Σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον Δήμαρχο Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη, ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου, από κοινού με τις συντονίστριες του ΣΥΡΙΖΑ Δήμου Κομοτηνής Κ. Κιόρογλου και Κ. Πανέρη, αναδείχθηκαν οι προτεραιότητες που έχει η διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής για το επόμενο χρονικό διάστημα και οι επείγουσες ανάγκες του Δήμου.

Για τα εμβληματικά έργα: μεταξύ άλλων, η ανάπλαση της περιοχής της παλιάς Νομικής, το Φράγμα Συμβόλων, ο αγωγός μεταφοράς νερού από το φράγμα Γρατινής, η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης Φαναρίου και η αναβάθμιση του λιμένα του. Συζητήθηκε η αναγκαιότητα ένταξης όλων σε χρηματοδοτικά εργαλεία και σε προγράμματα που είναι σε εξέλιξη. Ο Βουλευτής θα είναι αρωγός στην προώθηση και υλοποίηση των παραπάνω εμβληματικών έργων, ενώ υπενθύμισε στον Δήμαρχο την πρωτοβουλία που πήρε στη Βουλή ζητώντας από τον υπουργό Περιβάλλοντος να αρθούν τα εμπόδια για την υλοποίηση του αγωγού μεταφοράς νερού από το Φράγμα Γρατινής.

[VID] Κοινή πρωτοβουλία Χαρίτου-Γκαράνη για τη διόρθωση των λαθών στους δασικούς χάρτεςΣτη συζήτηση κυριάρχησε το θέμα της ανάρτησης των δασικών χαρτών στη Ροδόπη, όπου τα λάθη και οι παραλείψεις έχουν προκαλέσει δικαιολογημένη ανησυχία σε κατοίκους του Δήμου Κομοτηνής, ιδιαίτερα του οικισμού της Γρατινής. Γεωργικές εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί πολλές δεκαετίες πριν και αξιοποιούνται για γεωργική χρήση από πολίτες της περιοχής, εμφανίζονται στους χάρτες που αναρτήθηκαν ως δασικές εκτάσεις. Αστοχίες που δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στους κατοίκους, που πρέπει σε συνθήκες πανδημίας και οικονομικής κρίσης να αποδείξουν ότι η γη που χρησιμοποιούν ως γεωργική, δεν είναι δασική.

Ο Βουλευτής τόνισε: “Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στον Δήμο Κομοτηνής νομικά να εκφράσει αντιρρήσεις σχετικά με τους δασικούς χάρτες για ομάδες πολιτών της Γρατινής, όπου αμφισβητείται η γεωργική γη”, ενώ σημείωσε οτι “πριν κατατεθούν οι ενστάσεις πρέπει να επανεξεταστούν οι δασικοί χάρτες, να διορθωθούν και να αναρτηθούν εκ νέου, ώστε να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, λαμβάνοντας υπ’όψη τα στοιχεία της Τοπογραφικής Υπηρεσίας και του Δήμου”.

[VID] Κοινή πρωτοβουλία Χαρίτου-Γκαράνη για τη διόρθωση των λαθών στους δασικούς χάρτεςΑκόμη ο κ. Χαρίτου επεσήμανε ότι “για τον ΣΥΡΙΖΑ οι δασικοί χάρτες είναι αναπτυξιακό εργαλείο, γι’ αυτό άλλωστε στην περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε η ανάρτηση δασικών χαρτών στο 55% από το 1% που είχε παραλάβει από τη ΝΔ. Δυστυχώς με Νόμο που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση πάγωσε τις μέχρι τώρα αναρτήσεις δασικών χαρτών, και οι νέες αναρτήσεις που ανακοινώνονται δημιουργούν ήδη σοβαρά προβλήματα. Είναι αναγκαία η ολοκλήρωσή τους χωρίς όμως να δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα, κυρίως στους αγρότες και κτηνοτρόφους, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους”.

Ο Βουλευτής ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την αναλυτική συζήτηση και δήλωσε ότι θα είναι αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία που θα έχει στόχο να αμβλυνθούν τα προβλήματα στον Δήμο Κομοτηνής.