυκλοφορία.  Επιπλέον, είναι αθόρυβο για τους χρήστες, επομένως θεωρείται ιδανικό για να τοποθετηθεί εντός κατοικημένων περιοχών.

f9d58e97 skoupidia vithizomeno systimaΟ Δήμος Κομοτηνής το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στην προμήθεια των συστημάτων μέσω ανοιχτής διαγωνιστικής διαδικασίας, στοχεύοντας στη συλλογή απορριμμάτων με καλαισθησία, περιβαλλοντική προστασία και οικονομικά οφέλη που επιτυγχάνει ο σύγχρονος αυτός εξοπλισμός.

Η επιλογή των συγκεκριμένων συστημάτων γίνεται από τη Δημοτική αρχή στο πλαίσιο της προσπάθειας εξεύρεσης καινοτόμων λύσεων για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών στην κατεύθυνση της ανακύκλωσης η οποία επιτυγχάνει τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων.