Αρωγός του κινήματος κατά της εξόρυξης χρυσού, ο Δημήτρης Χαρίτου

Ανησυχία για επέκταση της δραστηριότητας χρυσού στη Θράκη - Ο Βουλευτής Ροδόπης συναντήθηκε με τη Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης-Έβρου κατά του χρυσού.
Βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου Διανομαρχιακή κατά του χρυσού

Με αντιπροσωπεία της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης-Έβρου κατά του χρυσού, και τους δύο συντονιστές των θεματικών περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Κομοτηνής, Θ. Καλογιαντσίδη και Ν. Παπαχρήστου, συναντήθηκε ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου, εν όψει της συζήτησης και ψήφισης στην Ολομέλεια της Βουλής, της συμφωνίας μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, που “αποτελεί μία αρνητική εξέλιξη και για την περιοχή της Θράκης”, όπως τονίστηκε.

“Αρνητική εξέλιξη γιατί στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2019 όταν ο Πρωθυπουργός ανακοίνωνε ότι συζητά με την Eldorado για τη Χαλκιδική, ανέφερε «ταυτόχρονα συζητούμε την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης στη Θράκη»”, επισήμανε ο κ. Χαρίτου.

Κατά τη συζήτηση ο Βουλευτής έκανε λόγο για “μία συμφωνία αποικιακού χαρακτήρα αφού παραχωρούνται υπερβολικά προνόμια στην εταιρεία, και ως προς την εξόρυξη και ως προς την χρήση των ακινήτων”, και επεσήμανε: “Την ίδια στιγμή η συμφωνία δεσμεύει όλες τις επόμενες κυβερνήσεις για 25+25 χρόνια, που αν επιχειρήσουν να τροποποιήσουν τους όρους θα υποχρεωθούν σε τεράστιες αποζημιώσεις προς την εταιρεία”.

Αρωγός του κινήματος κατά της εξόρυξης χρυσού, ο Δημήτρης ΧαρίτουΟ Δημήτρης Χαρίτου ενδεικτικά εστίασε σε τρία κομβικά ζητήματα της συμφωνίας:

  • τη δυνατότητα της νόμιμης φοροαποφυγής από τη μεταλλευτική εταιρεία με το άρθρο 19, αφού το ελληνικό δημόσιο αποδέχεται η εταιρεία να μπορεί να εξάγει τα κέρδη της από την εξόρυξη αφορολόγητα στο εξωτερικό,
  • το σκανδαλώδες ζήτημα ότι με το άρθρο 15 το ελληνικό δημόσιο δίνει «λευκή επιταγή» στην εταιρεία να επιλέγει τη μέθοδο μεταλλουργίας, δηλαδή τη χρήση της μεθόδου κυάνωσης στην εξόρυξη, με τις επιπτώσεις που έχει αυτή στο φυσικό περιβάλλον και στην υγεία,
  • το γεγονός οτι στο πλαίσιο του άρθρου 25 οι όποιες θέσεις εργασίας ουσιαστικά είναι στον «αέρα», αφού συνδέονται άμεσα με την κερδοφορία της εταιρείας.

Ο Βουλευτής άκουσε και συμμερίστηκε τους προβληματισμούς και την ανησυχία που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της Διανομαρχιακής Επιτροπής κατά του χρυσού, όπως και τις πρωτοβουλίες που σκέφτονται να αναλάβουν για να κινηθούν και νομικά και κινηματικά σε συνεργασία με τους φορείς στην Χαλκιδική.

Όπως δήλωσε ο κ. Χαρίτου, θα βρίσκεται σε επικοινωνία με τη Διανομαρχιακή Επιτροπή και θα είναι αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία της.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood