Χαρίτου: “Να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος των στεγαστικών δανείων των παλιννοστούντων ομογενών της Θράκης”

"Οι Τράπεζες εκβιάζουν τους δανειολήπτες", καταγγέλλει ο Βουλευτής Ροδόπης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ-ΧΑΡΙΤΟΥ (2)

Να διαγραφεί μεγάλο μέρος των στεγαστικών δανείων που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου σε ομογενείς παλιννοστούντες της Θράκης, και να ρυθμιστεί η εξόφληση του υπόλοιπου μέρους σε δόσεις με ευνοϊκούς όρους, ζητά ο Βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου μέσω ερώτησής του προς τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα την οποία συνυπογράφουν είκοσι ακόμη Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“Οι Τράπεζες, αξιοποιώντας την υπ. αριθμ. 2/18649/0025/5-6-2020 Απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τα δάνεια που δόθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, εκβιάζουν τους δανειολήπτες με τη διαβίβαση των οφειλών τους στις ΔΟΥ, με επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, με κατασχέσεις και άλλα”, τονίζει ο κ. Χαρίτου, επισημαίνοντας πως “οι  παλιννοστούντες ομογενείς της Θράκης βρίσκονται εν μέσω οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, σε αδυναμία να αποπληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους”.

Ολόκληρο το κείμενο της κοινοβουλευτικής ερώτησης:

“Σήμερα η πλειοψηφία από τους 8.000 δανειολήπτες παλιννοστούντες ομογενείς που διαβιούν στη Θράκη, βρίσκονται σε αδυναμία να αποπληρώσουν τα  δάνεια ύψους 60.000 ευρώ τα οποία έλαβαν στο πλαίσιο του κρατικού προγράμματος της στεγαστικής τους αποκατάστασης, που υλοποιήθηκε μεταξύ του 1990-2004. Το Ελληνικό Δημόσιο παρείχε για τα δάνεια αυτά εγγύηση 100% και επιδοτούσε το επιτόκιο κατά 60%, ενώ οι προϋποθέσεις για την χορήγησή τους ήταν ελαστικές ως προς την ηλικία των δικαιούχων και την εργασιακή τους κατάσταση.

Εν μέσω της  οικονομικής κρίσης  και της τρέχουσας υγειονομικής οι Τράπεζες  – μετά την  2/18649/0025/5-6-2020 Απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τα δάνεια που δόθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου – ξεκίνησαν τις πιέσεις απέναντι στους δανειολήπτες,  αποστέλλοντάς τους ειδοποιητήρια   που τους  απειλούν και τους εκβιάζουν ότι θα διαβιβάσουν προς βεβαίωση τις ανεξόφλητες  οφειλές  τους στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ,  θα επιβάλουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και κατάσχεσης σε βάρος τους,  ενώ σε περιπτώσεις έχουν ήδη προχωρήσει  σε κατασχέσεις λογαριασμών. Ενώ  απαιτούν  από όποιον οφειλέτη ζητά ρύθμιση των δόσεων του δανείου του να αποποιηθεί την συγκεκριμένη μορφή δανείου με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Επειδή τα συγκεκριμένα δάνεια χορηγήθηκαν υπό την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου με σκοπό την ομαλή οικονομική και κοινωνική ένταξη των παλιννοστούντων ομογενών   στην χώρα μας και συγκεκριμένα στη Θράκη.

Επειδή οι Τράπεζες  χορήγησαν τα δάνεια στους δικαιούχους ενώ γνώριζαν ότι οι προϋποθέσεις ήταν ελαστικές ως προς την εργασιακή και ηλικιακή κατάστασή τους.

Επειδή  οι δανειολήπτες ομογενείς της Θράκης αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις γιατί στην πλειοψηφία τους βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ

Είναι στις προθέσεις σας να προχωρήσετε στη διαγραφή μεγάλου μέρους των στεγαστικών δανείων των ομογενών της Θράκης και στη ρύθμιση του υπολοίπου με ευνοϊκούς όρους,  προκειμένου να αποπληρωθούν;”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood