Την ανάγκη «ριζικής αναδιάρθρωσης των χρεών, με “κούρεμα” οφειλών νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων», τόνισε στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η Έφη Αχτσιόγλου.

«Μέσα στην πανδημία οι άνθρωποι δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Δόθηκαν αναβολές και σωρεύτηκαν χρέη. Αυτό σημαίνει αντικειμενική αδυναμία πληρωμής», υπογράμμισε η Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, και συνέχισε: «Το πρόβλημα δεν είναι μεμονωμένο. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε ως χώρα με ένα τέτοιο βάρος. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να μιλά για βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, χωρίς ριζική αναδιάρθρωση αυτού του χρέους. Δεν μπορούμε να ανακάμψουμε συλλογικά κουβαλώντας ένα τέτοιο βάρος το οποίο επηρεάζει αρνητικά την κατανάλωση, τις επενδύσεις, την απασχόληση, τα δημόσια έσοδα, και που μπορεί να δημιουργήσει γενικευμένες πτωχεύσεις. Πρέπει να υπάρξει ριζική αναδιάρθρωση των χρεών, και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περιλαμβάνει και διαγραφή, να περιλαμβάνει “κούρεμα”. Οι αναβολές και οι μερικές παρατάσεις δεν είναι ριζική λύση».

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ακόμη: «Το 65% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό. Η κυβέρνηση δηλώνει ανεύθυνη και οι τράπεζες απαντούν ότι έτσι είναι οι κανόνες. Θα οδηγήσουν λοιπόν το μεγαλύτερο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε αφανισμό; Θα αναλάβει επιτέλους η κυβέρνηση ρόλο;».

Τέλος, σημείωσε οτι «το ελληνικό δημόσιο όταν δίνει εγγυήσεις για τραπεζικό δανεισμό, έχει νομικά τη δυνατότητα να παρέμβει στην κατεύθυνση της δανειοδότησης», και κατέθεσε το ερώτημα: «Η κυβέρνηση άσκησε τέτοια παρέμβαση στα τραπεζικά δάνεια που δίνονται στην πανδημία; Στο να κατευθυνθούν, δηλαδή, αυτά τα δάνεια σε συγκεκριμένους κλάδους; Και αν όχι, γιατί δεν την άσκησε;».