[VID] Χαρίτου στη Βουλή: Καμιά δέσμευση του ΥΠΑΑΤ για στήριξη της καπνοκαλλιέργειας

Καμία δέσμευση για τη στήριξη της καπνοκαλλιέργειας στη Θράκη, δεν ανέλαβε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση στη Βουλή του Βουλευτή Ροδόπης Δημήτρη Χαρίτου.
ΧΑΡΙΤΟΥ-ΛΙΒΑΝΟΣ

Καμία δέσμευση για τη στήριξη της καπνοκαλλιέργειας στη Θράκη, δεν ανέλαβε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση στη Βουλή του Βουλευτή Ροδόπης Δημήτρη Χαρίτου.

“Μια δυναμική καλλιέργεια σε 70.000 στρέμματα, με παραγωγή 8.000 τόνων καπνού τύπου μπασμά, με καθαρά εξαγωγικό προσανατολισμό, που συγκρατεί τον κοινωνικό ιστό, αφού απασχολεί 7.000 οικογένειες, και συμβάλλει στην τοπική οικονομία, είναι σήμερα υπό κατάρρευση, με τους χιλιάδες παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση και σε αδυναμία να τη συνεχίσουν”, τόνισε προς τον Σπ. Λιβανό ο Δημ. Χαρίτου, και συμπλήρωσε: “Η φετινή χρονιά αποτελεί ίσως την πιο καθοριστική για το μέλλον της καλλιέργειας και των παραγώγων. Το ήδη βαρύ κλίμα που υπήρχε, επιτάχυναν οι συνθήκες της πανδημίας, γιατί όπως λένε κ. Υπουργέ, ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγε και μέσα στην πανδημία η έλλειψη ρευστότητας, αφού η πλειοψηφία των παραγωγών είναι εκτός επιστρεπτέας προκαταβολής, και μαζί με την αδυναμία εισόδου εποχικών εργατών, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του όγκου της παραγωγής και κατ’ επέκταση του εισοδήματος των καπνοπαραγωγών. Και δε έφταναν όλα αυτά, όπως με πληροφόρησε η διοίκηση του Συνεταιρισμού, έπεσαν και θύματα των εκβιασμών και της ασυδοσίας των εταιρειών μεταποίησης. Καπνός εξαιρετικής ποιότητας αγοράστηκε 3.8 έως 4.40 ευρώ το κιλό, τιμές κατά μέσο όρο 50 λεπτά πιο κάτω από τις περσινές“.

[VID] Χαρίτου στη Βουλή: Καμιά δέσμευση του ΥΠΑΑΤ για στήριξη της καπνοκαλλιέργειαςΑκόμη ο Βουλευτής Ροδόπης υπενθύμισε στον Υπουργό ότι οι καπνοπαραγωγοί στη Θράκη ακόμα περιμένουν την ενίσχυση από την κυβέρνησή σας μέσω των ΚΟΕ για την καταστροφή της παραγωγής του 2018 λόγω των ιώσεων. Σας κατέθεσε ο Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών ολοκληρωμένο φάκελο. Σας  άνοιξε τον δρόμο η προηγούμενη κυβέρνηση. Ο προκάτοχός σας είχε δεσμευτεί για τη σύσταση Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για την έκδοση πορίσματος για την ένταξη των καπνών στο πρόγραμμα. Τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε. 1,5 εκ. ευρώ αποζημίωση για το πράσινο σκουλήκι είχε υποσχεθεί στους βαμβακοπαραγωγούς της Ροδόπης, ακόμα την περιμένουν. Ο πρόεδρος της Καπνικής και των Ευρωπαίων καπνοπαραγωγών σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε “είχαμε συμφωνήσει με τον κ. Βορίδη 120 ευρώ το στρέμμα”. Τι γίνεται κ. Υπουργέ; Όταν αλλάζει ο Υπουργός αλλάζουν και τα δεδομένα; Αλλάζουν τα στοιχεία στα Υπουργεία;“.

Ο Δημήτρης Χαρίτου έθεσε δύο επιτακτικά ερωτήματα προς τον Σπήλιο Λιβανό:

“-Θα στηρίξετε την καπνοκαλλιέργεια στη Θράκη λόγω των συνεπειών και της πανδημίας;

-Θα εντάξετε την καπνοκαλλιέργεια για στήριξη στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ, αφού ως γνωστό συμβάλλει στην απασχόληση στην περιοχή και δίνει ώθηση στην τοπική οικονομία και ανάπτυξη;”.

[VID] Χαρίτου στη Βουλή: Καμιά δέσμευση του ΥΠΑΑΤ για στήριξη της καπνοκαλλιέργειαςΌμως στην απάντησή του ο Υπουργός δε ανέλαβε καμία συγκεκριμένη δέσμευση για το αν θα στηρίξει οικονομικά την καπνοκαλλιέργεια λόγω covid, γι’ αυτό ο Βουλευτής στη δευτερολογία του τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Λιβανό: “Χαίρομαι που είστε από αγροτική περιοχή με καπνά, αλλά στη Θράκη έχουμε ανατολικού τύπου μπασμπά, και όχι βιρτζίνια όπως εσείς είπατε. Σας έθεσα ένα πολύ συγκεκριμένο ερώτημα: αν θα στηρίξετε λόγω covid την καπνοκαλλιέργεια στη Θράκη που καταρρέει. Καμία συγκεκριμένη δέσμευση δεν αναλάβετε. Σας άκουσα ότι συνομιλείτε με τη διοίκηση του Συνεταιρισμού και ισχυρίζεστε ότι τους ακούτε αλλά δεν αναλαμβάνετε καμία δέσμευση. Όμως για άλλες καλλιέργειες, ιδιαίτερα τις δενδρώδεις, ήσασταν ιδιαίτερα γαλαντόμοι. Φαίνεται ότι εκεί υπάρχει μεγαλύτερη εκλογική πελατεία“.

Ο κ. Χαρίτου επανέλαβε: “Στη Θράκη υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και πρέπει να το αντιληφθείτε. Είναι πολύ κρίσιμη η χρονιά και αν δεν υπάρξει στήριξη τη φετινή χρονιά, η καπνοκαλλιέργεια καταρρέει, την εγκαταλείπουν μαζικά, δεν αντέχουν να την σηκώσουν στις πλάτες τους μόνοι οι καπνοκαλλιεργητές”.

Οι απαντήσεις Λιβανού

Στην κριτική ότι οι καπνοπαραγωγοί δεν έχουν λάβει ενισχύσεις λόγω της πανδημίας, ο κ. Λιβανός ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία από το ΥΠΟΙΚ 300 παραγωγοί έχουν λάβει €475.000 από τις επιστρεπτέες 1-5, ενώ θα λάβουν και στην επιστρεπτέα προκαταβολή 6. Και προσέθεσε: «Αναφέρεστε στην μη ένταξη των καπνοπαραγωγών της Θράκης στα ΚΟΕ, παρά του ότι είχαν υποβάλλει πλήρη φάκελο. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ,  τον Ιούνιο του 2019 συστάθηκε στον ΕΛΓΑ, επί προεδρίας του κ. Kουρεμπέ, η σχετική συντονιστική  επιτροπή που εισηγήθηκε αρνητικά για την κάλυψη των ζημιών αυτών. Μην εγκαλείτε λοιπόν τη Κυβέρνηση  για κάτι που οι αρμόδιοι, που είχε η δική σας κυβέρνηση διορίσει, έκριναν ότι δεν πρέπει να δοθεί. Αντιλαμβάνομαι την αγωνία σας  για την ενίσχυση των καπνοπαραγωγών. Είμαι και ο ίδιος,  αλλά και η Κυβέρνηση συνολικά, κοινωνός της ίδιας αγωνίας. Για αυτό εξετάζουμε, στο πλαίσιο της πολιτικής μας να μην μείνει κανένας Έλληνας παραγωγός, χωρίς την στήριξη της Πολιτείας. Και για αυτό είμαι σε θέση να ανακοινώσω από το βήμα της Βουλής ότι το ΥΠΑΑΤ έχει υποβάλλει αίτημα προς το ΥΠΟΙΚ ώστε να εγκριθεί ενίσχυση deminimis προς τους καλλιεργητές της ποικιλίας Virginia. Εμπράκτως λοιπόν το Υπουργείο στέκεται στο πλευρό των Ελλήνων καπνοπαραγωγών Δεν πρέπει, όμως, να υπάρχει πλειοδοσία. Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε  ότι οι οικονομικές δυνατότητες δεν είναι ανεξάντλητες, ενώ και το καθεστώς των ενισχύσεων δεν δίνεται αυθαίρετα».

Στο ερώτημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ τι θα γίνει με την ποικιλία «μπασμά» ο κ. Λιβανός απάντησε ότι μέσα στο πλαίσιο δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την ενίσχυση κάθε παραγωγού που έχει πληγεί από την πανδημία.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood