Στο μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών και Πολλαπλών Διακρίσεων, του Δήμου Κομοτηνής, αναφέρει:

“Ημέρα μνήμης η 8η του Μάρτη 1857, όταν εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας της Νέας Υόρκης απεργούσαν με σκοπό τη διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών εργασίας και ανταμοιβής. Και το πέτυχαν, καθώς μετά από πολυετείς αγώνες για την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων, το 1977, ορίζεται από τον ΟΗΕ η μέρα αυτή ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.

Σήμερα, φαίνεται ότι η επετειακή αυτή θεσμοθέτηση ως διαρκής υπενθύμιση των δικαιωμάτων δεν ήταν αρκετή, καθώς και στις μέρες μας και στη χώρα μας συνεχίζονται οι βίαιες καταπατήσεις και καταστρατηγήσεις των γυναικείων δικαιωμάτων.

Όμως, τα θύματα, πλέον, μιλούν! Το κουτί της Πανδώρας άνοιξε μετά τις πρώτες καταγγελίες της χρυσής Ολυμπιονίκη, Σοφίας Μπεκατώρου, για τον βιασμό που υπέστη από παράγοντα του αθλητισμού. Έκτοτε, κι άλλοι άνθρωποι από διάφορους κοινωνικούς και επαγγελματικούς χώρους βρήκαν το θάρρος να καταγγείλουν περιστατικά βίας. Το γεγονός αυτό, πρέπει να αφυπνίσει ολόκληρη την κοινωνία, να προτρέψει κι άλλα θύματα βίας να μιλήσουν κι εφεξής, να αποτραπεί οποιαδήποτε πράξη άσκησης βίας απέναντι σε οποιονδήποτε άνθρωπο, ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας, κοινωνικής και εργασιακής θέσης και εξουσίας.

Η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων έχει ένα ολόκληρο δίκτυο δομών, που απαρτίζεται από Ξενώνες, Συμβουλευτικά Κέντρα. Επιπλέον, λειτουργεί την Πανελλήνια Γραμμή SOS 15900 στην οποία απαντά εξειδικευμένο προσωπικό.

Ο Δήμος Κομοτηνής λειτουργεί εδώ και επτά χρόνια μία από τις δομές αυτού του δικτύου, τον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών και Πολλαπλών Διακρίσεων, με απώτερο σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση κάθε μορφής βίας. Ενημερώνει, ευαισθητοποιεί, στηρίζει και ενδυναμώνει κάθε γυναίκα, καθώς και τα παιδιά της, παρέχοντας τους ψυχολογική, κοινωνική και εργασιακή συμβουλευτική”.

Κομοτηνή: 7 χρόνια Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών & Πολλαπλών Διακρίσεων