Πως θα εκλέγονται οι Πρόεδροι των Συμβουλίων Κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων

Πολλά είναι ερωτήματα στο πλαίσιο της επίσημης διαβούλευσης του νομοσχεδίου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σχετικά με την εκλογή των Προέδρων στα Συμβούλια Κοινοτήτων, δηλαδή στις Κοινότητες άνω των 300 κατοίκων.
ΚΑΛΠΗ

Πολλά είναι ερωτήματα στο πλαίσιο της επίσημης διαβούλευσης του νομοσχεδίου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σχετικά με την εκλογή των Προέδρων στα Συμβούλια Κοινοτήτων, δηλαδή στις Κοινότητες άνω των 300 κατοίκων.

Στην παρ. 2 του αρ. 2 προβλέπεται ότι οι Κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο ή ίσο των 301 κατοίκων, διοικούνται από ένα μονοπρόσωπο όργανο διοίκησης («τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας») και ένα συλλογικό όργανο διοίκησης («το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας»), χωρίς στη συνέχεια να υπάρχει ρητή αναφορά στην ανάδειξη του Προέδρου.

Η εξήγηση που δίνουν νομικοί για αυτή τη “σιωπή” του νομοθέτη, είναι πως πιθανότατα δεν έκρινε σκόπιμο να το ρυθμίσει ξανά, γιατί το θέμα είναι ήδη ρυθμισμένο σε ισχύον άρθρο της νυν Κυβέρνησης, το οποίο δεν καταργείται. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή ισχύει η παρ. 1 του αρ. 79 «Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας άνω των 300 κατοίκων» του ν. 3852/2010, η οποία έχει διαδοχικά τροποποιηθεί από το αρ. 80 του ν. 4555/2018, το αρ. 67 του ν. 4604/2019, το αρ. 5 του ν. 4623/2019 και τελευταία φορά από το αρ. 10 του ν. 4625/2019 (τον Αύγουστο 2019). Εκεί (βάσει της τελευταίας αντικατάστασης) η νυν Κυβέρνηση έχει ορίσει:  «Πρόεδρος του Συμβουλίου της Κοινότητας άνω των 300 κατοίκων ορίζεται ο Σύμβουλος του πρώτου κατά σειρά Συνδυασμού που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης μεταξύ των υποψηφίων του Συνδυασμού του, και σε περίπτωση ισοψηφίας, αυτός που είναι γραμμένος πρώτος στην Απόφαση επικύρωσης της εκλογής από το αρμόδιο Πρωτοδικείο. (…)».

Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, στο αρ. 82 ορίζει τις «καταργούμενες διατάξεις». Από τον ν. 3852/2010 καταργεί ΜΟΝΟ «τα άρθρα 7 έως 57 και 113 έως 158». Δεν καταργείται δηλαδή το ανωτέρω αρ. 79 για την εκλογή Προέδρου Συμβουλίου Κοινότητας, το οποίο παραμένει σε ισχύ.

Οι ίδιες νομικές πηγές πάντως επισημαίνουν πως προκύπτουν ερμηνευτικά προβλήματα εφαρμογής (που σχετίζονται π.χ. με το ότι άλλη ήταν η έννοια «Συνδυασμός» όταν νομοθετήθηκε η ανωτέρω διαδικασία για τους κοινοτικούς Συνδυασμούς που είχαν κατέβει στην 3η κοινοτική κάλπη, και άλλη τώρα στο επερχόμενο νομοσχέδιο που έχει μόνο δημαρχοκεντρικούς Συνδυασμούς), συνεπώς ασφαλέστερη θα ήταν η ρητή προσθήκη αντίστοιχου άρθρου στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί.

πηγή: airetos.gr

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood