“ΑΡΟΘΥΜΩ και ΤΡΑΓΩΔΩ”, είναι ο τίτλος του CD που κυκλοφόρησε και περιέχει 14 γνωστά παραδοσιακά τραγούδια του πολύπαθου Πόντου, ερμηνευμένα από τους Σταύρο Αβράμογλου, Μελίνα Ασλανίδου, Σταμάτη Γονίδη, Λιζέτα Νικολάου, Σοφία Παπάζογλου, Ζωή Παπαδοπούλου και Μελίνα Χατζηκαμάνου.

Τραγούδια σε αυστηρά λιτή ποντιακή γραμμή, με τη χρήση αμιγώς ποντιακών οργάνων και της πέριξ περιοχής (λύρα, νταούλι, καβάλ, κανονάκι, ούτι, λαούτο).

Την ενορχήστρωση και ηχογράφηση έκανε ο Χρήστος Καλιοντζίδης.

68d49902 stayros avramogloy stamatis gonidisΤο CD εμπεριέχεται ως ένθετο σε ένα μικρό βιβλίο που έγραψε ο Σάββας Καλεντερίδης και αναφέρεται συνοπτικά στην ιστορία του Πόντου.

Η Παράδοση συνεχίζεται

Στο σημείωμά του, ο εμπνευστής της πρωτοβουλίας, Σταύρος Αβράμογλου, αναφέρει: “Ο Πόντος υπήρξε αναμφισβήτητα ένα από τα πιο λαμπρά κομμάτια του Ελληνισμού. Παρ’ όλες τις κακουχίες και τον ξεριζωμό, κατάφερε να ορθοποδήσει και να διαπρέψει στην Ελλάδα και απανταχού της γης. Τιμώντας ένα από τα υγιέστερα φύλλα της γενιάς μας, αποφάσισα ταπεινά να κάνω αυτό το αφιέρωμα, κάτι να προσφέρω και να συνεχιστεί ο κρίκος της παράδοσης. Κίνητρό μου δεν ήταν μόνο η ποντιακή καταγωγή μου, αλλά και ένα μικρό πέρασμα από τη ζωή τους, την καθημερινότητά τους, στα παιδικά μου χρόνια. Με υπερβάλλοντα ζήλο, πολλή αγάπη και συγκίνηση, ξεκίνησα τις εγγραφές με τα πιο σημαντικά παραδοσιακά μας τραγούδια. Στην πορεία επιβεβαιώθηκα για την ποιότητα και την αλληλεγγύη μας. Στους καλλιτέχνες που απευθύνθηκα να συμμετάσχουν, μου ανταποκρίθηκαν με μια θερμή αγκαλιά. Έτσι, ο Σταμάτης Γονίδης, η Μελίνα Ασλανίδου, η Σοφία Παπάζογλου, η Λιζέτα Νικολάου, η Ζωή Παπαδοπούλου και η Μελίνα Χατζηκαμάνου, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να παραχθεί ένα έργο που θα παραμείνει στο διηνεκές. Το concept επισφραγίζει ο γνωστός μας Σάββας Καλεντερίδης με ένα συνοπτικό έργο, βιβλίο του, για την ιστορία του Πόντου. 14 τραγούδια από την καρδιά και τον πυρήνα της παράδοσης του Πόντου έρχονται να ξαναζωντανέψουν τις μνήμες και να ριγήσουμε από την πολύπαθη πορεία των αδελφών Ποντίων. Δεν διεκδικώ τίποτα παραπάνω πέρα από την ικανοποίησή μου πως έχω ολοκληρώσει την υποχρέωσή μου και επιπρόσθετα στη μνήμη της λατρεμένης μου μητέρας. Καλή ακρόαση”.

56a5634a arothymo 1