Επίκαιρες σκέψεις για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου

Του Γεωργίου Δόλωμα, εφ. Αξ/κού - τ. Αρχιεπιθεωρητή Ο.Σ.Ε. - "Η 25η Μαρτίου φανερώνει το μεγαλείο των Ελλήνων και την πίστη στη θρησκεία".
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΟΛΩΜΑΣ

(φωτογραφίες αρχείου)

Επίκαιρες σκέψεις για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

  • του Γεωργίου Δόλωμα, εφ. Αξ/κού – τ. Αρχιεπιθεωρητή Ο.Σ.Ε.
Ραγιάς δε ζει ο Έλληνας,
και ξέρει να πεθαίνει·
να σπάζει κάθε σίδερο,
που τη ζωή του δένει.

Επίκαιρες σκέψεις για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου

25η Μαρτίου 1821

Άστραψε ο ουρανός της πατρίδας μας. Φεγγοβόλησε ο τόπος από το φως της αναστάσιμης ημέρας. Ο λόγος έγινε πύρινη ρομφαία και έσκισε το σκοτάδι. Το σπαθί έγινε ζωή. Το τουφέκι, εκδικητής του βάρβαρου. Ανέμισαν οι σημαίες. Υψώθηκαν οι ψυχές. Άναψαν οι καρδιές. Αναστήθηκε ο άνθρωπος.

Ελευθερία ή θάνατος

Αυτές οι τρεις λέξεις, αυτός ο μεγάλος και φοβερός όρκος, έδωσε το σύνθημα του μεγάλου ξεσηκωμού, που καθώς ξεκίνησε από την Αγία Λαύρα, έφτασε γοργόφτερος ν’ ακουστεί ως τα πέρατα του σκλαβωμένου γένους. Να το ταράξει και να το ξυπνήσει. Να του δώσει θάρρος και να του πει πως ο Τούρκος τύραννος μπορεί να νικηθεί.

Τετρακόσια περίπου χρόνια είχαν περάσει από το 1453, όταν ο τελευταίος φάρος έσβησε στην Κωνσταντινούπολη και μαζί του ολόκληρη η ρωμιοσύνη. Ακολούθησαν τετρακόσια χρόνια μαύρης σκλαβιάς. Παντού σκοτάδι, ερημιά, καταφρόνια. Ο περήφανος ελληνικός λαός ήταν δούλος, ραγιάς. Η Ελλάδα των Θερμοπυλών και της Σαλαμίνας, αιμόφυρτη και ταπεινωμένη. Όμως τον τάφο, ακολουθεί η Ανάσταση. Τα μαύρα σύννεφα διαδέχεται ο λαμπερός ήλιος. Η ψυχή των Ελλήνων ξύπνησε οργισμένη. «Του Έλληνος ο τράχηλος ζυγό δεν υπομένει». Η επανάσταση του Ελληνικού Έθνους στις 25 Μαρτίου του 1821 ήταν γεγονός. Ποτάμια αίματος χύθηκαν. Το τουφέκι βρόντησε. Το σπαθί άστραψε. Οι αρματολοί και οι κλέφτες μεγαλούργησαν. Απλοί βοσκοί έγιναν τρομεροί στρατηγοί. Ραγιάδες έγιναν ήρωες. Ναύτες, σπουδαίοι ναύαρχοι. Το θαύμα είχε συντελεστεί. Τα τρομερά χτυπήματα των γενναίων του ’21 έκαναν το τουρκικό θηρίο να σφαδάζει, να μαζεύεται και να συνειδητοποιεί ότι τίποτα δεν ήταν ικανό να σταματήσει την ορμή των Ελλήνων και τον πόθο τους για λευτεριά. Δύσκολος ο καιρός και άνισος ο αγώνας. Όμως, ο πόθος των σκλαβωμένων για ελευθερία ξεπέρασε όλες τις δυσκολίες και ροδοχάραξε η μεγάλη μέρα. Η Ελλάδα και πάλι Ελεύθερη. Ήταν αδύνατο να γίνει διαφορετικά. Αυτός ο λαός δε ζει ποτέ σκλάβος γιατί έχει πάντα την προστασία της Θεοτόκου. Με τον σταυρό και τον Χριστό προστάτες, κέρδισαν την πολυπόθητη ελευθερία οι σκλαβωμένοι.

Επίκαιρες σκέψεις για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου

25 Μαρτίου

Διπλός συμβολισμός, διπλός εορτασμός. Ευαγγελισμός Έθνους και Παναγίας. Το ουράνιο μήνυμα που ο Αρχάγγελος Γαβριήλ φέρνει στην Παρθένο Μαρία ότι απ’ αυτή θα γεννηθεί ο Λυτρωτής του κόσμου. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, και πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα ότι ο θεμέλιος λίθος του μεγάλου ξεσηκωμού υπήρξε η πίστη των Ελλήνων στο Χριστό. Η ευσέβεια των αγωνιστών του ’21 από την αρχή μέχρι τέλους του αγώνα. Ο Δεσπότης των Πατρών Γερμανός υψώνει το λάβαρο της Επανάστασης με τον Σταυρό σαν σύμβολο. Το ίδιο κάνει και ο Αλέξανδρος Υψηλάντης. Ο Κολοκοτρώνης βροντοφώναξε πως όταν πιάσαμε τα άρματα, πρώτα είπαμε υπέρ πίστεως και έπειτα υπέρ πατρίδος. Ο Κωνσταντίνος Κανάρης μετά την πυρπόληση της τουρκικής  ναυαρχίδας, ξυπόλητος, ταπεινά, και με το χέρι τρεμάμενο, ανάβει αγιοκέρι στην εικόνα της Μεγαλόχαρης.

Επίκαιρες σκέψεις για την εθνική επέτειο της 25ης ΜαρτίουΗ 25η Μαρτίου φανερώνει το μεγαλείο των Ελλήνων και την πίστη στη θρησκεία. Έτσι, όταν κάθε χρόνο οι καμπάνες ηχούν χαρμόσυνα και η πατρίδα μας ντύνεται στα γαλάζια, η Εθνική μας Εορτή ενώνεται με τη Θρησκευτική για να μας δώσει ξεχωριστή χαρά και υπερηφάνεια.

Επίκαιρες σκέψεις για την εθνική επέτειο της 25ης ΜαρτίουΚι εμείς, κληρονόμοι της Ελευθερίας που μας άφησαν οι πρόγονοί μας, έχουμε ιερό χρέος να την διατηρήσουμε και να μην επιτρέψουμε ποτέ σε κανέναν να την απειλήσει. Ο ελληνικός λαός ενωμένος έχει έτοιμη την απάντησή του σε κάθε επίδοξο έξωθεν εισβολέα, και οι ένδοξες Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αγρυπνούν πανέτοιμες και ισχυρές για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας.

Μακάρι να μην αναγκαστούν ποτέ να πλήξουν.

Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821!

(φωτογραφίες αρχείου)

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood