Δύο διαδικτυακές εκδηλώσεις προγραμματίζει για αυτή την εβδομάδα η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Κομοτηνής (ΔΚΕΠΠΑΚ), οι οποίες θα μεταδοθούν live από τη σελίδα της επιχείρησης στο Facebook.

H πρώτη, που θα μεταδοθεί την Τρίτη 2 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα, είναι η καταγραφή της αναβίωσης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παραδημής και Φίλων, του εθίμου “Έξω οι ψύλλοι, μέσα ο Μάρτης”. Ένα έθιμο που έφεραν οι Αρβανίτες πρόγονοι των Παραδημιωτών από το Αλτιντάς (Χρυσόλιθο) της Ανατολικής Θράκης, στο οποίο οι κάτοικοι πριν ανατείλει ο πρώτος ήλιος του Μάρτη, έβγαζαν τα αχυρένια στρώματα που χρησιμοποιούσαν όλο τον χειμώνα και τα έκαιγαν, ενώ πηδούσαν και τρεις φορές πάνω από τη φωτιά, για να ξορκίσουν το κακό.
Η δεύτερη, που θα μεταδοθεί την Τσικνοπέμπτη 4 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα, αφορά ένα μουσικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τη Στέγη Πολιτισμού, Παράδοσης και Λαογραφίας “Φιλοτέχνες”, με την ορχήστρα “Ορφέας”, εκδήλωση που αν δεν υπήρχαν τα υγειονομικά θα πραγματοποιείτο στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής.
Προσεχώς αναμένονται κι άλλες εκδηλώσεις της ΔΚΕΠΠΑΚ εν όψει της περιόδου της Αποκριάς.
“Δυστυχώς η πανδημία μας αναγκάζει να λειτουργούμε εναλλακτικά, διαδικτυακά”, σημειώνει η Πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ Νατάσα Λιβεριάδου, και προσθέτει: “Έστω και έτσι όμως, καταβάλλουμε προσπάθεια για παροχή προς τους δημότες μας ψυχαγωγικών εκδηλώσεων των οποίων η σημασία αναδεικνύεται εντόνως εν μέσω της καραντίνας”. Η κ. Λιβεριάδου εύχεται “σύντομα να λήξει αυτή η δοκιμασία, να επανέλθουμε στην κανονικότητα”, καθώς όπως υπογραμμίζει, “σχεδιάζουμε και προγραμματίζουμε δράσεις και εκδηλώσεις για όλους, για μεγάλους και μικρούς, ώστε όταν με το καλό αρθούν τα περιοριστικά υγειονομικά μέτρα, να διασκεδάσουμε ξανά όλοι μαζί, να αποκαταστήσουμε την ψυχολογία μας, να δημιουργήσουμε όλοι μαζί πολιτισμό”.
Τσικνοπέμπτη και αναβίωση του εθίμου "Έξω οι ψύλλοι, μέσα ο Μάρτης", διαδικτυακά από τη ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής