Πρωτοβουλίες διπλού στόχου, αφενός για την περαιτέρω ενίσχυση του νομικού οπλοστασίου της χώρας για τη δίκαιη τιμωρία των ενόχων του παρελθόντος και του παρόντος, και αφετέρου – και κυρίως – για την αποτροπή εγκλημάτων στο μέλλον, δημιουργώντας έτσι ένα πλαίσιο ασφάλειας και εμπιστοσύνης σε κάθε πολίτη, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βήμα της Βουλής.

Συγκεκριμένα:

  • Αλλάζει ο Ποινικός Κώδικας. Αυστηροποιούνται οι ποινές για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, ενώ σε ό,τι αφορά τους ανήλικους, η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος, με νέα ηλικιακά όρια. Συγκεκριμένες υποθέσεις, δε, θα εκδικάζονται πια κατά προτεραιότητα.
  • Εγκαινιάζεται η κεντρική διαδικτυακή πύλη metoo.gov.gr όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες και όλες οι κυβερνητικές πολιτικές γύρω από το φλέγον αυτό θέμα, και – κυρίως – θα μπορούν να υποβάλλονται και καταγγελίες μέσω chat σε πραγματικό χρόνο.
  • Θεσπίζεται ειδικό μητρώο για όλους τους επαγγελματίες οι οποίοι έρχονται σε επαφή με παιδιά και με εφήβους, με αυστηρές προϋποθέσεις εγγραφής, όπως προπονητές, εργαζόμενοι σε κατασκηνώσεις, εργαζόμενοι σε προσφυγικές δομές. Το μητρώο αυτό, το οποίο το έχουν όλες οι σοβαρές χώρες που θέτουν προϋποθέσεις για όποιον δουλεύει με παιδιά – και προφανώς όχι μόνο στον χώρο της εκπαίδευσης – θα (πρέπει να) λειτουργεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Ελληνική Αστυνομία.
  • Συγκροτείται κεντρική δομή στη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, για την αξιολόγηση, αλλά κυρίως και για την εξωδικαστική επίλυση αυτής της κατηγορίας. Σύντομα, δε, θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (International Labour Organization/ILO), για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης.

Οι 8 καίριες πρωτοβουλίες πρόληψης και αντιμετώπισης των σεξουαλικών εγκλημάτων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός

  • Σε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους θεσπίζονται υποχρεωτικοί κώδικες δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση, με προβλέψεις για τη συμπεριφορά και κυρώσεις σε όσους δεν τις τηρούν. Πολλές χώρες στον κόσμο έχουν θεσπίσει πολιτικές, τις λεγόμενες «open door». Παράδειγμα: Ένας υφιστάμενος μπαίνει στο γραφείο ενός προϊσταμένου και η πόρτα πρέπει να είναι ανοιχτή, για ευνόητους λόγους. “Δεν είναι δύσκολες παρεμβάσεις αυτές. Είναι παρεμβάσεις που με συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους μπορούμε εύκολα να τις εισάγουμε στον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, στον χώρο της εργασίας”, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
  • Θεσπίζεται η δυνατότητα της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας του φερόμενου ως θύτη, με αναστολή αποζημίωσης, μέχρι τη διαλεύκανση της υπόθεσης. “Γιατί σε ένα κράτος δικαίου κανείς δεν είναι ένοχος μέχρι να καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη”, όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.
  • Οι εν λόγω παρεμβάσεις δεν εξαντλούνται μόνο στον ιδιωτικό τομέα. Γι’ αυτό και στο πειθαρχικό δίκαιο και των δημοσίων υπαλλήλων, των γιατρών του ΕΣΥ, των Σωμάτων Ασφαλείας, θεσπίζεται ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα παρενόχλησης στον χώρο εργασίας.
  • Τέλος, και πολύ σημαντικό, επεκτείνεται σε όλα τα σχολεία πλέον – από τον Σεπτέμβριο – το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά κατά τη φετινή χρονιά. “Γιατί ο σεβασμός, όχι μόνο στο άλλο φύλο αλλά και στη διαφορετικότητα, πρέπει να διδάσκεται από νωρίς”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.