Lockdown: Τετάρτη ή Πέμπτη οι ανακοινώσεις για λιανεμπόριο, σχολεία, εστίαση

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην κρίσιμη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγωντην την Τετάρτη 31 Μαρτίου.
1 (4)

Δύο διαφορετικές εκδοχές για την επανέναρξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων και την άρση του lockdown από τις 5 Απριλίου μέχρι το Πάσχα, συγκρούονται στο ευρύτερο κάδρο των αρμόδιων – κυβερνητικών και επιστημόνων – για την αναχαίτιση του τρίτου και πιο σκληρού κύματος της πανδημίας.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην κρίσιμη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγωντην την Τετάρτη 31 Μαρτίου όπου και θα εξεταστεί η πρόταση για το άνοιγμα αρχικά του λιανεμπορίου και της εκπαίδευσης καθώς και της άρσης των περιορισμών για τις διαδημοτικές μετακινήσεις. Στο επόμενο πακέτο εισηγήσεων τοποθετείται το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους, που με την τωρινή ανάγνωση των δεδομένων υπολογίζεται ότι μπορεί να «κλειδώσει» για το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου.

Η επιδημιολογική εικόνα με τα πολλά κρούσματα και τις ισχυρές πιέσεις στο ΕΣΥ διατηρεί τον συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες και προβληματίζει την επιτροπή των ειδικών.
Την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις της σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, των Γυμνασίων και Λυκείων και των διαδημοτικών μετακινήσεων.

“Με τους εμβολιασμούς, τα self tests και με σύμμαχο τον καιρό, μπορούμε να μιλάμε για ένα ελεγχόμενο άνοιγμα της οικονομίας, της κοινωνίας, της εκπαίδευσης, χωρίς να απεμπολούμε τα μέτρα προστασίας” ανέφερε χθες το βράδυ ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης. Ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι τα μέτρα έχουν αποφέρει αποτελέσματα και πρόσθεσε ότι υπάρχει πίεση αλλά πρέπει να κοιτάμε και την επόμενη μέρα: “Διότι λήγει η χειμερινή περίοδος που λόγω του κρύου τα μέτρα έπρεπε να είναι πιο αυστηρά, μπαίνουμε στην άνοιξη με σύμμαχο τον καιρό, κι έχουμε και δυο ακόμα συμμάχους: τον εμβολιασμό του πληθυσμού που θέτει μια ασπίδα προστασίας, το λεγόμενο τείχος ανοσίας στους ηλικιωμένους και ευάλωτους, και ταυτόχρονα θα έχουμε και πολύ περισσότερα μαζικά οικιακά τεστ”. Είναι χαρακτηριστική ακόμη η αναφορά του κ. Σκέρτσου στην ΕΡΤ: “Ο κόσμος έχει ανάγκη την κοινωνικοποίηση, αυτό πρέπει να γίνει με πολύ πιο οργανωμένο τρόπο από αυτό που γίνεται σήμερα, άρα η περίοδος των περιορισμών ως προς τις διαδημοτικές μετακινήσεις πρέπει να σταματήσει και να πάμε σε μια οργανωμένη πλέον και με τάξη διαδικασία εξόδου των ανθρώπων με τη βοήθεια και του καλού καιρού σε εξωτερικούς χώρους”.

Ο νέος πενταψήφιος

Ο συνδυασμός των self tests με τα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις, την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων εκ μέρους των καταστημάτων, αλλά και του τρίωρου χρονικού ορίου που θα δίνεται στον καταναλωτή μία φορά την ημέρα με αποστολή sms στον νέο πενταψήφιο τηλεφωνικό κωδικό 13032, θεωρείται ότι διαμορφώνουν τις βάσεις για την πλήρη και ασφαλή επαναφορά της αγοράς χωρίς click away και click inside. Οι ίδιες αρμόδιες πηγές μάλιστα εξηγούν ότι η εργαλειοποίηση των self tests σε συνδυασμό με την ταχεία διαδικασία εμβολιασμού του πληθυσμού μπορεί να είναι το στοιχείο εκείνο που θα αλλάξει τις βάσεις του “παιχνιδιού” (game changer) δίδοντας κρίσιμα περιθώρια για τη επαναλειτουργία κλάδων της οικονομίας. Μάλιστα προδικάζουν πως με αυτό τον τρόπο μπορεί να μπει και η εστίαση πλέον στις συζητήσεις για επανέναρξη εργασιών. Κάτι, ωστόσο, που θεωρούν ότι δεν μπορεί να γίνει άμεσα αλλά αφού προηγηθούν το λιανεμπόριο και τα σχολεία.

Στόχος όπως επισημαίνουν είναι μέχρι το Πάσχα να έχει επιτραπεί και η επαναλειτουργία της εστίασης αποκλειστικά όμως σε εξωτερικούς χώρους.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Προτεραιότητα του υπουργείου Παιδείας είναι το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων τόνισε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή. Όπως εξήγησε αυτό συμβαίνει διότι έχουν λειτουργήσει πολύ λιγότερο στη δια ζώσης εκπαίδευση ενώ ετοιμάζονται και για εξετάσεις. “Η  5η Απριλίου είναι μία ημερομηνία που και εμείς θα θέλαμε να λειτουργήσουν τα σχολεία, αλλά δεν έχει αποφασιστεί κάτι ακόμα” σημείωσε η υφυπουργός, σύμφωνα με την οποία το υπουργείο έχει παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο στην επιστημονική επιτροπή για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία. Όσον αφορά τις μικρότερες τάξεις αλλά και τα πανεπιστήμια, εξήγησε ότι ακόμη δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο ή εισήγηση. Τόνισε, δε, ότι θα κριθούν όλα αναλόγως με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η κ. Μακρή ανέφερε ακόμη ότι το self tests είναι ένα όπλο που θα συμβάλει μαζί με τους εμβολιασμούς στο άνοιγμα.

πηγή: protothema.gr
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood