Την ανάκληση της Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης της Ελληνικής Ομοσπονδία Φιλάθλων Σωματείων Αντιπτέρισης (ΕΟΦΣΑ), υπέγραψε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Η ανάκληση της Αναγνώρισης της ΕΟΦΣΑ (Μπάντμιντον), που υφίσταται ως Ομοσπονδία από το 1995, στηρίζεται σε σωρεία διαπιστωμένων παραβάσεων κακοδιαχείρισης και κακοδιοίκησης για πολλά χρόνια και έχει ήδη διαβιβαστεί από τις 22/02/2021 φάκελος προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών για να διερευνηθεί και η τυχόν διενέργεια αξιόποινων πράξεων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αυγενάκης ανακάλεσε την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, καθώς μεταξύ άλλων:

  • Δεν τηρήθηκαν οι διατάξεις των άρθρων 6 και 25 του ν. 2725/1999 περί υποχρεωτικής τήρησης βιβλίων.
  • Παραβιάστηκε το άρθρο 18 του Καταστατικού της Ομοσπονδίας Αντιπτέρισης, σύμφωνα με το οποίο τα χρηματικά εντάλματα πρέπει να φέρουν την υπογραφή του Γραμματέα και του Ταμία κι όχι μόνο του Προέδρου.
  • Υπήρξαν χρηματικά εντάλματα χωρίς τη συνοδεία παραστατικών.
  • Διενεργήθηκαν ταμειακές διευκολύνσεις χωρίς αιτιολογία στο όνομα της Προέδρου, Βικτώριας Χατζήνα.
  • Οι εργαζόμενοι είναι επί έτη απλήρωτοι και σε δικαστική διαμάχη με την Ομοσπονδία.
  • Καταθέτονταν προϋπολογισμοί με ανεπαρκή ή/και ελλιπή στοιχεία και η Ομοσπονδία δεν ανταποκρινόταν στις επανειλημμένες συστάσεις της ΓΓΑ για την προσκόμιση των απαιτούμενων πρόσθετων. Συνέπεια, η μη επιχορήγησή της για τα έτη 2018-2020.

Με την ανάκληση, η Ομοσπονδία παύει να είναι το ανώτατο όργανο των σωματείων που καλλιεργούν το συγκεκριμένο άθλημα στη χώρα, δεν αναγνωρίζεται από το Κράτος αλλά και από κανέναν άλλο φορέα, και καθίσταται ανενεργή.

Τούτων δοθέντων, το άθλημα του μπάτμιντον εντάσσεται πλέον στην Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Αντισφαίρισης (ΕΦΟΑ), την Ομοσπονδία δηλαδή του τένις.