Με αντιπροσωπεία της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης-Έβρου κατά του χρυσού, και τους δύο συντονιστές των θεματικών περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Κομοτηνής, Θ. Καλογιαντσίδη και Ν. Παπαχρήστου, συναντήθηκε ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου, εν όψει της συζήτησης και ψήφισης στην Ολομέλεια της Βουλής, της συμφωνίας μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, που “αποτελεί μία αρνητική εξέλιξη και για την περιοχή της Θράκης”, όπως τονίστηκε.
“Αρνητική εξέλιξη γιατί στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2019 όταν ο Πρωθυπουργός ανακοίνωνε ότι συζητά με την Eldorado για τη Χαλκιδική, ανέφερε «ταυτόχρονα συζητούμε την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης στη Θράκη»”, επισήμανε ο κ. Χαρίτου.
Κατά τη συζήτηση ο Βουλευτής έκανε λόγο για “μία συμφωνία αποικιακού χαρακτήρα αφού παραχωρούνται υπερβολικά προνόμια στην εταιρεία, και ως προς την εξόρυξη και ως προς την χρήση των ακινήτων”, και επεσήμανε: “Την ίδια στιγμή η συμφωνία δεσμεύει όλες τις επόμενες κυβερνήσεις για 25+25 χρόνια, που αν επιχειρήσουν να τροποποιήσουν τους όρους θα υποχρεωθούν σε τεράστιες αποζημιώσεις προς την εταιρεία”.
Ο Δημήτρης Χαρίτου ενδεικτικά εστίασε σε τρία κομβικά ζητήματα της συμφωνίας:
- τη δυνατότητα της νόμιμης φοροαποφυγής από τη μεταλλευτική εταιρεία με το άρθρο 19, αφού το ελληνικό δημόσιο αποδέχεται η εταιρεία να μπορεί να εξάγει τα κέρδη της από την εξόρυξη αφορολόγητα στο εξωτερικό,
- το σκανδαλώδες ζήτημα ότι με το άρθρο 15 το ελληνικό δημόσιο δίνει «λευκή επιταγή» στην εταιρεία να επιλέγει τη μέθοδο μεταλλουργίας, δηλαδή τη χρήση της μεθόδου κυάνωσης στην εξόρυξη, με τις επιπτώσεις που έχει αυτή στο φυσικό περιβάλλον και στην υγεία,
- το γεγονός οτι στο πλαίσιο του άρθρου 25 οι όποιες θέσεις εργασίας ουσιαστικά είναι στον «αέρα», αφού συνδέονται άμεσα με την κερδοφορία της εταιρείας.
Ο Βουλευτής άκουσε και συμμερίστηκε τους προβληματισμούς και την ανησυχία που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της Διανομαρχιακής Επιτροπής κατά του χρυσού, όπως και τις πρωτοβουλίες που σκέφτονται να αναλάβουν για να κινηθούν και νομικά και κινηματικά σε συνεργασία με τους φορείς στην Χαλκιδική.
Όπως δήλωσε ο κ. Χαρίτου, θα βρίσκεται σε επικοινωνία με τη Διανομαρχιακή Επιτροπή και θα είναι αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία της.