Οι Εθνοσυνελεύσεις και τα Συντάγματα της Ελλάδας στην εκπομπή του OPEN “…και εγένετο Ελλάς”

Με καλεσμένο τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
ΕΓΕΝΕΤΟ ΕΛΛΑΣ

Οι Εθνοσυνελεύσεις, τα Συντάγματα της Ελλάδας και το κατά πόσο αυτά εφαρμόστηκαν, αλλά και οι εμφύλιοι πόλεμοι που ταλαιπώρησαν τη χώρα, θα απασχολήσουν το νέο επεισόδιο της μεγάλης αφιερωματικής σειράς του OPEN «…και εγένετο Ελλάς», την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου ένα τέταρτο πριν τα μεσάνυχτα με καλεσμένο τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Οι Εθνοσυνελεύσεις και τα Συντάγματα της Ελλάδας στην εκπομπή του OPEN "...και εγένετο Ελλάς"Ο κ. Παυλόπουλος αναλύει εκτενώς τα Συντάγματα της χώρας και σημειώνει ότι “οι Έλληνες είχαν πάντα την τάση να έχουν μία αβασίλευτη δημοκρατία”, ενώ ιδιαίτερης σημασίας είναι η εκτίμησή του πως “εάν δεν είχαμε κάνει το λάθος να δολοφονήσουμε τον Ιωάννη Καποδίστρια, θα είχαμε τελείως διαφορετική πορεία με Προεδρική Δημοκρατία χωρίς βασιλιά”.

Οι Εθνοσυνελεύσεις και τα Συντάγματα της Ελλάδας στην εκπομπή του OPEN "...και εγένετο Ελλάς"Ακόμα, η  Καθηγήτρια ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Μαρία Ευθυμίου μιλάει για τις Εθνοσυνελεύσεις του αγώνα. Ποια από αυτές ήταν η πιο σημαντική; Όπως πάντα, δίνει το κλίμα της εποχής και περιγράφει άγνωστες στιγμές που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην Ιστορία.

Η εκπομπή ταξιδεύει μέχρι την Ερμιόνη, όπου και συναντά τη Φιλόλογο και Πρόεδρο του τοπικού Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου, Τίνα Αντωνοπούλου, η οποία μιλά στους συνεργάτες της εκπομπής μέσα από το σπίτι όπου έλαβε χώρα μέρος των εργασιών της Γ’ Εθνοσυνέλευσης της Τροιζήνας, και εξιστορεί τις σημαντικές αποφάσεις που ελήφθησαν. Περιγράφει επίσης σημαντικές στιγμές από τις συζητήσεις που έγιναν, και αναφέρεται στα σημαντικά πρόσωπα που βρέθηκαν εκεί (Κολοκοτρώνης, Τζαβέλλας, Νικηταράς, κ.ά.). Ακόμη, αναφέρει άγνωστο  περιστατικό με πρωταγωνιστή τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και το πως αντέδρασε ο στρατηγός όταν είχε κυκλοφορήσει η φήμη ότι είχε δολοφονηθεί.

Οι Εθνοσυνελεύσεις και τα Συντάγματα της Ελλάδας στην εκπομπή του OPEN "...και εγένετο Ελλάς"Τέλος, στην εκπομπή μιλάει και οΚαθηγητής Δημοσίου Δικαίου Νομικής Σχολής στο ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος, ο οποίος αναλύει λεπτομερώς τα συντάγματα της Ελλάδας.

Την αφιερωματική εκπομπή παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γεώργιος Σαρρής. Μαζί του στο στούντιο, οι ιστορικοί Γιώργος Θεοδωρίδης και Νίκος Ζέρβας.

Έρευνα-Αρχισυνταξία: Κλοντιάν Γκιουζέλης

Διεύθυνση Παραγωγής: Χρήστος Γλυμής

Σκηνοθέτης: Αντώνης Περούλης

 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood