Με ανακοίνωσή τους οι κτηνίατροι της Κομοτηνής, Εριφύλη Καστή και Λαμπρινή Τζιώτζιου, που πρώτες και αφιλοκερδώς περιέθαλψαν τον άτυχο γύπα Σιμπίρ στο ιατρείο ζώων “Animal Care”, επιβεβαιώνουν οτι το άγριο πουλί κατάπιε βλήμα κυνηγιού και δεν πυροβολήθηκε, ενώ εξαίρουν την ενεργοποίηση της κ. Ξανθούλας Παρασκευά της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης που έσωσε αρχικά το πτηνό από βέβαιο θάνατο το βράδυ του Σαββάτου 13/2 όταν στην περιοχή ερχόταν ο χιονιάς και το ψύχος.
Η ανακοίνωση των κτηνιάτρων που πρώτες περιέθαλψαν τον άτυχο γύπα Σιμπίρ στην ΚομοτηνήΌπως αναφέρουν για τα αίτια θανάτου του Σιμπίρ, “το βλήμα βρισκόταν στην αρχική μοίρα του εντέρου, προκαλώντας πιθανόν έμφραξη στη γαστρεντερική οδό, αλλά πιθανόν και τοξίκωση λόγω της σύστασης του βλήματος, γι’ αυτό διενεργούνται επιπλέον τοξικολογικές εξετάσεις”.
Η ανακοίνωση των κτηνιάτρων που πρώτες περιέθαλψαν τον άτυχο γύπα Σιμπίρ στην Κομοτηνή
Ολόκληρη η ανακοίνωσή τους:
“Θέλοντας να κρατήσουμε μια όσο γίνεται αντικειμενική στάση για τα αίτια θανάτου του γύπα Σιμπίρ που νοσηλεύσαμε πρόσφατα, δεν ανακοινώσαμε τίποτα ως τώρα. Λόγω όμως των διαφόρων δημοσιεύσεων και των διαστάσεων που παίρνει το θέμα, αναγκαζόμαστε να δημοσιοποιήσουμε τα ως τώρα δεδομένα. Κατ’ αρχήν ο γύπας έχρηζε άμεσης διάσωσης και νοσηλείας καθ’ ότι βρέθηκε αδύναμος και ανίκανος να πετάξει, στην άκρη του δρόμου, το βράδυ του Σαββάτου που χιόνιζε και επικρατούσε έντονο ψύχος. Είναι βέβαιο ότι αν δεν γινόταν η διάσωσή του από την κ. Ξανθούλα Παρασκευά, δεν θα ζούσε ως το πρωί. Άμεσα, και χωρίς δεύτερη σκέψη, βρεθήκαμε στο πλευρό του. Του δόθηκαν ενδοφλεβίως οροί και βιταμίνες και τέθηκε σε 24ωρη παρακολούθηση της πορείας του. Παρ’ όλα αυτά την Τρίτη το πρωί κατέληξε και στάλθηκε για νεκροψία στη Θεσσαλονίκη. Γνωρίζαμε ήδη ότι υπήρχε ένα βλήμα στην κοιλιακή του χώρα, από τις ακτινογραφίες που βγάλαμε. Δεν ανακοινώσαμε τίποτα μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα της νεκροψίας, γιατί αυτό θεωρήσαμε σωστό.
Τα ως τώρα ευρήματα της νεκροψίας έχουν δείξει ότι το βλήμα βρισκόταν στην αρχική μοίρα του εντέρου, προκαλώντας πιθανόν έμφραξη στη γαστρεντερική οδό, αλλά πιθανόν και τοξίκωση λόγω της σύστασης του βλήματος. Γι’ αυτό διενεργούνται επιπλέον τοξικολογικές εξετάσεις αλλά και εξετάσεις για λοιμώδη νοσήματα. Ο γύπας δεν πυροβολήθηκε αλλά κατάπιε το βλήμα. Δεν έχουμε ως τώρα τα ακριβή αίτια θανάτου.
Η ανακοίνωση των κτηνιάτρων που πρώτες περιέθαλψαν τον άτυχο γύπα Σιμπίρ στην Κομοτηνή

Υ.Γ.: Νοσηλεύτηκε από εμάς, την Εριφύλη Καστή και τη Λαμπρινή Τζιώτζιου, στο ιατρείο μας “Animal Care”, αφιλοκερδώς. Καλό ταξίδι Σιμπίρ”.