Κατηγορηματικό “όχι” από Ε.Ε. σε παράταση των συμβάσεων της Κοινωφελούς Εργασίας

Αρνητική απάντηση του Επιτρόπου Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, στην επιστολή των Ευρωβουλευτών του ΚΚΕ.
oaed (3)

Αρνητική ήταν η απάντηση του Επιτρόπου Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Λουξεμβούργιου, Νίκολας Σμιτ, στην επιστολή των Ευρωβουλευτών του ΚΚΕ που μετέφεραν το αίτημα των 36.500 εργαζόμενων του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας αφενός για παράταση των οκτάμηνων συμβάσεών τους μέχρι και το τέλος του έτους και αφετέρου για τη μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου.

“Εντελώς κυνικά ο Επίτροπος απαντά σχεδόν μονολεκτικά “όχι” στο αίτημα για παράταση των συμβάσεων μέχρι το τέλος του 2021 και μετατροπή τους σε μόνιμες θέσεις εργασίας”, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ οι οποίοι ακόμη υπογραμμίζουν ότι στην απάντησή του ο Επίτροπος, “χωρίς κανένα πρόσχημα ομολογεί ότι τα διάφορα προγράμματα έχουν περιορισμένη και μη επεκτάσιμη διάρκεια”, και οτι “δεν έχουν σκοπό να διασφαλίσουν μια μακροχρόνια σύμβαση εργασίας”. Επίσης καταγγέλλουν τον Επίτροπο ότι “αυτό που προσέφερε μόνο ήταν ανέξοδα λόγια παρηγοριάς για τη δύσκολη κατάσταση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα εμπαίζοντας τους απολυμένους ότι έλαβαν συμβουλές από το τοπικό γραφείο του ΟΑΕΔ που θα τους βοηθήσουν στην αναζήτηση εργασίας τη στιγμή που η ανεργία και η αναστολή εργασίας “θερίζουν” μέσα στην καπιταλιστική κρίση που επιτάχυνε η πανδημία”.

Ολόκληρη η απάντηση του Επιτρόπου
“Απαντώ στην επιστολή σας της 18ης Φεβρουαρίου 2021 στην οποία αναφέρεστε στην κατάσταση των εργαζομένων που έχουν προσληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος προώθησης της απασχόλησης μέσω δημοσίων έργων που ξεκίνησε από την Ελληνική Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΟΑΕΔ). Ζητάτε την παράταση των συμβάσεών τους έως το τέλος του 2021 και τη μετατροπή τους σε μόνιμες. Η Επιτροπή γνωρίζει πλήρως τη δύσκολη κατάσταση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, όπου οι προηγούμενες βελτιωτικές τάσεις έχουν σταματήσει από την πανδημία COVID-19 και οι προοπτικές απασχόλησης έχουν επιδεινωθεί ξανά για μεγάλες ομάδες του πληθυσμού. Στην Ελλάδα, όπως παντού στην E.E., θα χρειαστεί περισσότερη εστίαση στις ενεργές πολιτικές της αγοράς εργασίας για να προωθηθεί μια δυναμική, πλούσια σε θέσεις εργασίας και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψη, όπως ενθαρρύνεται από τη σύσταση της Επιτροπής για μια αποτελεσματική ενεργό υποστήριξη στην απασχόληση μετά την κρίση του COVID-19 (EASE) που εγκρίθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το εν λόγω πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευσης και Δια βίου Μάθησης (OP HRDELL). Το πρόγραμμα εμπίπτει στον θεματικό στόχο της «προώθησης βιώσιμης και ποιοτικής απασχόλησης και στήριξης της κινητικότητας των εργαζομένων», και εντός της επενδυτικής προτεραιότητας, της «πρόσβασης στην απασχόληση για άτομα που αναζητούν εργασία και ανενεργά άτομα, συμπεριλαμβανομένων των μακροχρόνια ανέργων και ατόμων μακριά από την αγορά εργασίας, επίσης μέσω τοπικών πρωτοβουλιών για την απασχόληση και στήριξης της κινητικότητας των εργαζομένων». Το πρόγραμμα είναι μέρος των ενεργών πολιτικών για την αγορά εργασίας (ALMPs) που εφαρμόζει ο ΟΑΕΔ για την αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης για τους αιτούντες εργασία και για τη βελτίωση της αντιστοίχισης μεταξύ θέσεων εργασίας και εργαζομένων. Οι στόχοι του συγκεκριμένου προγράμματος, όπως αναφέρεται στην πρόσκληση του ΟΑΕΔ 4/2020 της 29ης Ιουνίου 2020, είναι η «επανασύνδεση των μακροχρόνια ανέργων και ευάλωτων ομάδων με την αγορά εργασίας» και η «αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ανέργων», επίσης ως συμβολή στην αντιμετώπιση της κατάστασής τους ενόψει της κρίσης COVID-19. Πιο συγκεκριμένα, αυτή η οκτάμηνη εργασιακή εμπειρία σε δημόσιες υπηρεσίες σε συνδυασμό με θεωρητική κατάρτιση και πιστοποίηση στον σχετικό τομέα, προορίζεται να αυξήσει τις πιθανότητες των συμμετεχόντων να βρουν δουλειά στην ανοιχτή αγορά εργασίας μετά το τέλος του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των προοπτικών να βρουν μια θέση εργασίας στο δημόσιο τομέα μέσω τυπικών διαδικασιών πρόσληψης. Η περιορισμένη και μη επεκτάσιμη διάρκεια απασχόλησης στο πλαίσιο του προγράμματος, είναι σύμφωνη με τη λογική και τον σχεδιασμό τέτοιων ενεργών πολιτικών για την αγορά εργασίας, καθώς δεν έχουν σκοπό να διασφαλίσουν μια μακροχρόνια σύμβαση εργασίας για τους δικαιούχους. Ωστόσο, όπως καταλαβαίνω, ότι κατά την έξοδο από το πρόγραμμα, οι δικαιούχοι λαμβάνουν συμβουλές από το τοπικό γραφείο του ΟΑΕΔ που τους βοηθά να αξιοποιήσουν τη νέα εργασιακή εμπειρία για την αναζήτηση εργασίας τους. Επιπλέον, εάν εγγραφούν ξανά ως άτομα που αναζητούν εργασία, δικαιούνται επιδόματα ανεργίας και είναι επιλέξιμα για μια ολόκληρη σειρά άλλων μέτρων ενεργοποίησης, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατα ενισχυμένων επιδοτήσεων πρόσληψης ή της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Εν κατακλείδι, επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξη της Επιτροπής στις προσπάθειές της να βελτιώσει και να ενισχύσει τις υπηρεσίες ενεργοποίησης για όσους αναζητούν εργασία, συμπεριλαμβανομένης σημαντικής χρηματοδότησης της Ε.Ε. για ενεργές πολιτικές στην αγορά εργασίας».

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ
“Αυτή την περίοδο λήγει η σύμβαση 36.500 εργαζομένων του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας 2020 του ΟΑΕΔ στους Δήμους, τις Περιφέρειες της χώρας, στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας (ΚΚΠΠ) και σε άλλους φορείς, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών, και στην εξυπηρέτηση των πολιτών, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες των φορέων. Οι εργαζόμενοι μετά από 8μήνες εργασίας στο πρόγραμμα πρόκειται να μείνουν άνεργοι, όπως και οι χιλιάδες εργαζόμενοι των αντίστοιχων προγραμμάτων των προηγούμενων ετών, την ώρα που η ανεργία εν μέσω οικονομικής κρίσης και της πανδημίας που την επιτάχυνε, έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Έχοντας υπόψη τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό στους ΟΤΑ, στις Περιφέρειες και στους φορείς σας θέτουμε το αίτημα των 36.500 αυτών εργαζομένων για Παράταση του Κοινωφελούς Προγράμματος έως τουλάχιστον το τέλος του τρέχοντος έτους 2021 και τη μετατροπή των συμβάσεων αυτών σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Οι υπηρεσίες αυτές έχουν ανάγκη αυτό το προσωπικό με εργασιακή εμπειρία, δεν πρέπει να απογυμνωθούν εντείνοντας ακόμα περισσότερο τις μεγάλες ελλείψεις καθώς έχει ανακοινωθεί πως δεν θα υπάρξει ανάλογο πρόγραμμα, μέσα στο 2021, στο οποίο μάλιστα το προσωπικό αυτό δεν θα είχε δικαίωμα συμμετοχής. Είναι ανάγκη να παρακαμφθούν άμεσα και να καταργηθούν οι αντεργατικές διατάξεις που ανακυκλώνουν την ανεργία κι έχουν θεσπίσει οι κυβερνήσεις με οδηγίες της ΕΕ ώστε να αποφεύγονται οι 3 διαδοχικές συμβάσεις που δίνουν δικαίωμα για μονιμοποίηση των υπαλλήλων σε αυτές τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις εργαζομένων. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και στην περίπτωση των εργαζομένων κοινωφελούς εργασίας που η μαζική πλειοψηφία των 36.500 εργαζομένων, συνεχίζει να εργάζεται πλήρες ωράριο παρά τις συνθήκες της πανδημίας, προσφέροντας αδιάλειπτα τις υπηρεσίες τους. Καθώς το πρόγραμμα είναι στα πλαίσια των ταμείων της ΕΕ ( ΕΤΠΑ, ΤΣ και ΕΚΤ) ζητούμε άμεσα την παράταση της σύμβασης μέχρι το τέλος του 2021 και παράλληλα τη μετατροπή της σε αορίστου χρόνου συμβάλλοντας στη βέλτιστη λειτουργία των φορέων και εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood