ΕΝΙΔΥ Κομοτηνής: Απαιτούμε άμεσα μέτρα για την ασφάλεια των διανομέων

"Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε το βήμα της οργάνωσης στο Σωματείο μας! Οργανωνόμαστε και παλεύουμε για να μην θρηνήσουμε κάποιον συνάδελφο!"
8218dc23-delivery-2-1-censored

Ο τομέας διανομέων της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής, αναδεικνύει με ανακοίνωσή του τη σωρεία των δυσχερειών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων, και μετά τον δεύτερο διανομέα που τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο μέσα σε λίγες μέρες, επαναλαμβάνει τα αιτήματα του κλάδου.

Αναλυτικά ολόκληρη η ανακοίνωση:

“Για άλλη μια φόρα γίναμε θεατές ενός νέου εργατικού ατυχήματος συναδέλφου διανομέα. Ο συνάδελφος τράκαρε με αυτοκίνητο το μεσημέρι της Δευτέρας 15/2 και χρειάστηκε να χειρουργηθεί και να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο της Κομοτηνής, αφού έσπασε το ένα του πόδι!

Υπενθυμίζουμε πως είναι το δεύτερο κατά σειρά σοβαρά εργατικό ατύχημα διανομέα μέσα σε διάστημα ενάμιση μήνα.

Η εντατικοποίηση της εργασίας που αντιμετωπίζουμε οι διανομείς, όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενες ανακοινώσεις, με λίγα άτομα στην βάρδια, χρονόμετρο, πίεση για γρήγορη παράδοση της παραγγελίας, 10ωρη και 12ωρη εργασία, τα χαμηλά μεροκάματα και η ανασφάλιστη εργασία που αυξάνουν το άγχος για την επιβίωση των οικογενειών μας, σε συνδυασμό με τις άσχημες καιρικές συνθήκες (χιονόπτωση, παγετός, ισχυρές βροχοπτώσεις και άνεμοι), όπως αυτές που προκάλεσε στην Κομοτηνή την Κυριακή 14/2 η «Μήδεια», δημιουργούν ένα πολύ επικίνδυνο μίγμα για την ασφάλειά μας, για την ίδια μας τη ζωή.

Μετά από τις τραγικές εικόνες που αντικρίσαμε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, όπως και στην Κομοτηνή, με διανομείς να κουβαλάνε στο χέρι τα μηχανάκια, να κάνουν πατινάδα με αυτά προσπαθώντας να φτάσουν στον προορισμό τους μέσα στο χιόνι, το υπουργείο Εργασίας έκανε “συστάσεις” στους εργοδότες για τους διανομείς. Οι ευθύνες της κυβέρνησης δεν μπορούν να κρυφτούν ούτε πίσω από την ατομική ευθύνη του πελάτη. Μια κοινωνία δεν μπορεί να λειτουργεί με παραινέσεις, ούτε με την καλή θέληση των πελατών!

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι θα πρέπει να στηριχτούμε στις δικές μας πλάτες, να απαιτήσουμε μέτρα προστασίας εν μέσω κακοκαιρίας από τους εργοδότες και την κυβέρνηση. Οι συστάσεις λοιπόν που γίνονται δεν είναι τίποτα άλλο από στάχτη στα μάτια μας. Επιβεβαιώνεται ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση έχει άλλες προτεραιότητες, από αυτές της προστασίας των εργαζομένων.

Προκειμένου να μη μετρήσουμε κι άλλα θύματα πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, απαιτούμε από κυβέρνηση και εργοδοσία να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, να μην βγαίνουμε στον δρόμο για όσο επικρατούν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, είτε η διανομή να γίνεται με ευθύνη του εργοδότη με άλλον τρόπο (αυτοκίνητο με αντιολισθητικές αλυσίδες).

Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε το βήμα της οργάνωσης στο Σωματείο μας! Οργανωνόμαστε και παλεύουμε για να μην θρηνήσουμε κάποιον συνάδελφο!

Διεκδικούμε:

  • Απαγόρευση διανομής σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες.
  • Να μην χαθεί ούτε ένα μεροκάματο. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία ο εργαζόμενος ο οποίος δεν μπορεί να πραγματοποιήσει την εργασία του λόγω καιρικών συνθηκών ΑΜΟΙΒΕΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ.
  • Μηχανάκια, εξοπλισμό, συντήρηση και έξοδα μετακίνησης να παρέχονται και να καλύπτονται αποκλειστικά από την επιχείρηση.
  • Βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα για όλους τους διανομείς.
  • Πλήρη και σταθερή εργασία. Επαναφορά της ΣΣΕ στον κλάδο του επισιτισμού (5ήμερο-7ωρο).
  • Χορήγηση κράνους και πλήρους εξοπλισμού (αδιάβροχο, μπότες, γάντια, χούφτες).
  • Μηνιαία αποζημίωση στον εργαζόμενο που δουλεύει με δικό του μηχανάκι.
  • Να απαγορευτεί η χρονομέτρηση.
  • Επιστημονική μελέτη για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων του κλάδου.
  • Δωρεάν μέτρα ατομικής προστασίας έναντι της πανδημίας (μάσκες, αντισηπτικό, γάντια) με ευθύνη της εργοδοσίας”.
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood