Εν όψει του νέου εκλογικού νόμου για την αυτοδιοίκηση, η επικεφαλής της παράταξης “ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή” του Δήμου Κομοτηνής, Ελένη Λαφτσή, καταθέτει προς το δημοτικό συμβούλιο πρόταση ψηφίσματος απόρριψης του νόμου.

Το προτεινόμενο ψήφισμα έχει ως εξής:

“Ο  εκλογικός νόμος που καταθέτει η κυβέρνηση στο όνομα της κυβερνησιμότητας, παραβιάζοντας τη λαϊκή δεδηλωμένη και αναδεικνύοντας σε κυρίαρχη μια σχετική πλειοψηφία, παρέχει νομοθετικές και εκτελεστικές εξουσίες σε μονοπρόσωπα όργανα, υποβιβάζοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο τον ρόλο του δημοτικού συμβουλίου και απαξιώνοντας την έκφραση των τοπικών κοινωνιών.

Σημαντικά σημεία της πρότασης που ανατρέπουν τη δημοκρατική λειτουργία του θεσμού της αυτοδιοίκησης:

1. Η εκλογή δημάρχου ή περιφερειάρχη με το 43% και με μπόνους το 60% των εδρών χωρίς τη λαϊκή νομιμοποίηση του 50%+1, γεγονός που αποτελεί στρέβλωση της λαϊκής ετυμηγορίας.

2. Μείωση κατά 20% των εδρών του δημοτικού συμβουλίου.

3. Υποχρεωτική κάλυψη στα ψηφοδέλτια όλων των θέσεων του δημοτικού συμβουλίου και των τοπικών συμβουλίων, προκειμένου να κατέλθει συνδυασμός, και μάλιστα με καταληκτική ημερομηνία υποβολής τρεις μήνες πριν από τις εκλογές και με δυνατότητα υποψηφιοτήτων 120%(!) επιπλέον. Είναι φανερό ότι περιορίζεται δραστικά, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, η κάθοδος στις εκλογές συνδυασμών από πρωτοβουλίες εκτός κομματικών σχηματισμών, και ακυρώνονται σχεδόν τα κίνητρα ενεργοποίησης πολιτών στο επίπεδο που τους αφορά.

4. Η διάθεση του συνόλου των εδρών της αντιπολίτευσης στον δεύτερο γύρο και ο «κόφτης» του 3% θα οδηγήσουν στην περαιτέρω συρρίκνωση των μικρών παρατάξεων, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τη διάθεση συμμετοχής.

5. Η επαναφορά της ποσόστωσης για τη συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια, από το 40% στο 33%, που αποτελεί πισωγύρισμα.

Ψήφισμα απόρριψης του νέου εκλογικού νόμου της Αυτοδιοίκησης, από την Ελένη Λαφτσή6. Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι που εργάζονται στον δήμο να παραμένουν εργαζόμενοι καθ’ όλη τη διάρκεια του πολύμηνου προεκλογικού αγώνα, γεγονός που παράγει “συνέπειες”, τόσο για αυτούς που είναι με τον εκάστοτε δήμαρχο, όσο και για αυτούς που είναι ενάντια σε αυτόν.

7. Η κατάργηση των ξεχωριστών συνδυασμών των τοπικών κοινοτήτων και η επαναφορά τους στο συνολικό ψηφοδέλτιο κορμού, που καταργεί την αυτονομία τους και στερεί τις τοπικές κοινωνίες από την έκφραση της βούλησής τους πέρα από κομματικές εξαρτήσεις.

Το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής μπροστά στο δίλημμα αν θα συναινέσει στο έκτρωμα που ετοιμάζεται από την κυβέρνηση στο όνομα της εκλογιμότητας και όχι της κυβερνησιμότητας, προτάσσει τις δημοκρατικές, διεκδικητικές παραδόσεις της αυτοδιοίκησης, και λειτουργώντας με γνώμονα την υπεράσπιση του θεσμού και τη διατήρηση του δημοκρατικού και κοινωνικού χαρακτήρα του, απορρίπτει το νομοθέτημα αυτό”.