Η Ελληνική Λύση ζητά τη διασφάλιση των στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων των Εθνοφυλάκων

Μέσω της μονιμοποίησης των ήδη υπηρετούντων, της καθιέρωσης δεδομένου μισθολογίου, της μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των αποδοχών τους, και της διασφάλισης συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
ethnofylaki

Τη “διασφάλιση των στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων των Εθνοφυλάκων”, μέσω της μονιμοποίησης των ήδη υπηρετούντων, της καθιέρωσης δεδομένου μισθολογίου, της μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των αποδοχών τους, και της διασφάλισης συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, ζητά η Ελληνική Λύση.

Σε Ερώτησή του το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο με θέμα «Επαναπροσδιορισμός του Νομικού Πλαισίου περί της Εθνοφυλακής», αναφέρει:

“Κύριε Υπουργέ. Σύμφωνα με απάντησή σας (Φ.900α/2196/16703/6-11-2019) σε σχετική ερώτησή μας (1296/15-10-2019 Βουλής των Ελλήνων), το ΥΠΕΘΑ θα προχωρούσε, σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία, στον επαναπροσδιορισμό του νομικού πλαισίου του θεσμού της Εθνοφυλακής. Με αυτό θα επιτυγχανόταν, τόσο ή αναβάθμιση του άνω θεσμού, όσο και η επίλυση ζητημάτων, που άπτονται στην απρόσκοπτη λειτουργία της Εθνοφυλακής. Στα πλαίσια της λειτουργίας του εν λόγω θεσμού, ενίοτε, προκύπτουν ζητήματα εργασιακής φύσεως και ασφαλιστικής κάλυψης. Υφίσταται ένα ασταθές και μη ξεκάθαρο καθεστώς παροχής υπηρεσιών των Εθνοφυλάκων, των οποίων, σημειωτέο, η προσφορά έργου είναι ανώτατης σπουδαιότητας. Επί παραδείγματι, η φορολογική διοίκηση και ο ΟΑΕΔ αντιμετωπίζουν τους Εθνοφύλακες ως εργαζόμενους, η πρώτη, δε, ακόμα και ως μισθωτούς, ενώ ο Ελληνικός Στρατός και το ΕΦΚΑ τους χαρακτηρίζουν, ρητά ή σιωπηρά, ως εθελοντές! Η δε ημερήσια αποζημίωσή των ανωτέρω, ως «μη έχουσα την έννοια του εργατικού ημερομισθίου», δεν συνεπάγεται, ούτε ασφάλιση, ούτε ιατροφαρμακευτική κάλυψη, αλλά θεωρείται ως παροχή «για την κάλυψη δαπανών διατροφής, ιματισμού και υποδήσεως». Φορολογείται, μάλιστα, η προηγούμενη κανονικά, όπως και το σύνολο των σχετικών μηνιαίων αποδοχών άνω των 300 ευρώ, στις οποίες διενεργείται παρακράτηση ποσού, με συντελεστή 20% επί του συνόλου των εν λόγω αποδοχών. Το θέμα της παρούσας αφορά σε εκατοντάδες οικογένειες, πολλών εκ των οποίων οι βασικοί χρηματικοί πόροι, δυστυχώς, βασίζονται στις αποζημιώσεις από τις υπηρεσίες ενός μέλους της οικογένειας που υπηρετεί στην Εθνοφυλακή. Πρόκειται για μία κατάφωρη αδικία. Η ρύθμιση των άνω θεμάτων εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Πολιτείας. Η παρατεινόμενη μη επίλυση των ανωτέρω εκκρεμών ζητημάτων των εθνοφυλάκων, τόσο σε εργασιακό, όσο και σε μισθολογικό επίπεδο, οι οποίοι, ειρήσθω εν παρόδω, καλύπτουν πάγιες, βασικές και μόνιμες ανάγκες του Ελληνικού Στρατού, είναι απαράδεκτη. Ως εκ τούτου, χρειάζονται άμεσα οι σχετικές παρεμβάσεις από την αρμόδια πολιτική ηγεσία της χώρας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεσθε να εγκύψετε ουσιαστικά στα ως άνω φλέγοντα ζητήματα λειτουργίας της Εθνοφυλακής, προκειμένου, διά μέσου των απαιτούμενων και απαραίτητων ενεργειών σας, να διασφαλίσετε τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα των Εθνοφυλάκων, προβαίνοντας, αφενός, σε μονιμοποίηση των ήδη υπηρετούντων Εθνοφυλάκων (έστω ως μερική απασχόληση, με αξιολόγηση της καταλληλότητας αυτών, ανά τακτά χρονικά διαστήματα), και αφετέρου, σε καθιέρωση δεδομένου μισθολογίου των εν λόγω (διαμορφούμενο κλιμακωτά, ανά τακτό χρόνο προϋπηρεσίας τους, ανεξάρτητα του επιδόματος ένδυσης, υπόδησης και σίτισης αυτών), καθώς και σε μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αποδοχών τους, αλλά και σε διασφάλιση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων τους, κλπ;
  2. Πότε προσδιορίζετε χρονικά την σύνταξη αναβαθμισμένου και επικαιροποιημένου νομικού πλαισίου «περί Εθνοφυλακής» και την έναρξη ισχύος αυτού;

Οι ερωτώντες Βουλευτές:

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood