Αρχίζουν εντός του Μαρτίου, και προβλέπεται να ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο του 2023, οι εργασίες κατασκευής του παραλιακού δρόμου Μαρώνειας-Πετρωτών, όπως προαναγγέλλει και η σχετική πινακίδα που τοποθετήθηκε σήμερα από την ανάδοχο εταιρεία “ΕΡΓΟΜΠΕΤΟΝ ΑΒΕΤΕΘ” στη διασταύρωση του δρόμου του Αρχαίου Θεάτρου.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ, στο οποίο με απόφαση του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστου Μέτιου έχει ενταχθεί από τον Δεκέμβριο του 2018 (θυμηθείτε εδώ).

Αρχίζουν τον Μάρτιο τα έργα κατασκευής του δρόμου Μαρώνειας-ΠετρωτώνΗ σύμβαση – αρχικού προϋπολογισμού 13,7 εκατομμυρίων ευρώ και τελικού κόστους μετά την προσφερθείσα έκπτωση της κατασκευαστικής εταιρείας 6,8 εκατομμυρίων ευρώ –  είχε υπογραφεί από τον κ. Μέτιο και τον πρόεδρο της εταιρείας Σπύρο Γαλόπουλο, τον περασμένο Νοέμβριο (θυμηθείτε εδώ).

Κατά την υπογραφή της σύμβασης ο κ. Μέτιος είχε δηλώσει: «Ολοκληρώνουμε σήμερα όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να ξεκινήσει η κατασκευή του δρόμου που θα ενώσει το παραλιακό μέτωπο της Ροδόπης και του Έβρου. Κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής με σεβασμό στο περιβάλλον και στην ιστορική της κληρονομιά».

Αρχίζουν τον Μάρτιο τα έργα κατασκευής του δρόμου Μαρώνειας-Πετρωτών

  • Το κατασκευαστικό προφίλ του έργου

Ο δρόμος, συνολικού μήκους 14 χιλιομέτρων, θα ξεκινάει νότια της Μαρώνειας, θα διέρχεται από το αρχαίο θέατρο, θα διασχίζει την περιοχή της Μαρμαρίτσας και τα τείχη της αρχαίας Ισμάρας, θα συνεχίζει πάνω από την παραλία Πετρωτών και τον αρχαιολογικό χώρο Μεσημβρίας-Ζώνης και θα καταλήγει στον υπάρχοντα δρόμο προς Δίκελλα και Μάκρη.

Αρχίζουν τον Μάρτιο τα έργα κατασκευής του δρόμου Μαρώνειας-Πετρωτών

Στα τμήματα όπου δεν υπάρχουν αρχαιολογικοί περιορισμοί ο δρόμος θα έχει πλάτος 6,5 μέτρα, ενώ σε σημεία όπου υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα το πλάτος θα προσαρμόζεται ανάλογα με τον διαθέσιμο χώρο.

Κατά μήκος του δρόμου θα κατασκευαστούν τέσσερις χώροι στάθμευσης (νότια της Μαρώνειας, στα Μακρά Τείχη, στη Σύναξη και στη διασταύρωση προς Άγιο Ευγένιο) καθώς και δύο φωταγωγημένοι ισόπεδοι κόμβοι (στις διασταυρώσεις με τους δρόμους Μαρώνεια – Άγιο Χαράλαμπο και Πετρωτά – παραλία Πετρωτών). Από το χώρο στάθμευσης νότια της Μαρώνειας μέχρι το αρχαίο θέατρο θα κατασκευαστεί λιθόστρωτος πεζόδρομος μήκους 1,4 χιλιομέτρου και πλάτους 2 μέτρων. Για την απορροή των υδάτων ο δρόμος θα διαθέτει συνολικά 78 τεχνικά, ενώ θα κατασκευαστεί και μία γέφυρα ανοίγματος 28,5 μέτρων.

Η ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται από τη σύμβαση σε διάστημα τριάντα μηνών.

Αρχίζουν τον Μάρτιο τα έργα κατασκευής του δρόμου Μαρώνειας-Πετρωτών Αρχίζουν τον Μάρτιο τα έργα κατασκευής του δρόμου Μαρώνειας-Πετρωτών

Αρχίζουν τον Μάρτιο τα έργα κατασκευής του δρόμου Μαρώνειας-Πετρωτών
Φωτό: Δημήτρης Φραντζίδης.

Αρχίζουν τον Μάρτιο τα έργα κατασκευής του δρόμου Μαρώνειας-Πετρωτών