Στο πλαίσιο του εορτασμού των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης θα πραγματοποιήσει διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις.

Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας

  • Σειρά διαλέξεων μέχρι και τον Μάιο του 2021, από το Εργαστήριο Έρευνας για τη Νεοελληνική και Συγκριτική Φιλολογία του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας με θέμα τον «Πρώιμο Ελληνικό Διαφωτισμό» ως την περίοδο κατά την οποία τέθηκαν οι βάσεις για τον φωτισμό του Γένους (κατά τη φράση του Κ. Θ. Δημαρά).

 

  • Διάλεξη του Καθηγητή του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, Νικολάου Μαυρέλου, στην εκδήλωση που διοργανώνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης με θέμα «Ο Κοραής και οι Διάλογοι. Από το πριν στο μετά την Επανάσταση» στις 3 Μαρτίου.
  • Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Από τη Χίο στην Πόλη και τη Μολδοβλαχία. Η αρχή μιας δυναστείας. Β΄ Διεθνές Συνέδριο για τους πρώτους Μαυροκορδάτους: Αλέξανδρος ο Εξ Απορρήτων (1641-1709), Νικόλαος, Ηγεμόνας Μολδοβλαχίας (1680-1730) και Κωνσταντίνος (1711-1769)», την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου 2022.
  • Παράλληλη Δράση (σχετική με το προηγούμενο Συνέδριο): Διοργάνωση Καλοκαιρινού σχολείου παλαιογραφίας και ιστορίας του έντυπου βιβλίου για τον Διαφωτισμό και τα χειρόγραφα που φυλάσσονται στη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Ο Κοραής» για φοιτητές Προπτυχιακούς και Μεταπτυχιακούς ή Υποψήφιους Διδάκτορες.
  • Παράλληλη διοργάνωση φοιτητικής ημερίδας για τη Χίο κατά την εποχή του Διαφωτισμού έως τη Σφαγή.
  • Σειρά από είκοσι ωριαίες ραδιοφωνικές εκπομπές και τα αντίστοιχα podcasts ως αφιέρωμα στο 1821 σε συνεργασία του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας με το ράδιο Παρατηρητής της Θράκης 94 FM. Πρώτη εκπομπή στις 21.03.2021 και οι υπόλοιπες ανά είκοσι ημέρες η καθεμία.
  • Διοργάνωση της 4ης  Ποιητικής Ισημερίας με θέμα «Η ποίηση της επανάστασης του 1821, η ποίηση της ελευθερίας» από το Εργαστήριο Γλωσσολογίας +ΜορΦωΣη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, στις 21 Μαρτίου 2021.
  • Κύκλο διαλέξεων με θέμα «Από το 1453 μέχρι το 1821» από το Εργαστήρι Μελέτης και Έρευνας Πρώιμης Νεοελληνικής Γραμματείας Hans & Niki Eideneier του Τμήματος, την περίοδο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου 2021.

Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης 

  • Ημερίδα τον Οκτώβριο του 2021, με τίτλο «Ευεργεσία, Πολιτισμός και Εκπαίδευση: Προσδοκίες και οράματα γύρω από τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους» με υπεύθυνη την Καθηγήτρια Βασιλική Θεοδώρου.
  • Έκδοση επετειακού τόμου από το Εργαστήριο Ιστορίας της Εκπαίδευσης με τίτλο «Η  ελληνική εκπαίδευση στα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821» με υπεύθυνο τον Καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Αθανάσιο Καραφύλλη.

Εκδήλωση από το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος κατά την παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου 2021.

Ημερίδα του Τμήματος Νομικής σε συνδιοργάνωση με την Εταιρεία Ιστορικών του Δικαίου με υπεύθυνη την Καθηγήτρια Μαρία Γούνη σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί.

Διαδικτυακή ημερίδα από τη Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών με τίτλο «Η Ελληνική Γλώσσα κατά την Επανάσταση του 1821» την Κυριακή 28 Μάρτιου 2021 με υπεύθυνη την Κοσμητόρισσα της Σχολής, Καθηγήτρια Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή.

Αυτές τις εκδηλώσεις θα διοργανώσει το ΔΠΘ για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του ΄21

Ψηφιακό συνέδριο με τίτλο «Επανάσταση και Ελευθερία 1821-2021: Η αρχή της σύγχρονης Ελλάδας», στις 22-25 Μαρτίου 2021 που απευθύνεται στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα και στο ευρύτερο κοινό, με ομιλητές από τη Βραζιλία, τη Χιλή και την Ευρώπη. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γραμμάτων του Πολιτειακού Πανεπιστήμιου του Ρίο ντε Ζανέιρο (Universidade Estadual de Rio de Janeiro/UERJ) και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στον Άγιο Παύλο (São Paulo).