Τοποθετήθηκαν ξύλινες τεχνητές φωλιές για τα Κιρκινέζια, σε χωριά της Κομοτηνής

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διοργάνωσαν εκπαιδευτική δράση με σκοπό την προστασία του αρπακτικού πουλιού Κιρκινέζι (Falco naumanni), το οποίο φωλιάζει σε περιοχές της Ροδόπης.
IMG_20210304_095212

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διοργάνωσαν εκπαιδευτική δράση με σκοπό την προστασία του αρπακτικού πουλιού Κιρκινέζι (Falco naumanni), το οποίο φωλιάζει σε περιοχές της Ροδόπης.

Πρόκειται για μικρόσωμο, μεταναστευτικό γεράκι, που αναπαράγεται κατά αποικίες και προτιμά ζεστά, ανοιχτά και ξηρά στεπόμορφα ενδιαιτήματα, φυσικά ή διαχειριζόμενα χορτολίβαδα και μη εντατικές καλλιέργειες.

Η χώρα μας αποτελεί μία από τις σημαντικότερες περιοχές στην Ευρώπη όπου φωλιάζει το είδος αυτό, μετά την Ισπανία και πιθανώς την Ιταλία, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της BirdLife International.

Ο συνολικός ευρωπαϊκός πληθυσμός του εκτιμάται σε 25.000-42.000 ζεύγη, με την Ελλάδα να φιλοξενεί περίπου το 10%, με το 75% από αυτά να βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

Το μικρό μεταναστευτικό γεράκι Κιρκινέζι ζει κοντά στον άνθρωπο, φωλιάζει στα σπίτια και τις αποθήκες της ελληνικής υπαίθρου, ενώ αναζητά τη λεία του στα γειτονικά χωράφια. Είναι πολύτιμος σύμμαχος των αγροτών καθώς τρέφεται κυρίως με ακρίδες και άλλους εχθρούς των καλλιεργειών. Είναι ευπρόσδεκτο σε εκατοντάδες οικισμούς του κόσμου. Σήμερα, λόγω των αλλαγών στις χρήσεις της αγροτικής γης, η εξάπλωσή του στην Ελλάδα είναι αρκετά περιορισμένη σε σχέση με το παρελθόν. Στη Λήμνο οι αποικίες του είδους εντοπίζονται σε 16 χωριά, κυρίως στην ανατολική πλευρά του νησιού. Στη Ροδόπη φωλιάζει σε λίγα χωριά νότια της Κομοτηνής, ενώ στα Ιωάννινα φωλιάζει στο κέντρο της πόλης, κάνοντας ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του στους κατοίκους. Η σταθερή παρουσία του Κιρκινεζιού κάθε άνοιξη στη χώρα μας, δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με ένα απειλούμενο είδος, να το γνωρίσουν από κοντά, να παρακολουθήσουν τις συνήθειές του και να αναλάβουν δράση για την προστασία του.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης της εκπαιδευτικής κοινότητας για το Κιρκινέζι, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία συνδιοργάνωσε διαδικτυακό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, με θέμα «Κιρκινέζι, ένας φτερωτός συγκάτοικος». Στο σεμινάριο οι εκπρόσωποι της Εταιρείας Ρούλα Τρίγκου και Ευγενία Πανώριου παρουσίασαν το Πρόγραμμα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας αναφορικά με την προστασία του απειλούμενου γερακιού, η οποία περιελάμβανε ενημέρωση για το είδος, προτάσεις δημιουργικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για τη μελέτη και προστασία του, και πρόβλεψη για αποστολή εκπαιδευτικού υλικού σε ψηφιακή ή/και έντυπη μορφή προς τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς.

Τοποθετήθηκαν ξύλινες τεχνητές φωλιές για τα Κιρκινέζια, σε χωριά της ΚομοτηνήςΗ ενημέρωση επεκτάθηκε και στη μαθητική κοινότητα με την ακόλουθη βιωματική δράση. Οι Νικόλαος Τσιόπελας και Μιχάλης Βαφειάδης, εκπρόσωποι της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, με τον Ιωάννη Σιγούρο, Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Δημοτικό Σχολείο Νέου Σιδηροχωρίου όπου παρευρέθηκαν και τα νήπια του Νηπιαγωγείου Νέου Σιδηροχωρίου με τη νηπιαγωγό τους, προκειμένου να ενημερώσουν τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς σχετικά με το Κιρκινέζι και να τοποθετήσουν στον χώρο στου διδακτηρίου ξύλινες τεχνητές φωλιές, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της διαθεσιμότητας των θέσεων φωλιάσματος στην περιοχή.

Τοποθετήθηκαν ξύλινες τεχνητές φωλιές για τα Κιρκινέζια, σε χωριά της ΚομοτηνήςΞύλινες τεχνητές φωλιές τοποθετήθηκαν και σε δημόσια και κοινοτικά κτήρια και άλλων οικισμών της περιοχής όπου έχει παρατηρηθεί να φωλιάζει το Κιρκινέζι, όπως στους Αγίους Θεοδώρους, στο Μεγάλο και Μικρό Δουκάτο και στο Καλαμόκαστρο.

Τοποθετήθηκαν ξύλινες τεχνητές φωλιές για τα Κιρκινέζια, σε χωριά της Κομοτηνής Τοποθετήθηκαν ξύλινες τεχνητές φωλιές για τα Κιρκινέζια, σε χωριά της Κομοτηνής

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood