Σε τιμές κόστους, ακόμη και χαμηλότερα, αγοράζουν οι μεταποιητικές εταιρείες τον εξαιρετικής ποιότητας καπνό της Θράκης, επικαλούμενες την πανδημία του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα οι καπνοπαραγωγοί να βρίσκονται σε απόγνωση.

Είναι χαρακτηριστικό οτι ενώ τα προηγούμενα χρόνια η μέση τιμή πώλησης του προϊόντος ανερχόταν στα 5,20€/κιλό, κατά τις τελευταίες δύο καλλιεργητικές περιόδους η τιμή έχει κατρακυλήσει μέχρι και τα 3,80€, με την ανώτερη να αγγίζει μόλις τα 4,40€/κιλό.

Δοθείσης της δραματικής αυτής εξέλιξης, ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, Εσάτ Χουσεΐν, απέστειλε επιστολή στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με αίτημα την καταβολή αποζημιώσεων στους 6.000 μικροπαραγωγούς καπνού, ύψους 120€/στρέμμα.

esat
Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, Εσάτ Χουσεΐν.

Η επιστολή του κ. Εσάτ Χουσεΐν προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάοτυξης Σπήλιο Λιβανό και τον Υφυπουργό Γιάννη Οικονόμου, έχει ως εξής:

“Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, αξιότιμε Κύριε Υφυπουργέ.

Ο Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών Θράκης έχει 6.000 ενεργούς καπνοπαραγωγούς-μέλη.

Από τις αρχές του 2020 και λόγω της πανδημίας, εδώ και δύο καλλιεργητικές σεζόν, βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνετε συνεχώς με τα καπνά της φετινής εσοδείας να αγοράζονται από 3,80 € μέχρι 4,40 € με το κόστος παραγωγής να είναι 3,85 € το κιλό.

Ζητάμε να κατανοήσετε τις ανάγκες των καπνοπαραγωγών μας και να δοθεί αποζημίωση λόγω της πανδημίας και στους καπνοπαραγωγούς, τουλάχιστον 120 ευρώ ανά στρέμμα, ώστε οι καπνοπαραγωγοί μας να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι τις προηγούμενες καλλιεργητικές περιόδους, η μέση τιμή ήταν 5,20 € το κιλό.

Επίσης σας αναφέρω, ότι οι μεταποιητικές εταιρίες καταπατάνε τους καπνοπαραγωγούς μας επικαλούμενες την πανδημία, ενώ τα καπνά μας είναι όπως κάθε χρόνο εξαιρετικής ποιότητας.

Οι καπνοπαραγωγοί μας έχουν μικρούς κλήρους και καλλιεργούν λίγα στρέμματα με καπνό, με τον μέσο όρο να ανέρχεται στα 9 στρέμματα ανά εκμετάλλευση, και έτσι όπως είναι η κατάσταση δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους (ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ), ούτε φυσικά να ανταπεξέλθουν στις οικογενειακές τους υποχρεώσεις, με συνέπεια μεγάλο μέρος αυτών να καταφεύγει στο εξωτερικό για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα έξοδα που έχει μια οικογένεια.

Με Τιμή

για τον Συνεταιρισμό Καπνοπαραγωγών Θράκης

ο Πρόεδρος

Εσάτ Χουσεΐν“.