Θα γίνει η Κομοτηνή η βόρεια «καθαρή» ενεργειακή «καρδιά» της χώρας;

Τα σχέδια για τις νέες μονάδες στην περιοχή από τη ΔΕΗ και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, και η προοπτική ενεργειακού πόλου «ισχύος» 1.810 MW.
Screenshot_1169
  • Τα σχέδια για τις νέες μονάδες στην περιοχή από τη ΔΕΗ και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

  • Η προοπτική ενεργειακού πόλου «ισχύος» 1.810 MW.

Αν λάβουμε υπ’ όψη τα σχέδια που έχουν ήδη εξαγγελθεί για νέες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες με καύσιμο φυσικό αέριο, θα διαπιστώσουμε ότι πράγματι, στον βαθμό που αυτά υλοποιηθούν, η Κομοτηνή θα μπορούσε να διεκδικήσει αυτή τη θέση και μάλιστα στο επίκεντρο του βόρειου συστήματος, που μετά την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της ΔEH σε Aμύνταιο και Kαρδιά, θα χρειαστεί νέες εφεδρείες. Ταυτόχρονα, όμως, μια περιοχή στρατηγικής σημασίας όσον αφορά τις υφιστάμενες και μελλοντικές ενεργειακές «διόδους» της χώρας.
Ούτως ή άλλως η ΔΕΗ βρίσκεται σε φάση επιτάχυνσης του προγράμματος απολιγνιτοποίησης και στο πλαίσιο αυτό επιδιώκει την ενίσχυση στο σκέλος των θερμικών μονάδων συνδυασμένου κύκλου με φυσικό αέριο.
Η Δημόσια Επιχείρηση διαθέτει ένα δυνατό χαρτοφυλάκιο και μεγάλη εμπειρία σε αυτόν τον τομέα. Αρχής γενομένης το 1997 με τη λειτουργία δύο μονάδων (160 MW και 180 MW) στον ΑΗΣ Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι. Ακολούθησαν τα επόμενα βήματα που αφορούσαν σταδιακά τη λειτουργία μεγαλύτερων μονάδων στους ΑΗΣ Λαυρίου, Κομοτηνής, Αλιβερίου και Μεγαλόπολης. Έτσι η ΔΕΗ έφτασε να διαθέτει σήμερα θερμικές μονάδες συνολικής ισχύος 1.966 MW με καύσιμο φυσικό αέριο.

Στο επίκεντρο η ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής

Όπως προαναφέρθηκε, ήδη λειτουργεί στην περιοχή ο ΑΗΣ Κομοτηνής, ισχύος 485 MW. Μόλις χθες όμως, φανερώθηκε το νέο σχέδιο της ΔΕΗ, για μονάδα ισχύος 665 MW (καθαρή ισχύς 660 MW) που προορίζεται να τοποθετηθεί σε γειτονική ιδιόκτητη έκταση στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής. Αν και δεν έχει ληφθεί ακόμη η τελική επενδυτική απόφαση, το «πράσινο φως» (άδεια παραγωγής) από τη ΡΑΕ ήδη δόθηκε, και με βάση το χρονοδιάγραμμα, αυτή θα μπορούσε να μπει στην «πρίζα» το Δεκέμβριο του 2024.

Την ίδια ώρα, όπως είναι γνωστό, αντίστοιχο πλάνο για την ίδια ακριβώς περιοχή (ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής) έχει και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ο κορυφαίος ενεργειακός/κατασκευαστικός όμιλος – από τους πρωτοπόρους στις μονάδες αερίου ήδη από το 2002 – σχεδιάζει τη δημιουργία νέας μονάδας συνδυασμένου κύκλου, καθαρής ισχύος 665 MW. Το ύψος της επένδυσης ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ  η αδειοδοτική διαδικασία εξελίσσεται κανονικά και βρίσκεται σε ώριμο στάδιο. Στα τέλη της περασμένης χρονιάς μάλιστα εξασφαλίστηκαν οι σχετικές άδειες για συνοδά έργα όπως το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης. Και στην περίπτωση της ΤΕΡΝΑ η διοίκηση του ομίλου δεν έχει προχωρήσει ακόμη στη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης.

Ενεργειακό «κέντρο» για τον βορρά

Εάν «προστεθεί» η δυναμικότητα της υφιστάμενης μονάδας του ΑΗΣ Κομοτηνής – στον βαθμό που θα παραμείνει σε λειτουργία και στο μέλλον – με αυτή των δύο σχεδιαζόμενων μονάδων από την ΤΕΡΝΑ και τη ΔΕΗ, θα έχουμε ένα ενεργειακό «κέντρο» συνολικής ισχύος 1.810 MW. Όταν στην περίπτωση του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας της Mytilineos οι υφιστάμενες δύο μονάδες (444,48 MW και 334 MW) μαζί με την υπό κατασκευή νέα μονάδα των 826 MW που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη της χρονιάς, θα έχουν συνολική ισχύ 1.604,48 MW, αποτελώντας ένα αντίστοιχο ενεργειακό «κέντρο» για το νότιο σύστημα.

Ασφαλώς εκκρεμούν αρκετά «προαπαιτούμενα», όπως το τελικό καθεστώς ένταξης και αποζημίωσης των νέων αυτών μονάδων φυσικού αερίου, που θα κρίνουν πόσες «χωράνε» στο σύστημα. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι η Κομοτηνή, σε συνδυασμό με τα πλάνα για την Αλεξανδρούπολη (FSRU, σχέδιο για ηλεκτροπαραγωγική μονάδα της Damco Energy), θα μπορούσε να αποτελέσει στρατηγικό βραχίονα της «επόμενης μέρας» στον βορρά.

πηγή: newmoney.gr

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood