Εκτιμώντας ότι “τις επόμενες ημέρες θα επιδεινωθούν οι αριθμοί θανάτων και διασωληνωμένων”, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 “Πρωινοί Τύποι”, εμφανίστηκε επιφυλακτικός με το ταυτόχρονο άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων.

“Έχουμε μπροστά μας δέκα δύσκολες ημέρες, ας ελπίσουμε ότι θα είναι σταθεροποιητικές για την πορεία της πανδημίας και το ΕΣΥ”, τόνισε, και πρόσθεσε: “Έχοντας εκπλαγεί δυσάρεστα από το τρίτο κύμα, θα ήταν πολύ δύσκολο ένα ταυτόχρονο άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, το τρίτο κύμα του κορωνοϊού αποδείχθηκε πολύ σκληρό, “εκπλαγήκαμε δυσάρεστα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το ποια δραστηριότητα θα πρέπει να ανοίξει πρώτα, ο κ. Εξαδάκτυλος υποστήριξε ότι “το λιανεμπόριο έχει αποδειχθεί σχετικά ασφαλέστερο και πρέπει να ανοίξει πρώτο”, ενώ εμφανίστηκε επιφυλακτικός με το άνοιγμα των σχολείων – όπως είπε “θα μπορούσαν να ανοίξουν μόνο τα λύκεια”.

Εξαδάκτυλος: Aναμένεται αύξηση θανάτων και διασωληνωμένωνΜιλώντας για την εστίαση σημείωσε ότι “ευνοεί την διασπορά του ιού περισσότερο από άλλες δραστηριότητες”, επεσήμανε ότι “θα πρέπει τα εστιατόρια να ανοίξουν όταν αυτό είναι ασφαλές”, ενώ υπογράμμισε ότι “και το άνοιγμα σε εξωτερικούς χώρους έχει τη δυσκολία του”.

Ερωτηθείς για τα self tests απάντησε ότι θα βοηθήσουν αλλά δεν είναι η λύση του προβλήματος και έδωσε συμβουλές για τη διενέργειά τους. Όπως είπε, “το self test δεν θα πρέπει να γίνεται στο φαρμακείο, ο καταλληλότερος για να το δείξει είναι ο γιατρός”, ωστόσο σημείωσε ότι “το σημαντικό είναι τα θετικά τεστ να δηλώνονται και όχι να αποκρύπτονται”. Καταλήγοντας τόνισε οτι “αυτά τα self tests που έχουμε τώρα είναι τα πρώτα που έχουν αξιοπιστία πάνω από 80%, πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή”.

πηγή: ant1news.gr