[VID] Χαρίτου στη Βουλή για χρυσό: Μην τολμήσετε να αιφνιδιάσετε τους Θρακιώτες

"Η τοπική κοινωνία της Θράκης λέει "όχι" στην εξόρυξη χρυσού" - "Οι Θρακιώτες δικαιούνται να γνωρίζουν".
ΔΗΜΗΤΡΗΣ-ΧΑΡΙΤΟΥ (2)

Υπερψηφίστηκε στη Βουλή η Σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της “Ελληνικός Χρυσός” για τα μεταλλεία Κασσάνδρας Χαλκιδικής.

Στη συζήτηση που έλαβε χώρα, ο Βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου, καταψηφίζοντας τη Σύμβαση, όπως και όλος ο ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση στη Θράκη με την εταιρεία “Eldorado”.

Μεταξύ άλλων, διεμήνυσε προς την κυβέρνηση:

  • Μη σκεφτείτε να αιφνιδιάσετε με τον χρυσό τους Θρακιώτες, θα βρείτε τείχος απέναντί σας.

  • Η Θράκη έχει ανάγκη από ένα σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

  • Με συμβάσεις αποικιακού χαρακτήρα όπως αυτή της Χαλκιδικής δεν δημιουργείτε επενδυτικό κλίμα στην χώρα.

“Η σύμβαση αυτή θα πρέπει να διδάσκεται στις Νομικές Σχολές με αντικείμενο τις δημόσιες συμβάσεις, ως παράδειγμα για το πώς υπονομεύονται τα συμφέροντα του Δημοσίου, πώς θωρακίζονται τα κέρδη των εταιρειών, και πώς, παράλληλα, δένονται για δεκαετίες τα χέρια μιας χώρας! Προφανώς ως παράδειγμα προς αποφυγή!”.

Αυτό τόνισε με έμφαση ο Βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τη σύμβαση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, και για την εύλογη ανησυχία που προκαλεί αυτή η εξέλιξη για επέκταση της εξορυκτικής δραστηριότητας και στη Θράκη.

  • “Η τοπική κοινωνία της Θράκης λέει “όχι” στην εξόρυξη χρυσού”

Μιλώντας ο Δημήτρης Χαρίτου για την έντονη ανησυχία που υπάρχει στη Θράκη για επέκταση της εξορυκτικής δραστηριότητας, ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Αν κάνετε τέτοια διαπραγμάτευση, όπως προανήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, και για τις συμβάσεις παραχώρησης στη Θράκη, τότε είναι απόλυτα δικαιολογημένη η ανησυχία μας. Αυτό είναι κύριοι το όραμα και το σχέδιο που έχετε για την ανάπτυξη της βόρειας Ελλάδας; Να τη μετατρέψετε σε ένα απέραντο Ελντοράντο από τη Χαλκιδική έως τη Θράκη; Γι’ αυτό στρώνετε τον δρόμο με τις ρυθμίσεις που ψηφίσατε στον νόμο για τον εκσυγχρονισμό του χωροταξικού, ώστε να υπερισχύουν τα ειδικά χωροταξικά των στρατηγικών επενδύσεων έναντι των περιφερειακών χωροταξικών σχεδίων; Όταν γνωρίζετε ότι αυτό της ΑΜ-Θ, που έγινε νόμος το 2018, αποτρέπει την εξορυκτική δραστηριότητα του χρυσού στη περιοχή;

Οφείλετε κύριοι να γνωρίζετε ότι οι τοπικές κοινωνίες στη Θράκη έχουν απορρίψει κατηγορηματικά την εξορυκτική δραστηριότητα, γιατί αυτή υπονομεύει όλα τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιοχή στον πρωτογενή τομέα, στην τουριστική ανάπτυξη, στη γνώση και στην έρευνα.

Δεν δικαιούται κανείς να υποβαθμίζει περαιτέρω μια ακριτική περιοχή  όπως είναι η Θράκη. Γιατί η προώθηση τέτοιων σχεδίων της εξόρυξης χρυσού θα αποδυναμώσει την ήδη αδύναμη τοπική οικονομία, θα συρρικνώσει την παραγωγική της δραστηριότητα και θα δημιουργήσει κλίμα εγκατάλειψης και ερημοποίησης της περιοχής.

Μη σκεφτείτε να αιφνιδιάσετε, γιατί θα προκαλέσετε τους Θρακιώτες. Να γνωρίζετε ότι θα βρείτε τείχος απέναντί σας από όλες τις κοινωνικές, πολιτικές δυνάμεις, τους φορείς και τους ενεργούς πολίτες του τόπου. Πάνω σε αυτό το τείχος κατέρρευσε τον Μάρτη του 2013 η υπογραφή από την κυβέρνηση Σαμαρά της συμφωνίας με την Eldorado για το Πέραμα στον Έβρο. Μην κάνετε το λάθος να  το επαναλάβετε“.

[VID] Χαρίτου στη Βουλή για χρυσό: Μην τολμήσετε να αιφνιδιάσετε τους Θρακιώτες
Διαχρονικά παρών ο Δημήτρης Χαρίτου στους αγώνες της τοπικής κοινωνίας της Θράκης ενάντια στις εξορύξεις χρυσού – Στιγμιότυπο από συλλαλητήριο του 2013.
  • “Οι Θρακιώτες δικαιούνται να γνωρίζουν”

“Έχετε προκαλέσει την έντονη και δικαιολογημένη ανησυχία των κατοίκων της Θράκης”, ανέφερε απευθυνόμενος προς την κυβερνητική πλειοψηφία, και συμπλήρωσε: “Όχι τυχαία! Επανήλθαν οι συνειρμοί από τις αναφορές του σημερινού πρωθυπουργού στη ομιλία του στη ΔΕΘ το 2019 όταν έλεγε «προχωράμε την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στην Χαλκιδική και ταυτόχρονα συζητούμε με την Eldorado την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης στη Θράκη»“.

Ο κ. Χαρίτου εγκάλεσε την κυβέρνηση για το οτι “τη σύμβαση που σήμερα συζητούμε τη διαπραγματευτήκατε εν κρυπτώ με την εταιρεία και ερήμην της τοπικής κοινωνίας”, και απηύθυνε σειρά ερωτημάτων:

“Έχουν προχωρήσει ή όχι οι συζητήσεις, όπως είπε ο πρωθυπουργός, με την Eldorado για τη Θράκη; Διαπραγματεύεστε ναι ή όχι νέα σύμβαση παραχώρησης για το Πέραμα στον Έβρο και για τις Σάπες στη Ροδόπη;”.

Δικαιούνται να γνωρίζουν οι πολίτες στη Θράκη. Το οφείλετε όχι σε εμένα αλλά να δώσετε σε αυτούς μια καθαρή  απάντηση”, πρόσθεσε.

  • “Υπογράψατε ό,τι σας υπαγόρευσαν”!

Ο Βουλευτής Ροδόπης αναφερόμενος στα σκανδαλώδη σημεία της σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της “Ελληνικός Χρυσός” για τα μεταλλεία Κασσάνδρας, υπογράμμισε:

“Νομίζετε κύριοι της πλειοψηφίας ότι με τέτοιες συμβάσεις αποικιακού τύπου θα δημιουργήσετε κλίμα επενδύσεων για τη χώρα; Κάνετε πολύ μεγάλο λάθος. Με συμβάσεις που μετατρέπουν στην πραγματικότητα τη χώρα μας σε μπανανία, που ικανοποιούν κάθε επιθυμία των εταιρειών παραχωρώντας τους γη και ύδωρ, απευθύνεστε δυστυχώς μόνο στα πιο επιθετικά ξένα οικονομικά συμφέροντα. Τι άλλο μπορούν να σηματοδοτούν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις της σύμβασης προς την εταιρεία;

Δεν θέλει μεταλλουργία; «Καλώς» της λέτε. «Ας το παραπέμψουμε στο μέλλον». Αν πάλι υποχρεωθεί η εταιρεία σε μεταλλουργία, «εδώ είμαστε» τους λέτε, δίνοντας λευκή επιταγή ακόμα και για μεταλλουργία με τη μέθοδο της κυάνωσης. Που ας μη κρυβόμαστε, είναι η μόνη κερδοφόρα για την εταιρεία, αλλά επιβλαβής για το φυσικό περιβάλλον και για τις ζωές των ανθρώπων. Για ποια μεταλλευτικά δικαιώματα της χώρας γίνεται λόγος; Θα ζήλευαν οι ανάλογες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε χώρες της Αφρικής.

Ή μήπως δεν είναι προκλητική η ρύθμιση που επιτρέπει στην εταιρεία να εξάγει τα κέρδη από την εξόρυξη αφορολόγητα στο εξωτερικό; Σκαστή φοροαποφυγή λέγεται. Κατά το κοινώς λεγόμενο, «μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δώσετε».

Ενοχλεί την εταιρεία ο έλεγχος των μελετών της μεταλλουργίας από το  Δημόσιο ως μια ελάχιστη εγγύηση. Κι εσείς τι κάνετε; Την καταργείτε δίνοντας τον έλεγχο σε Επιτροπή όπου την πλειοψηφία έχει η εταιρεία!

Είναι ενοχλητικοί οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος που ελέγχουν την εταιρεία; Να τους περιορίσουμε. Να μην ενοχλούν. Τους δίνετε τα πάντα και δεν δεσμεύονται στη πραγματικότητα ούτε για τις θέσεις εργασίας, ούτε για την εντοπιότητα των εργαζομένων.

Αυτή τη σύμβαση κύριοι διαπραγματευόσασταν τόσο καιρό από τον Σεπτέμβριο του 2019 που δεσμεύτηκε στην ELDORADO ο πρωθυπουργός; Διαπραγμάτευση γίνεται όταν κάθεσαι από την απέναντι πλευρά του τραπεζιού. Εσείς δυστυχώς καθίσατε από την ίδια πλευρά και υπογράψατε ό,τι σας υπαγόρευσαν, δεσμεύοντας για δεκαετίες τα συμφέροντα της χώρας αφού αυξήσατε τον χρόνο παραχώρησης των μεταλλείων από τα 18 στα 25 χρόνια και με δυνατότητα παράτασης για άλλα τόσα. Δεσμεύετε όλες τις επόμενες κυβερνήσεις σε τέτοιο βαθμό που αν επιχειρήσουν να τροποποιήσουν τους όρους της σύμβασης είτε δεν θα μπορούν, είτε θα υποχρεώνονται σε τεράστιες αποζημιώσεις στην εταιρεία“.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood