Ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου, με τη Συντονίστρια της νομαρχιακής επιτροπής του κόμματος Αγγελική Κουγιουμτζόγλου, συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο Εσάτ Χουσείν και τα μέλη της διοίκησης του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, εν όψει της αρνητικής εξέλιξης στις αγοραπωλησίες καπνού και της ανησυχίας για το μέλλον της καλλιέργειας.

Ο Βουλευτής απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των καπνοπαραγωγών τόνισε: «Κατανοώ την αγωνία σας για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι καπνοπαραγωγοί και την ανησυχία σας για το μέλλον της καλλιέργειας. Έχω επίγνωση της έκτασης και του βάθους των προβλημάτων που βιώνουν με δραματικό τρόπο οι καπνοπαραγωγοί. Όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η καλλιέργεια καπνού βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο σημείο, κυριολεκτικά ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι».

fa60df8c voyleytis dimitris charitoy synetairismos kapnoparagogon thrakis 1Με έμφαση, δε, πρόσθεσε: «Η χρονιά είναι κρίσιμη, καθοριστική. Ή θα στηριχθεί οικονομικά η καλλιέργεια, ή θα οδηγηθεί σε περαιτέρω φθίνουσα πορεία και τελικά στον αφανισμό της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους τους παραγωγούς, την κοινωνική συνοχή και την τοπική οικονομία».

Συνεχίοντας, υπογράμμισε: «Όπως ενημερωθήκαμε, οι τιμές του καπνού στις αγοραπωλησίες που είναι σε εξέλιξη, είναι εκτός πραγματικότητας. Όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες για ένα ελάχιστο εισόδημα στους παραγωγούς, στις υποχρεώσεις τους σε ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ, αλλά δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής. Την  ίδια στιγμή, όπως αναφέρθηκε, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της φετινής παραγωγής καπνού δεν δικαιολογούν τέτοια μείωση τιμών εκ μέρους των εταιρειών μεταποίησης, με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να παρακολουθεί με αδιαφορία όσα διαδραματίζονται».

Επιπλέον, συμπλήρωσε: «Επιτέλους πρέπει και οι εταιρείες να αναλάβουν την ευθύνη και το οικονομικό βάρος που τους αναλογεί, ώστε να στηριχθεί η καπνοκαλλιέργεια και να έχει μέλλον, γιατί αυτό το βάρος δεν μπορούν πλέον να το επωμίζονται μόνο οι καπνοπαραγωγοί».

067a7153 voyleytis dimitris charitoy synetairismos kapnoparagogon thrakis 2Ο κ. Χαρίτου υπενθύμισε στον Πρόεδρο και στα μέλη της διοίκησης του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, ότι έχει αναδείξει κατ’ επανάληψη από το βήμα της Βουλής την ανάγκη οικονομικής στήριξης της καπνοκαλλιέργειας, “φαίνεται όμως ότι δεν ιδρώνει το αυτί των κυβερνώντων της ΝΔ”.

“Στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, το βάρος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων δεν μπορεί να το σηκώσει μόνο ο Συνεταιρισμός. Οφείλουν να βάλουν πλάτη όλοι οι αυτοδιοικητικοί, οι παραγωγικοί φορείς, όσοι έχουν θέση ευθύνης, για να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση στην κυβέρνηση για την άμεση οικονομική ενίσχυση της καπνοκαλλιέργειας, ώστε να μπορούμε να μιλάμε αύριο για την ανάπτυξη της”, επεσήμανε, επίσης, και κατέθεσε τη διαθεσιμότητά του και την ετοιμότητά του να είναι αρωγός στις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν.