Απορρίφθηκε από την κυβέρνηση σήμερα στη Βουλή, στη συζήτηση νομοσχεδίου που ρυθμίζει ζητήματα Δικαιοσύνης, η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για παροχή έκτακτου χορηγήματος έως 800 ευρώ στους δικηγόρους και ασκούμενους δικηγόρους που έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία.

  • Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας: “Η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει πλάτη – Εσείς λοιδορούσατε το κίνημα της γραβάτας”

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας δεν ανέφερε καν τους λόγους που η τροπολογία εστάλη στα…αρχεία της Βουλής, ενώ ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, ανέφερε: “Γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια για να ομαλοποιηθεί η λειτουργία των δικαστηρίων που είναι βασικός πυλώνας δημοκρατίας και άσκησης δικαιωμάτων. Οφείλουμε όλοι όμως να πούμε, ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα η κυβέρνηση καλείται να νομοθετήσει, να ασκήσει κανονιστική διοίκηση, σε συνθήκες απόλυτης κρίσης και με γνώμονα να μην υπάρξει πλήγμα στον πυρήνα των δικαιωμάτων. Δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι υπάρχουν δυσκολίες, ότι οι συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης πλήττονται, αλλά η κυβέρνηση έχει κάνει προσπάθεια όλο αυτό το διάστημα να ενισχυθούν, προσπαθεί να βάλει πλάτη. Αλλά εσείς είστε που λοιδορούσατε το κίνημα της γραβάτας. Οκτώ μήνες αποχής είχαν οι δικηγόροι για το ασφαλιστικό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που κώφευε, τους λοιδορούσε για τη γραβάτα, και τους άλλους επιστήμονες. Και τώρα έρχεστε προσπαθώντας να αντλήσετε κομματικά οφέλη”.

  • Τομεάρχης Δικαιοσύνης ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος: “Αδιαφορία και υποκρισία της κυβέρνησης απέναντι στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν  χιλιάδες δικηγόροι”

Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, δήλωσε: “Με την απαξιωτική αυτή στάση της απέναντι στο δικηγορικό σώμα, που η μεγάλη του πλειοψηφία έχει φτάσει στα όρια της επιβίωσης, η κυβέρνηση της ΝΔ επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά την υποκρισία και την αδιαφορία της απέναντι στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν  χιλιάδες δικηγόροι και γενικά οι επιστήμονες της χώρας. Τα μέτρα στήριξης και ενίσχυσής τους που έχει λάβει μέχρι τώρα η κυβέρνηση, είναι παντελώς ανεπαρκή. Ακόμη και το έκτακτο χορήγημα των 400 ευρώ από πόρους που οι ίδιοι οι επιστημονικοί φορείς δημιούργησαν με εισφορές τους, με τους αυστηρούς όρους που έχουν τεθεί, χορηγείται τελικά σε ένα μικρό μέρος των δικαιούχων και χαρακτηρίζεται από τους ίδιους του επιστημονικούς φορείς «κοροϊδία» που προσβάλει την αξιοπρέπεια τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα επιμείνει σε προτάσεις μέτρων για την ουσιαστική στήριξη των δικηγόρων και των επιστημόνων που έχουν πληγεί τον τελευταίο χρόνο από τις ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης. Ήδη κατατέθηκε Αναφορά στα πλαίσια της Κοινοβουλευτικής Διαδικασίας, με βάση το κοινό έγγραφο των Επιστημονικών Φορέων με το οποίο επαναλαμβάνεται το αίτημα στήριξης. Όσο και αν η Κυβέρνηση φυγομαχεί, στο τέλος θα λογοδοτήσει“.

Από τους 120.000 επιστήμονες, το επίδομα των 400 € έλαβαν μόλις οι 44.258, εισπράττοντας μόλις 17,7 εκατομμύρια ευρώ, από τα 67 εκατομμύρια που βρίσκονται στο αποθεματικό τους.