Ιλχάν Αχμέτ για Ν/Σ οπτικοακουστικών μέσων: «Νομοθετείτε εκτός τόπου και χρόνου»

Τροπολογία από το ΚΙΝΑΛ.
ΙΛΧΑΝ ΟΚ

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε μέσω του συστήματος webex ο βουλευτής Ροδόπης με το Κίνημα Αλλαγής Ιλχάν Αχμέτ, σχετικά με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα οπτικοακουστικά μέσα.

Όπως ανέφερε ο κ. Ιλχάν Αχμέτ, “η κυβέρνηση επιχειρεί όλο αυτό το διάστημα να βάλει και την ενημέρωση σε «καραντίνα», έχοντας επιβάλλει ένα μονότονο κυβερνητικό μονόλογο σε όλα τα μέσα ενημέρωσης από όπου εξορίζεται συστηματικά η άποψη και οι προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης”.

Επιπλέον επισήμανε πως “η κυβέρνηση πρέπει να προστατεύσει την ελευθερία της Τέχνης, αλλά και την εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή, εξασφαλίζοντας επιπλέον πόρους για το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου”.

Κλείνοντας την ομιλία του καλωσόρισε τις θετικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που αφορούν τα περιφερειακά κανάλια και τον τοπικό τύπο, τονίζοντας τον “καθοριστικό τους ρόλο στην ενημέρωση των πολιτών”.

Παράλληλα, το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε τροπολογία στο ίδιο νομοσχέδιο του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, αρμόδιου για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης «Ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 10ης Μαρτίου 2010, με θέμα: «Να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των ραδιοφωνικών σταθμών που εκπέμπουν σε περιοχές που παρουσιάζουν έντονες γεωμορφολογικές ιδιομορφίες».

Η ομιλία του Ιλχάν Αχμέτ: “Νομοθετείτε εκτός τόπου και χρόνου”.

“Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Συζητάμε σήμερα ένα νομοσχέδιο που αφορά την παροχή υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων και βλέπετε πως μοιραία η συζήτηση οδηγείται στην επιρροή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης, αλλά και στην ποιότητα της Δημοκρατίας.

Είναι φυσικό.

Γιατί, αν η κυβέρνηση παραμένει ελάχιστα ειλικρινής με τον εαυτό της, είμαι σίγουρος πως αφουγκράζεται την έντονη πλέον δυσαρέσκεια των πολιτών σχετικά με την ελευθερία του τύπου και της ενημέρωσης στη χώρα μας.

Το παραδέχονται ακόμη και οι ψηφοφόροι σας στα social media αναπαράγοντας την κυνική φράση σας «σιγά τα ίδια έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ». Λες και αυτό αποτελεί δικαιολογία για τον έλεγχο της πληροφορίας και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Τα αναπάντητα ερωτήματα για τη λίστα του κ. Πέτσα που συνοδεύονται από μια αίσθηση κατασπατάλησης χρημάτων με αποδέκτες καναλάρχες ή εκδότες.

Τα ραβασάκια στην ΕΡΤ για το ποια φωτογραφία θα καλύψει το θέμα της Πρωθυπουργικής επίσκεψης στην Ικαρία ή το θέμα της παραίτησης του Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου είναι μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Νομίζω πως δεν αντιλαμβάνεστε πως στην εποχή του διαδικτύου όσο προσεκτικές ή έξυπνες και αν είναι οι κινήσεις που κάνετε προκειμένου να βάλετε και τις «ειδήσεις» σε καραντίνα οι πολίτες το αντιλαμβάνονται και αντιδρούν.

Η Δημοκρατία στηρίζεται στο διάλογο, αλλά εσείς έχετε επιβάλλει στην ενημέρωση έναν κυβερνητικό μονότονο μονόλογο, βάζοντας στο ρόλο του τελευταίου κομπάρσου όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το πόσο ελεγχόμενα είναι τα συστημικά ΜΜΕ στην Ελλάδα καταγράφεται  σε όλες τις αξιολογήσεις των ελληνικών μίντια. Το ότι δεν περνάει ως είδηση οποιαδήποτε αντιπολιτευτική πρόταση για τη διαχείριση της πανδημίας είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Έχετε σχεδόν «ποινικοποιήσει» την πολιτική αντιπαράθεση, τον πολιτικό διάλογο. Όταν η αντιπολίτευση έχει διαφορετική ή εναλλακτική πρόταση από τη δική σας είτε απομονώνεται, είτε γελοιοποιείται.  Και αυτό γίνεται κατ’ εξακολούθηση με μια αλαζονεία που είναι αντιληπτή πια από όλους.

Όπως είναι επίσης αντιληπτή η απουσία του ΕΣΡ που έχει περιοριστεί στο ρόλο του παρατηρητή των γεγονότων χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Εμείς αναγνωρίζουμε πως στο συζητούμενο νομοσχέδιο έχουμε κάποιες θετικές ρυθμίσεις.

Αναφέρομαι στις διατάξεις που εισάγονται μέσω της Οδηγίας και αφορούν στην προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων, μέσω διαφόρων εργαλείων, καθώς και στη θέσπιση διαδικασίας λογοδοσίας των παρόχων .

Θετική είναι και η ενίσχυση της προστασίας της σωματικής, της ψυχικής και της ηθικής ανάπτυξης των ανηλίκων από κατάλληλο περιεχόμενο.

Βέβαια όλα αυτά δεν αρκεί να προβλέπονται, αλλά πρέπει και να εφαρμόζονται.

Επίσης θα ήθελα να σταθώ στο άρθρο 8 που επιβάλλει στους παρόχους περιεχομένου την υποχρέωση να αποκλείουν το περιεχόμενο εκείνο που υποκινεί τη βία ή το μίσος. Προφανώς και είμαστε θετικοί.

Είδαμε τις προηγούμενες μέρες για το εν λόγω άρθρο να ξεσηκώνονται οι καλλιτέχνες και είναι εντυπωσιακό πως για την τροποποίηση του μαζεύτηκαν σε πολύ λίγο χρόνο 7.000 υπογραφές. 

Χαιρόμαστε που τους ακούσατε και καλωσορίζουμε την τροποποίηση που έγινε και τις διευκρινήσεις που δόθηκαν από την πλευρά της κυβέρνησης. Και αυτό γιατί η ελευθερία της τέχνης επιβάλλεται να προστατευτεί με κάθε τρόπο.

Νομίζω όμως πως με την ίδια ευαισθησία πρέπει να δείτε και τις ανησυχίες των ανθρώπων του κινηματογράφου σχετικά με το άρθρο 17.

Η ενίσχυση της χρηματοδότησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), του κατεξοχήν θεσμού στήριξης και χρηματοδότησης του εγχώριου Κινηματογράφου, μέσω και άλλων πηγών πλην αυτής του κωδικού του Υπουργείου Πολιτισμού,  είναι αναγκαία.

Και νομίζω πως η χρηματοδότησή του από τους αλλοδαπούς παρόχους κατά παραγγελία είναι απολύτως εναρμονισμένη με το γενικότερο πνεύμα της Οδηγίας που ενσωματώνουμε σήμερα.

Εξάλλου και σε όλες τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες κατά τις διεργασίες ενσωμάτωσης της, οριοθετήθηκε σχετική ποσόστωση της χρηματοδότησης προς τα εθνικά κέντρα κινηματογράφου τους, τα οποία λειτουργούν με ποιοτικά κριτήρια επιλογής όπως και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, και όχι με αυτόματα κριτήρια προγραμμάτων επενδυτικών κινήτρων όπως το ΕΚΟΜΕ.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου, τώρα.

Εδώ φέρνετε κάποιες ρυθμίσεις που μοιάζει να θέλετε να εκμεταλλευτείτε την τραγική συγκυρία της πανδημίας, δημιουργώντας μια μόνιμη κατάσταση.

Αναφέρομαι προφανώς στη διάταξη που αφορά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το ποσοστό των εργαζομένων στα κανάλια. 

Με την εν λόγω διάταξη δεν έχουμε τη δυνατότητα αναστολής αυτήν την περίοδο ενός αριθμού εργαζομένων, όπως γίνεται σε άλλες επιχειρήσεις αυτή την περίοδο. Αντιθέτως έχουμε την ακύρωση μιας υποχρέωσης που θα ισχύει μόνιμα.

Πάμε τώρα στο άρθρο 45,  που προβλέπει για τις αποδοχές προσωπικού, διευθυντικών στελεχών της Ε.Ρ.Τ. κ.λπ..

Νομίζω πως για την περίοδο που διανύουμε η εν λόγω διάταξη είναι λίγο προκλητική.

Προφανώς ένας δημόσιος οργανισμός πρέπει να έχει καλοπληρωμένα στελέχη, αλλά εν μέσω της πανδημίας όπου χιλιάδες εργαζόμενοι υποφέρουν και η ανεργία καλπάζει νομίζω πως νομοθετείτε εκτός τόπου και χρόνου.

Κλείνω με μια αναφορά στα περιφερειακά κανάλια που είναι γνωστό πως έχουν να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες δυσκολίες από τα κεντρικά. Οι αλλαγές που εισάγετε κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση. Παρόλα αυτά θα περιμέναμε μια πιο ολοκληρωμένη πρόταση. Εμείς πιστεύουμε πως τόσο τα περιφερειακά κανάλια, όσο και ο τοπικός τύπος παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση των πολιτών και για αυτό σας έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την στήριξή τους, που πιστεύουμε πως είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία και η ανάπτυξή τους.

Σας ευχαριστώ”.

Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ

“ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
Κοινοβουλευτική Ομάδα
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, αρμόδιου για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης «Ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 10ης Μαρτίου 2010 για τον συντονισμό ορισμένων νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών σχετικά με την παροχή υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων, όπως έχει τροποποιηθεί με την Οδηγία (ΕΕ) 2018/1808 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Νοεμβρίου 2018 και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Θέμα: «Να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των ραδιοφωνικών σταθμών που εκπέμπουν σε περιοχές που παρουσιάζουν έντονες γεωμορφολογικές ιδιομορφίες».

Αιτιολογική έκθεση
Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως Κρήτη, Ήπειρο, Πελοπόννησο κλπ με έντονες γεωμορφολογικές ιδιομορφίες oι εκεί λειτουργούντες ραδιοφωνικοί σταθμοί αδυνατούν να καλύψουν τις γεωγραφικές τους περιοχές με χρήση μίας μόνον συχνότητας, σε αντίθεση με τις λοιπές περιφέρειες όπου η κάλυψη με μία συχνότητα είναι ευχερής. Με την προτεινόμενη διάταξη παρέχεται η δυνατότητα χρήσης και δεύτερης συχνότητας, αρκεί να τηρηθεί εκ νέου η διαδικασία δηλώσεως στη Γεν.
Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και οι
προϋποθέσεις που έθετε το άρθρο 65 ν. 4155/2013 (όπως ισχύει) (πχ. μη παρεμβολή σε νομίμως λειτουργούντα δίκτυα) και να βεβαιωθεί από την Εθν. Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ότι η χρήση διαφορετικής συχνότητας έχει καταγραφεί σε τεχνική έκθεση μέχρι και το τέλος του 2020.
Κατά τον τρόπο αποκαθίσταται η αρχή της ίσης μεταχείρισης μεταξύ των
σταθμών της χώρας ως προς τη δυνατότητα της μεγαλύτερης δυνατής κάλυψης της γεωγραφικής περιοχής εκπομπής τους, ιδιαίτερα σε ακριτικές περιοχές όπου από τη δευτερεύουσα θέση εκπομπής είναι αδύνατη η χρήση της ίδιας συχνότητας με εκείνη που χρησιμοποιείται από την κύρια θέση εκπομπής.

Τροπολογία – Προσθήκη

Στο σχέδιο νόμου του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, αρμόδιου για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης «Ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 10ης Μαρτίου 2010 για τον συντονισμό ορισμένων νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών σχετικά με την παροχή υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων, όπως έχει τροποποιηθεί με την Οδηγία (ΕΕ) 2018/1808 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Νοεμβρίου 2018 και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης προστίθεται νέο άρθρο ως εξής:
Νέο Άρθρο
«Στο τέλος του άρθρου 65 ν. 4155/2013 με τίτλο «Εθνικό Σύστημα
Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων και άλλες διατάξεις» (Α ́ 120) όπως ισχύει προστίθεται νέα παράγραφος ως εξής: Σε περίπτωση που λόγω γεωμορφολογικών ή άλλων ιδιομορφιών δεν είναι δυνατή η βέλτιστη κάλυψη της περιοχής μετάδοσης από ήδη δηλωθείσα δευτερεύουσα θέση εκπομπής με χρήση της ίδιας συχνότητας για την οποία ραδιοφωνικός σταθμός έχει λάβει άδεια ή βεβαίωση, δύναται να γίνει χρήση διαφορετικής συχνότητας τηρουμένης της διαδικασίας του παρόντος άρθρου και υπό την
πρόσθετη προϋπόθεση ότι η χρήση της διαφορετικής συχνότητας έχει καταγραφεί από την ΕΕΤΤ με τεχνική έκθεση συνταχθείσα μέχρι και την 31.12.2020. Για τη χορήγηση βεβαίωσης χρήσης διαφορετικής συχνότητας από την ήδη δηλωθείσα δευτερεύουσα θέσης εκπομπής υποβάλλεται δήλωση εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Η έκδοση βεβαίωσης υποβολής δήλωσης θα γίνει συνολικά μετά
τη λήξη της προαναφερθείσας προθεσμίας και μέχρι τότε δεν επιβάλλονται ούτε εφαρμόζονται κυρώσεις για τις ήδη εγκατεστημένες θέσεις εκπομπής, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι όροι του παρόντος άρθρου. Μέχρι την αδειοδότηση από το ΕΣΡ, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί αυτής της παραγράφου επιτρέπεται να εκπέμπουν στις κατά τα ως άνω δηλωθείσες συχνότητες, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι όροι του παρόντος άρθρου, όπως εκάστοτε ισχύει, και εφόσον δεν δημιουργούνται παρεμβολές στους
διαύλους συχνοτήτων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Δημόσιας Τηλεόρασης και κάθε άλλου νομίμως λειτουργούντος δικτύου»”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood