ΚΙΝΑΛ: Σε μόνιμη ομηρεία οι εγγυητές τραπεζικών δανείων

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών.
Katrinis_intro4

Την κατάσταση ομηρείας στην οποία έχουν περιέλθει οι εγγυητές σε τραπεζικά δάνεια, αναδεικνύει με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης.

Όπως αναφέρει, οι εγγυητές εξακολουθούν να παραμένουν υπόχρεοι του συνόλου ή μέρους της οφειλής προς τον πιστωτή, ακόμα και στις περιπτώσεις που η οφειλή ρυθμιστεί, αποπληρωθεί ή ακόμα και στην περίπτωση που ο δανειολήπτης οδηγηθεί στην πτωχευτική διαδικασία.

Ο κ. Κατρίνης επισημαίνει ότι με βάση τον πτωχευτικό νόμο που έφερε και ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο εγγυητής και µετά την πτώχευση του οφειλέτη συνεχίζει να ευθύνεται έναντι της τράπεζας, ανεξαρτήτως τυχόν απαλλαγής του πρωτοφειλέτη, ο οποίος έχει πτωχεύσει και έχει ρευστοποιηθεί η περιουσία του.

Επίσης, σε περιπτώσεις του Ν.3869/10 (νόμος Κατσέλη), όπου ο οφειλέτης έχει πετύχει κούρεμα της συνολικής οφειλής με δικαστική απόφαση και έχει αποπληρώσει κανονικά το ποσό που οφείλει βάσει της δικαστικής απόφασης, απαλλασσόμενος από οποιαδήποτε υποχρέωση έναντι της τράπεζας, ο εγγυητής συνεχίζει να οφείλει μέρος ή και το σύνολο της οφειλής στην τράπεζα.

Αυτό σημαίνει ότι οι εγγυητές θα παραμένουν όμηροι, την ίδια στιγμή που οι οφειλέτες θα μπορούν να απαλλάσσονται είτε οδηγούμενοι σε πτώχευση ρευστοποιώντας το σύνολο της περιουσίας τους ή αποπληρώνοντας μέρος της οφειλής με βάση δικαστικές αποφάσεις.

Ο Μιχάλης Κατρίνης ζητά “να τερματιστεί αυτός ο παραλογισμός που θέτει σε ομηρεία του εγγυητές” και “να θεσπιστεί απαλλαγή των εγγυητών στην περίπτωση που ο οφειλέτης ρευστοποιήσει το σύνολο της περιουσίας του μετά από πτώχευση ή όταν αποπληρώσει το σύνολο της οφειλής βάσει δικαστικής απόφασης”.

Επίσης, με αφορμή τη διαδικασία ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους ρωτά τον υπουργό αν θα λάβει μέτρα διευκόλυνσης ή ελάφρυνσης για τους εγγυητές.

Η Επίκαιρη Ερώτηση

“Σε δεινή θέση βρίσκονται οι εγγυητές των οφειλετών τραπεζικών δανείων, αφού οι ίδιοι παραμένουν υπόχρεοι του συνόλου ή μέρους της οφειλής προς τον πιστωτή, ακόμα και στις περιπτώσεις που η οφειλή ρυθμιστεί, αποπληρωθεί ή οδηγηθεί στην πτωχευτική διαδικασία. Με βάση τις διατάξεις του Ν.3869/2010, τα δικαιώματα του πιστωτή έναντι του εγγυητή δε θίγονται, ακόμα και στις περιπτώσεις που ο οφειλέτης έχει πετύχει-με δικαστική απόφαση-ρύθμιση των οφειλών του, απαλλαγή από το υπόλοιπο της οφειλής και ικανοποιεί τη ρύθμιση μέχρι την ολοκλήρωσή της, με αποτέλεσμα ο εγγυητής να πρέπει να αποπληρώσει το υπόλοιπο της οφειλής ενώ ο οφειλέτης έχει απαλλαγεί οριστικά.

Αλλά και με βάση το N.4738/2020 (νέο πτωχευτικό νόμο), ο εγγυητής και μετά την πτώχευση συνεχίζει να ευθύνεται έναντι του πιστωτή, ανεξαρτήτως τυχόν απαλλαγής του πρωτοφειλέτη, ο οποίος έχει πτωχεύσει και έχει ρευστοποιηθεί η περιουσία του.Σε μια περίοδο που το ιδιωτικό χρέος ξεπερνά τα 240 δις ευρώ, οι εγγυητές θα παραμένουν όμηροι, την ίδια στιγμή που οι οφειλέτες θα μπορούν να απαλλάσσονται, πτωχεύοντας και ρευστοποιώντας το σύνολο της περιουσίας τους ή αποπληρώνοντας μέρος της οφειλής βάσει δικαστικής απόφασης.

Ερωτάται ο κύριος υπουργός

1.Προτίθεται να προχωρήσει σε απαλλαγή των εγγυητών όταν ο οφειλέτης ρευστοποιήσει το σύνολο της περιουσίας του μετά από πτώχευση ή όταν ο έχει αποπληρώσει το σύνολο της οφειλής βάσει δικαστικής απόφασης;

2.Θα λάβει μέτρα ανακούφισης και διευκόλυνσης για τους εγγυητές στα πλαίσια της ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους;

Ο ερωτών βουλευτής

Μιχάλης Κατρίνης”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood