Καταβάλλονται 35.664 € στους πληγέντες του Μαυροματίου Κομοτηνής

Το ποσό πιστώθηκε στον λογαριασμό του Δήμου Κομοτηνής και η Δημοτική Αρχή ξεκίνησε άμεσα τις διαδικασίες για την εκταμίευσή του.
ΜΑΥΡΟΜΑΤΙ

Το ποσό των 35.664 ευρώ για την κάλυψη “άμεσων βιοτικών αναγκών και αντικατάσταση οικοσκευής”, πληγέντων του οικισμού Μαυροματίου του Δήμου Κομοτηνής από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Ιανουαρίου, ενέκρινε το Υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο επιχορήγησης Δήμων της χώρας για οικονομικές ενισχύσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές.

Η πίστωση του κονδυλίου στον λογαριασμό του Δήμου Κομοτηνής στην Τράπεζα της Ελλάδος πραγματοποιήθηκε χθες. Η Οικονομική Επιτροπή ήδη ενέταξε το ποσό στον προϋπολογισμό του 2021, και η Δημοτική Αρχή ξεκίνησε άμεσα τις διαδικασίες για την εκταμίευσή του.

Τα ποσά ανά δικαιούχο διαμορφώθηκαν ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα της οικίας που επλήγη, τον αριθμό των ατόμων που κατοικούν σε αυτήν και εμφανίζονται στο Ε1, και τις ζημιές που υπέστησαν.

Καταβάλλονται 35.664 € στους πληγέντες του Μαυροματίου ΚομοτηνήςΤο χρονικό της υπόθεσης

Οι πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες που έπληξαν τον Ιανουάριο τον οικισμό Μαυρομάτι, είχαν ενεργοποιήσει άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Κομοτηνής, και η συνολική καταγραφή των ζημιών έγινε κατά το συντομότερο δυνατόν, ενώ παράλληλα τα συνεργεία του Δήμου πραγματοποιούσαν παρεμβάσεις με μηχανήματα, παρά την επανάληψη των βροχοπτώσεων.

Επιτροπή του Δήμου με επικεφαλής τον Δήμαρχο Γιάννη Γκαράνη, και στελεχωμένη από αιρετούς και υπηρεσιακούς των Διευθύνσεων Κοινωνικών Πολιτικών, Τεχνικών, και Οικονομικών Υπηρεσιών, καθώς και του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας, κατέγραψε τις ζημιές σε κατοικίες, οικοδομικά στοιχεία και οικοσκευές. Στη συνέχεια, αφού συγκέντρωσε όλα τα δικαιολογητικά, συνέταξε έκθεση, και μέσω της Διεύθυνσης Κοινωνικών Πολιτικών τα προώθησε στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Καταβάλλονται 35.664 € στους πληγέντες του Μαυροματίου ΚομοτηνήςΣημαντικό εργαλείο στη διάθεση του Δήμου για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων, αποτέλεσε η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, να κηρυχθεί σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας η Κοινότητα Νέου Σιδηροχωρίου, όπου υπάγεται το Μαυρομμάτι, κατόπιν αιτήματος του Δήμου Κομοτηνής.

Ακολούθησε αίτημα του Δημάρχου Γ. Γκαράνη, με επιστολή του προς τον ΥΠΕΣ, Μάκη Βορίδη, για την εφαρμογή “ολοκληρωμένου πακέτου μέτρων ανακούφισης των πληγέντων”, παρόμοιου με αυτό των διατάξεων του ν. 4728/2020, με τον οποίο θεσπίστηκαν “επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός»”.

Ταυτόχρονα, ο Δήμος Κομοτηνής προχώρησε στην εφάπαξ ενίσχυση των πληγέντων με 1.000 ευρώ ανά δικαιούχο.

Καταβάλλονται 35.664 € στους πληγέντες του Μαυροματίου ΚομοτηνήςΠαράλληλα, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, με παρεμβάσεις του στο ΥΠΕΣ, μεταξύ άλλων και με τηλεδιάσκεψη με κυβερνητικά στελέχη παρουσία των Δημάρχων, είχε αιτηθεί την άμεση αποζημίωση των πληγέντων.

Εν όψει της εξέλιξης, ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης υπογραμμίζει και εξαίρει την “καθοριστική παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη, κ. Τσαλικίδη, στην κατεύθυνση της κινητοποίησης και της επίδειξης γρήγορων και άμεσων αντανακλαστικών από πλευράς του Υπουργείου”, τονίζοντας ότι “σε κρίσιμες καταστάσεις η Πολιτεία οφείλει να στέκεται αρωγός στο πλευρό της Αυτοδιοίκησης και των πολιτών που αυτή εκπροσωπεί”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood