Σε απόγνωση οι καπνοπαραγωγοί της Θράκης, αναγκάζονται να πουλήσουν ακόμη και κάτω του κόστους

Αγωνιώδη επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ απέστειλε ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, Εσάτ Χουσεΐν.
Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, Εσάτ Χουσεΐν.

Σε τιμές κόστους, ακόμη και χαμηλότερα, αγοράζουν οι μεταποιητικές εταιρείες τον εξαιρετικής ποιότητας καπνό της Θράκης, επικαλούμενες την πανδημία του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα οι καπνοπαραγωγοί να βρίσκονται σε απόγνωση.

Είναι χαρακτηριστικό οτι ενώ τα προηγούμενα χρόνια η μέση τιμή πώλησης του προϊόντος ανερχόταν στα 5,20€/κιλό, κατά τις τελευταίες δύο καλλιεργητικές περιόδους η τιμή έχει κατρακυλήσει μέχρι και τα 3,80€, με την ανώτερη να αγγίζει μόλις τα 4,40€/κιλό.

Δοθείσης της δραματικής αυτής εξέλιξης, ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, Εσάτ Χουσεΐν, απέστειλε επιστολή στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με αίτημα την καταβολή αποζημιώσεων στους 6.000 μικροπαραγωγούς καπνού, ύψους 120€/στρέμμα.

Σε απόγνωση οι καπνοπαραγωγοί της Θράκης, αναγκάζονται να πουλήσουν ακόμη και κάτω του κόστους
Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, Εσάτ Χουσεΐν.

Η επιστολή του κ. Εσάτ Χουσεΐν προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάοτυξης Σπήλιο Λιβανό και τον Υφυπουργό Γιάννη Οικονόμου, έχει ως εξής:

“Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, αξιότιμε Κύριε Υφυπουργέ.

Ο Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών Θράκης έχει 6.000 ενεργούς καπνοπαραγωγούς-μέλη.

Από τις αρχές του 2020 και λόγω της πανδημίας, εδώ και δύο καλλιεργητικές σεζόν, βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνετε συνεχώς με τα καπνά της φετινής εσοδείας να αγοράζονται από 3,80 € μέχρι 4,40 € με το κόστος παραγωγής να είναι 3,85 € το κιλό.

Ζητάμε να κατανοήσετε τις ανάγκες των καπνοπαραγωγών μας και να δοθεί αποζημίωση λόγω της πανδημίας και στους καπνοπαραγωγούς, τουλάχιστον 120 ευρώ ανά στρέμμα, ώστε οι καπνοπαραγωγοί μας να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι τις προηγούμενες καλλιεργητικές περιόδους, η μέση τιμή ήταν 5,20 € το κιλό.

Επίσης σας αναφέρω, ότι οι μεταποιητικές εταιρίες καταπατάνε τους καπνοπαραγωγούς μας επικαλούμενες την πανδημία, ενώ τα καπνά μας είναι όπως κάθε χρόνο εξαιρετικής ποιότητας.

Οι καπνοπαραγωγοί μας έχουν μικρούς κλήρους και καλλιεργούν λίγα στρέμματα με καπνό, με τον μέσο όρο να ανέρχεται στα 9 στρέμματα ανά εκμετάλλευση, και έτσι όπως είναι η κατάσταση δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους (ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ), ούτε φυσικά να ανταπεξέλθουν στις οικογενειακές τους υποχρεώσεις, με συνέπεια μεγάλο μέρος αυτών να καταφεύγει στο εξωτερικό για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα έξοδα που έχει μια οικογένεια.

Με Τιμή

για τον Συνεταιρισμό Καπνοπαραγωγών Θράκης

ο Πρόεδρος

Εσάτ Χουσεΐν“.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood