Συναντήσεις Τσαλικίδη σε ΥΠΑΑΤ και ΕΛΓΑ για την επίσπευση των διαδικασιών καταβολής αγροτικών αποζημιώσεων

Συναντήσεις Τσαλικίδη σε ΥΠΑΑΤ και ΕΛΓΑ για την επίσπευση των διαδικασιών καταβολής αγροτικών αποζημιώσεων.
05032021

Στις αποζημιώσεις φυτικού και ζωικού κεφαλαίου των ετών 2020 και 2021 προς στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους της Ροδόπης, και στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος CLLD Leader Ροδόπης-Ξάνθης, εστιάστηκαν πρόσφατη συνάντηση εργασίας του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκου Τσαλικίδη με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Οικονόμου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης με την ιδιότητα του Προέδρου της Αναπτυξιακής Ροδόπης, ενημέρωσε τον Υφυπουργό ότι επίκειται η υπογραφή συμβάσεων  υλοποίησης για 63 εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια που αφορούν σε έργα ιδιωτικού χαρακτήρα, συνολικού προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 3,7 εκατ. ευρώ προέρχονται από υπερδέσμευση πόρων του προγράμματος και πόρους της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Ο κ. Τσαλικίδης υπογραμμίζοντας το σημαντικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη ιδιωτικών επενδύσεων δια μέσου του CLLD Leader, έθεσε την αναγκαιότητα πρόσθετης χρηματοδότησης ύψους 3,6 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση 26 θετικά αξιολογημένων επενδυτικών προτάσεων που δεν εντάχθηκαν λόγω έλλειψης  ανάλογων πόρων.

Συναντήσεις Τσαλικίδη σε ΥΠΑΑΤ και ΕΛΓΑ για την επίσπευση των διαδικασιών καταβολής αγροτικών αποζημιώσεωνΕιδική αναφορά εκ μέρους του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, υπήρξε στην ανάγκη άμεσης καταβολής από τον ΕΛΓΑ των αποζημιώσεων του έτους 2020 που αφορούν σε ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο (κεράσι, καπνά, οπωροκηπευτικά, ηλιόσπορο, σπαράγγια) στο σύνολο των δικαιούχων αγροτών της περιοχής.

Επιπλέον αναφέρθηκε στις ζημιές που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα της 12ης Ιανουαρίου σε καλλιέργειες χειμερινών σιτηρών και κηπευτικών στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, για τις οποίες βρίσκεται σε εξέλιξη η εκτιμητική διαδικασία από τον ΕΛΓΑ, ζητώντας την επίσπευση των απαιτούμενων διαδικασιών και την έγκαιρη αποζημίωση αγροτών και κτηνοτρόφων που επλήγησαν.

Συναντήσεις Τσαλικίδη σε ΥΠΑΑΤ και ΕΛΓΑ για την επίσπευση των διαδικασιών καταβολής αγροτικών αποζημιώσεωνΑπό την πλευρά της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκφράστηκε το αμέριστο ενδιαφέρον προς τους πληγέντες γεωργούς και κτηνοτρόφους της Ροδόπης, με την επισήμανση ότι ο μηχανισμός του ΕΛΓΑ κινητοποιήθηκε άμεσα για την καταγραφή των επιπτώσεων από τις έντονες βροχοπτώσεις του Ιανουαρίου του 2021 και την ταχύτερη απόδοση των αποζημιώσεων στους δικαιούχους. Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια με απώτερο στόχο να καταβληθούν μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα και οι αποζημιώσεις φυτικού κεφαλαίου του έτους 2020.

Σε συνέχεια της συνεργασίας για το ζήτημα των αγροτικών αποζημιώσεων τόσο του 2020 όσο και του φετινού έτους, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Διοίκησης και Διαφάνειας Αχμέτ Ιμπράμ και ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικών Πολιτικών Τζιχάν Ιμάμογλου είχαν σήμερα από κοινού συνάντηση με τον προϊστάμενο εκτιμήσεων και αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης, Δημήτρη Πανταζή.

Συναντήσεις Τσαλικίδη σε ΥΠΑΑΤ και ΕΛΓΑ για την επίσπευση των διαδικασιών καταβολής αγροτικών αποζημιώσεωνΣύμφωνα με στοιχεία που παρατέθηκαν, το ύψος των ζημιών του έτους 2020 στο φυτικό κεφάλαιο της Ροδόπης ανήλθε σε 3,5 εκατ. ευρώ, με το ύψος των αποζημιώσεων που καταβλήθηκε μέχρι στιγμής στους δικαιούχους να ανέρχεται σε 732.000 ευρώ. Η υπηρεσία του ΕΛΓΑ έχοντας ολοκληρώσει τις εκτιμητικές εκθέσεις και τα πορίσματα των ελέγχων, απέστειλε τα στοιχεία για τη δρομολόγηση των διαδικασιών πληρωμής των πληγέντων παραγωγών κερασιού, καπνού, οπωροκηπευτικών, ηλιόσπορου και σπαραγγιών στους Δήμους Κομοτηνής, Μαρωνείας-Σαπών, Ιάσμου και Αρριανών που εκκρεμούν.

Η έκταση των ζημιών σε καλλιέργειες στη Ροδόπη που προκλήθηκαν από την επέλαση της κακοκαιρίας τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, φθάνει τα 15.000 στρέμματα. Η εκτιμητική διαδικασία από τον ΕΛΓΑ ολοκληρώθηκε για τα κηπευτικά. Ζημιές που αφορούν σε αποθηκευμένα προϊόντα και δενδροκαλλιέργειες θα καλυφθούν από τις ενισχύσεις ΠΣΕΑ. Σε ότι αφορά το ζωικό κεφάλαιο, σε στάδιο πληρωμών βρίσκονται οι αποζημιώσεις για μελισσοσμήνη, ενώ για τα αιγοπρόβατα ζητήθηκε προσκόμιση πρόσθετων στοιχείων από κτηνοτρόφους. Τα τελικά πορίσματα καταχωρούνται στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΛΓΑ από τα υποκαταστήματα του Οργανισμού και οι δικαιούχοι πληρώνονται έως τον επόμενο μήνα. Όπως διευκρινίστηκε εξάλλου από τον κ. Πανταζή, επίκειται αναγγελία για καταγραφή ζημιών σε καλλιέργειες σιτηρών από τον παγετό που σημειώθηκε στη Ροδόπη.

«Είμαστε δίπλα στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους που επλήγησαν, αναδεικνύοντας το ζήτημα των αποζημιώσεων, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη Ροδόπη, ειδικά  αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Ζητήσαμε  από το ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ την επίσπευση των πληρωμών και λάβαμε την διαβεβαίωση ότι θα καταβληθεί κάθε επίσπευση των διαδικασιών αποζημίωσης των αγροτών. Έχουμε τη διαβεβαίωση ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια με στόχο την καταβολή των αποζημιώσεων του 2020 στα τέλη του Μαρτίου. Συγχρόνως προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, η εκτίμηση ζημιών και πληρωμών σε αγροτική και ζωική παραγωγή από την πρόσφατη κακοκαιρία του Ιανουαρίου» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Τσαλικίδης.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood