Ιλχάν Αχμέτ: “Τα βιβλιοπωλεία να χαρακτηριστούν καταστήματα «ζωτικής ανάγκης»”

Ιλχάν Αχμέτ: "Τα βιβλιοπωλεία να χαρακτηριστούν καταστήματα «ζωτικής ανάγκης»"
ΙΛΧΑΝ ΟΚ

Κατατέθηκε ερώτηση για τον κλάδο του βιβλίου από την Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής που συνυπογράφεται από τον βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Παιδείας & Θρησκευμάτων, και Υγείας.

Σε σχετική ανακοίνωση που υπογράφεται από την Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, τον Σύλλογο Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών, αλλά  και τον Σύλλογο Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων, η οποία δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, τονίζεται το γεγονός πως το βιβλίο «αποτελεί τη μοναδική διέξοδο των πολιτών, μετριάζοντας τις συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις του αναγκαστικού εγκλεισμού».

Στη χώρα μας και κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, ωστόσο, τα βιβλιοπωλεία αντιμετωπίζονται με το γενικό κανόνα που διέπει και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, παρά τα αποδεδειγμένα οφέλη του βιβλίου στην ψυχοσύνθεση των πολιτών, εν μέσω της καραντίνας, η οποία λίγο-πολύ διαρκεί έναν ολόκληρο χρόνο.

Το ερώτημα που τίθεται προς τους υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Παιδείας & Θρησκευμάτων και Υγείας είναι το εξής:

“Συγκαταλέγεται ανάμεσα στις προθέσεις της Κυβέρνησης και των συναρμόδιων Υπουργείων να χαρακτηριστούν τα βιβλιοπωλεία ως καταστήματα «ζωτικής ανάγκης» και να παραμείνουν ανοικτά παρά το lockdown, όπως ακριβώς αποφασίστηκε προ ημερών και στη Γαλλία, και όπως ζητεί με αίτημά της η Σύμπραξη των Εκδοτών;”.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ

“Σε σχετική ανακοίνωση που υπογράφεται από την Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, τον Σύλλογο Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών, αλλά  και τον Σύλλογο Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων, η οποία δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, τονίζεται το γεγονός πως το βιβλίο «αποτελεί τη μοναδική διέξοδο των πολιτών, μετριάζοντας τις συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις του αναγκαστικού εγκλεισμού».

Παράλληλα, στην ίδια επιστολή επισημαίνεται πως σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, αλλά και αλλού, τα βιβλιοπωλεία έχουν χαρακτηριστεί ως καταστήματα «ζωτικής ανάγκης» και παραμένουν ανοικτά παρά τα αυστηρά lockdowns.

Όπως μάλιστα τονίζεται σε σχετικό άρθρο της έγκριτης εφημερίδας «Καθημερινή», σύμφωνα με παλαιότερο κοινό έγγραφο της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών, της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτών και της Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Ομοσπονδίας Βιβλιοπωλών, το Νοέμβριο, τα βιβλιοπωλεία παρέμεναν ανοικτά σε 37 χώρες από τις 50 που μελετήθηκαν, ενώ θεωρούνταν καταστήματα ζωτικής ανάγκης σε οκτώ από αυτές…

Στη χώρα μας και κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, ωστόσο, τα βιβλιοπωλεία αντιμετωπίζονται με το γενικό κανόνα που διέπει και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, παρά τα αποδεδειγμένα οφέλη του βιβλίου στην ψυχοσύνθεση των πολιτών, εν μέσω της καραντίνας, η οποία λίγο-πολύ διαρκεί έναν ολόκληρο χρόνο.

Δεδομένου ότι το βιβλίο ως αγαθό έχει πλέον αποδειχθεί πως αποτελεί μια σημαντική συντροφιά για τους πολίτες, οι οποίοι είναι έγκλειστοι στα σπίτια τους για λόγους διαφύλαξης της δημόσιας υγείας.

Δεδομένου ότι όπως εύστοχα επισημαίνει και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου «με κάθε βιβλίο που αγοράζει κανείς, σημαίνει ότι μένει και λιγότερες ώρες εκτός σπιτιού», με αποτέλεσμα και ο  αναγνώστης να ωφελείται διαβάζοντας και η κοινωνία να προστατεύεται από τις πολλές μετακινήσεις.

Δεδομένου ότι βάσει της έως τώρα εμπειρίας δεν παρατηρήθηκαν σε βιβλιοπωλεία της Ελλάδας περιπτώσεις κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά και σε κάθε περίπτωση στα εν λόγω καταστήματα μπορεί κάλλιστα να εφαρμοστεί ό,τι ισχύει και για τα φαρμακεία και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές ανεξαρτήτως βαθμίδας των κατά τόπους lockdowns.

Ερωτώνται οι συναρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

Συγκαταλέγεται ανάμεσα στις προθέσεις της Κυβέρνησης και των συναρμόδιων Υπουργείων να χαρακτηριστούν τα βιβλιοπωλεία ως καταστήματα «ζωτικής ανάγκης» και να παραμείνουν ανοικτά παρά το lockdown, όπως ακριβώς αποφασίστηκε προ ημερών και στη Γαλλία, και όπως ζητεί με αίτημά της η Σύμπραξη των Εκδοτών;”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood