Επιστολή στο ΥΠΑΙΘ από τους θεατρολόγους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της Ροδόπης

Επιστολή στο ΥΠΑΙΘ από τους θεατρολόγους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της Ροδόπης.
f85f2309e28894111140eb5cab75e257

Επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας απέστειλαν οι αναπληρωτές θεατρολόγοι εκπαιδευτικοί του νομού Ροδόπης, ζητώντας τη σύσταση οργανικών θέσεων για τον κλάδο τους, μόνιμους διορισμούς, και η διδασκαλία του μαθήματος να γίνεται μόνο από τους επιστημονικά καταρτισμένους εκπαιδευτικούς του εν λόγω κλάδου.  
“Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να ενισχύσουμε την προσπάθεια των συναδέλφων θεατρολόγων από όλη την Ελλάδα, που ζητούν να συσταθούν οργανικές θέσεις στον κλάδο ΠΕ 91 και να γίνει ισοκατανομή στους διορισμούς”, εξηγούν, και συμπληρώνουν: “Ελπίζουμε να μην βρεθούμε για ακόμα μια φορά θεατές στην υποβάθμιση της Θεατρικής Αγωγής και της τέχνης γενικότερα στο δημόσιο σχολείο”. Ακόμη, ζητούν από τους τοπικούς Βουλευτές, τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο, και τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, “να στηρίξουν και να ενισχύσουν την προσπάθειά μας και να δοθούν λύσεις στα λογικά αιτήματα  για την ολόπλευρη μόρφωση των μαθητών μας”. 
Η επιστολή, την οποία προσυπογράφει ο σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης “Οι Τρεις Ιεράρχες”, και η οποία πέραν των ανωτέρω έχει κοινοποιηθεί και στον Πανελλήνιο Επιστημονικό Σύλλογο Θεατρολόγων καθώς και στον Σύλλογο Αποφοίτων του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ, έχει ως εξής:

“Αξιότιμη κυρία Υπουργέ Παιδείας, Αξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι Υφυπουργοί, Αξιότιμη Γενική Γραμματέα.

Είμαστε εκπαιδευτικοί Θεατρικής Αγωγής του κλάδου ΠΕ 91, δηλαδή εξειδικευμένο επιστημονικό εκπαιδευτικό προσωπικό, που διδάσκουμε κάθε χρόνο θέατρο στα παιδιά σε αρκετές σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Είμαστε εκπαιδευτικοί που για πολλά χρόνια περιπλανιόμαστε στα σχολεία ανά την Ελλάδα στελεχώνοντας ως αναπληρωτές το δημόσιο σχολείο, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Είμαστε εκπαιδευτικοί που φέτος εργαζόμαστε σε σχολεία του νομού Ροδόπης. Είμαστε εκπαιδευτικοί σε διαρκή αναμονή: της πρόσληψής μας, της απόλυσής μας, και φέτος, για πρώτη φορά, κάποιου πιθανού μόνιμου διορισμού με την 2ΓΕ/2019 προκήρυξη του ΑΣΕΠ.

Το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής διδάσκεται στα σχολεία τα τελευταία είκοσι χρόνια, με πολλαπλά οφέλη για τους μαθητές, καθώς αποτελεί ένα βιωματικό μάθημα που προσφέρει βασικές γνώσεις και δεξιότητες για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς των μαθητών.

Αυτή τη στιγμή το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής στα ελληνικά σχολεία διδάσκεται μία διδακτική ώρα την εβδομάδα, μόνο στις τέσσερις πρώτες τάξεις του Δημοτικού από την δωδεκαετή υποχρεωτική εκπαίδευση. Ένας απογοητευτικός αριθμός, αν σκεφτεί κανείς πως ενώ ζούμε στη χώρα που γεννήθηκε το θέατρο, δεν αποτελεί βασικό μάθημα σε όλη την εκπαίδευση των παιδιών. Θεωρούμε αδιανόητο να μη διδάσκεται στο σχολείο ένα κομμάτι της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας ως έθνος. Κι ενώ αναγνωρίζεται η αξία του μαθήματός μας στην εκπαίδευση από την επιστημονική κοινότητα, τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια συνεχή υποβάθμισή του. Μάλιστα, πριν πέντε χρόνια, το μάθημα αφαιρέθηκε από την Ε΄ και Στ΄ δημοτικού αναίτια και χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση, ενώ αποκλείστηκε και από τους διορισμούς στην ειδική αγωγή. Έκπληξη αποτέλεσε το γεγονός πως το μάθημα αφαιρέθηκε πέρσι από το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα της Α΄ Λυκείου.

Η Θεατρική Αγωγή χρησιμοποιώντας ως βασικά εργαλεία έκφρασης την ψυχή και το συναίσθημα, τα οποία ολοένα και συρρικνώνονται από το εκπαιδευτικό μας σύστημα, που τείνει να δίνει έμφαση στην επικράτηση της λογικής σκέψης και στη στείρα απομνημόνευση, προωθεί τη συνεργασία και την ομαδικότητα, και στοχεύει στην ανάπτυξη της ενσυναίσθησης, της δημιουργικότητας, και στην καλλιέργεια της αντιληπτικής ικανότητας και της κριτικής σκέψης. Χωρίς αμφιβολία το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής είναι απαραίτητο για την ολοκληρωμένη εκπαίδευση των μαθητριών και μαθητών, και ιδιαίτερα σημαντικό σε σχέση με τη βιωματική του διάσταση. 

Ως εκπαιδευτικοί Θεατρικής Αγωγής δεν μπορούμε παρά να θορυβηθούμε βλέποντας τις ήδη ελάχιστες ώρες διδασκαλίας της Θεατρικής Αγωγής στο δημόσιο σχολείο να μειώνονται σταθερά, πλήττοντας πρώτα απ’ όλα τους μαθητές, και αναρωτιόμαστε για το μέλλον του μαθήματός μας στο ελληνικό δημόσιο σχολείο.

Σε αναμονή, λοιπόν, των αποτελεσμάτων της 2ΓΕ/2019 προκήρυξης του ΑΣΕΠ, αναρωτιόμαστε γιατί δεν έχουν συσταθεί ακόμα οργανικές θέσεις για τον κλάδο της Θεατρικής Αγωγής, και τι μπορεί αυτό να σημαίνει για την ισοκατανομή των διορισμών στην Γενική Αγωγή.

Με την παρούσα επιστολή,

  • ΖΗΤΑΜΕ τη σύσταση οργανικών θέσεων για τον κλάδο ΠΕ91,
  • ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ μόνιμους διορισμούς ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης, όπως αυτές φαίνονται κάθε χρόνο από τις προσλήψεις των αναπληρωτών,
  • ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ η διδασκαλία του μαθήματος να γίνεται μόνο από τους επιστημονικά καταρτισμένους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ91.  

Το δημόσιο σχολείο που ονειρευόμαστε είναι ένα σχολείο συμπεριληπτικό, που θα χωράει όλες τις Τέχνες, και θα λειτουργεί ως χώρος αποδοχής, δημιουργίας και ελεύθερης έκφρασης. Γιατί το Θέατρο αποτελεί μορφωτικό δικαίωμα όλων των μαθητών, και όχι πολυτέλεια.

Με εκτίμηση, οι αναπληρώτριες Εκπαιδευτικοί Θεατρικής Αγωγής Ν. Ροδόπης:

  • Αναγνώστου Αικατερίνη
  • Λυμπέρης Γεώργιος
  • Μιχαλοπούλου Φωτεινή
  • Πολύζος Απόστολος
  • Τσαρδούνη Φωτεινή“.
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood