Χαρίτου: “Κατάφωρη αδικία σε βάρος των μαθητών των Εσπερινών Λυκείων η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ΑΕΙ”

Ο Βουλευτής Ροδόπης στο πλευρό των μαθητών του Εσπερινού Λυκείου Κομοτηνής.
Βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου Μαθήτριες Εσπερινού Λυκείου Κομοτηνής (1)

Ο Βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους μαθητών του Εσπερινού Λυκείου Κομοτηνής υπογράμμισε την “αδικία που υφίστανται από την «Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής», που τους στερεί τη δεύτερη ευκαιρία για να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση αξιοποιώντας την ποσόστωση του 1%”, και τους γνωστοποίησε ότι καταψήφισε τη συγκεκριμένη διάταξη που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο  Βουλευτής ζητά από την υπουργό Παιδείας με αναφορά που κατέθεσε στο Προεδρείο της Βουλής “να μην ισχύσει αυτή η άδικη διάταξη για τους μαθητές των Εσπερινών Λυκείων και να τους δοθεί η δυνατότητα εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα”.

Όπως τονίζει: “Στα Εσπερινά Λύκεια φοιτούν ως επί το πλείστον ενήλικες, οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να εξισώνονται με τους μαθητές των ημερήσιων λυκείων, γιατί οι συνθήκες φοίτησής τους είναι εντελώς διαφορετικές, είναι εργαζόμενοι, έχοντας ταυτόχρονα πολλές οικογενειακές υποχρεώσεις”.

Η επιστολή που είχε στείλει στον Βουλευτή το 15μελές Συμβούλιο του Εσπερινού Λυκείου Κομοτηνής:

“Αξιότιμε κύριε βουλευτά.

Αυτή την περίοδο τα Εσπερινά Λύκεια υφίστανται μια κατάφωρη αδικία, καθώς στο πρόσφατο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή, προβλέπεται ελάχιστη βάση εισαγωγής για τους μαθητές των Εσπερινών και των Ημερησίων Λυκείων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

 Η διάταξη αυτή έχει ως συνέπεια να εξομοιώνονται τα Εσπερινά και τα Ημερήσια Λύκεια ως προς το θέμα της εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, επικαλούμενη ισονομία με τα Ημερήσια Λύκεια. Το συγκεκριμένο ζήτημα, όμως, εγείρει πολλούς προβληματισμούς, καθώς δεν είναι ίδιες οι συνθήκες, κάτω από τις οποίες, φοιτούν οι μαθητές των Εσπερινών με τους αντίστοιχους των Ημερησίων Λυκείων. Οι μαθητές των Εσπερινών σχολείων εργάζονται καθημερινά έχοντας ταυτόχρονα πολλές οικογενειακές υποχρεώσεις και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη διαθέτουν τον απαιτούμενο χρόνο για μελέτη.

Άλλωστε, τα Εσπερινά Λύκεια θεσπίστηκαν, προκειμένου να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους, σε νεαρή ηλικία, για οποιονδήποτε λόγο, δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη μέση εκπαίδευση και να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Γι’ αυτούς τους λόγους, ζητούμε από το Υπουργείο Παιδείας να μην ισχύσει  αυτή η άδικη διάταξη για τους μαθητές των Εσπερινών, επιδεικνύοντας κοινωνική ευαισθησία στο συγκεκριμένο ζήτημα και παρέχοντας με αυτό τον τρόπο ίσες ευκαιρίες στους μαθητές, οι οποίοι δίνουν τη δική τους μάχη κάτω από τις ιδιάζουσες αυτές συνθήκες και επιζητούν να εξαιρεθούν από αυτή τη ρύθμιση, προκειμένου να κατορθώσουν να υλοποιήσουν τα όνειρα τους, γιατί ΠΌΤΕ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΑΡΓA. Ευελπιστούμε στην άμεση επίλυση αυτού του ζητήματος και στην ανταπόκριση στο αίτημα μας.

Με εκτίμηση,

Το Δεκαπενταμελές Συμβούλιο Εσπερινού Λυκείου Κομοτηνής”.

Η Αναφορά του Δημήτρη Χαρίτου στη Βουλή:

“Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων.

ΑΝΑΦΟΡΑ
Για την κα. Υπουργό Παιδείας.

Θέμα: «Να μην ισχύσει Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τους μαθητές των
Εσπερινών Λυκείων».

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου καταθέτει προς την κα. Υπουργό Παιδείας ως αναφορά την επιστολή του Δεκαπενταμελούς Συμβουλίου Εσπερινού Λυκείου Κομοτηνής με θέμα την κατάφωρη αδικία που υφίστανται καθώς με Νόμο του υπουργείου Παιδείας προβλέπεται ελάχιστη βάση εισαγωγής και για τους μαθητές των Εσπερινών και των Ημερησίων Λυκείων για την εισαγωγή τους τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Στην επιστολή τους επισημαίνουν ότι στα Εσπερινά Λύκεια φοιτούν ως επί το πλείστον ενήλικες, οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να εξισώνονται με τους μαθητές των ημερήσιων λυκείων, γιατί οι συνθήκες φοίτησής τους είναι εντελώς διαφορετικές, είναι εργαζόμενοι έχοντας ταυτόχρονα πολλές οικογενειακές υποχρεώσεις. Γι’ αυτό ζητούν να μην ισχύσει αυτή η άδικη διάταξη για τους μαθητές των Εσπερινών Λυκείου και να τους δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία στις σπουδές με την δυνατότητα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Επισυνάπτεται η επιστολή. Παρακαλούμε για την απάντηση και τις σχετικές ενέργειες και να μας ενημερώσετε σχετικά”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood