Χρήστος Μπόζης: “Τα Συμβούλια Κοινοτήτων ζητούν την εμπιστοσύνη της Πολιτείας”

"Ο θεσμός που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καθημερινότητας του πολίτη – όσο απομακρυσμένη και αν είναι η Κοινότητα από την έδρα του Δήμου – είναι ο θεσμός του Συμβουλίου Κοινότητας".
68912260_10220064134054269_1552577694787436544_o - Αντιγραφή

Δύο από τις βασικές αλλαγές που εμπεριέχει το υπό διαβούλευση νέο νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως αυτό παρουσιάστηκε στο Υπουργικό συμβούλιο, αφορούν τις Κοινότητες:

  • Καταργούνται τα Συμβούλια Κοινότητας στις έδρες των Δήμων.
  • Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη για τις Κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των πεντακοσίων κατοίκων, και οι υποψηφιότητες ενσωματώνονται στα ψηφοδέλτια των υποψηφίων Δημάρχων, που σημαίνει ότι η παράταξη του Δημάρχου που κερδίζει τις εκλογές, αυτομάτως εκλέγει και τα 3/5 του συμβουλίου της Κοινότητας, ασχέτως εάν σε κάποιο άλλο ψηφοδέλτιο κοινοτικοί σύμβουλοι έχουν λάβει περισσότερους ψήφους.

Εν όψει της εξέλιξης, παίρνει θέση ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, της Κοινότητας Αγίων Θεοδώρων Κομοτηνής, Χρήστος Μπόζης, κοινοποιώντας και σχετικό ψήφισμα του Οργάνου, ως “ένδειξη στήριξης και σύμπλευσης με το Συντονιστικό Δίκτυο Κοινοτήτων Ελλάδος”.

Συγκεκριμένα ο κ. Μπόζης αναφέρει:

“Αγαπητοί συμπολίτες. Για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, τον Οκτώβριο του 2023, η κυβέρνηση προωθεί Νομοσχέδιο για την κατάργηση της 4ης κάλπης, δηλαδή για την κατάργηση της κάλπης της ανεξάρτητης εκλογής των Τοπικών Συμβουλίων Κοινοτήτων και της ένταξης της υποψηφιότητάς τους στα ψηφοδέλτια των εν δυνάμει υποψηφίων Δημάρχων, παρ’ ότι η εφαρμογή της 4ης κάλπης στις αυτοδιοικητικές εκλογές τον Μάιο του 2019 μόνο εμφανώς θετικά αποτελέσματα έχει να επιδείξει, και αυτό το λέμε γιατί διαμορφώθηκε μία νέα γενιά αυτοδιοικητικών, νέων, ανεξάρτητων ανθρώπων, οι οποίοι ανέλαβαν την ευθύνη να εκπροσωπήσουν τους συμπολίτες τους, τις κοινότητες τους, στον εκάστοτε Δήμο, και όχι να εκπροσωπούν τον Δήμο στις Κοινότητες τους. Το γεγονός αυτό μας βρίσκει αντίθετους, και για τον λόγο αυτό, η Κοινότητα Αγίων Θεοδώρων μετά από σύσκεψη ως ένδειξη στήριξης και σύμπλευσης με το Συντονιστικό Δίκτυο Κοινοτήτων Ελλάδος, εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα:

“Κοινότητα, πυρήνας της ελληνικής κοινωνίας, θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού, αποτελεί διαχρονικά την ραχοκοκαλιά της Ελλάδας. Ο θεσμός που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καθημερινότητας του πολίτη – όσο απομακρυσμένη και αν είναι η Κοινότητα από την έδρα του Δήμου – είναι ο θεσμός του Συμβουλίου Κοινότητας και του Προέδρου της Κοινότητας. Καθημερινά, Πρόεδροι και Κοινοτικοί Σύμβουλοι διαχειρίζονται όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων, στεκόμενοι δίπλα στις ανάγκες των συμπολιτών τους. Η μορφολογία του εδάφους της χώρας σε συνδυασμό με τις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις οφείλουν να αποτελέσουν τον βασικό κορμό πάνω στον οποίο θα διαμορφωθεί ένα σύγχρονο αυτοδιοικητικό μοντέλο. Η ιδιαιτερότητα του κάθε τόπου (ορεινού, νησιωτικού, πεδινού, παραποτάμιου, παραλίμνιου, αστικού, περιαστικού), οφείλει να υποστηριχθεί και να αναδειχθεί από όλες τις διοικητικές δομές. Ένα σύγχρονο κράτος που σέβεται τους πολίτες του, χαράζει πολιτικές με την συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Εμπιστοσύνη, Συμμετοχικότητα, Αποδοτικότητα, Βιωσιμότητα και Διαφάνεια είναι οι θεμελιώδεις αρχές πάνω στις οποίες οφείλει η αυτοδιοίκηση να χτίσει τα θεμέλια της. Η κατάργηση της ανεξάρτητης κάλπης, η κατάργηση Κοινοτήτων εδρών, η υποβάθμιση των Συμβουλίων και η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στις έδρες των Δήμων θα ερημώσει τα χωριά μας, θα υποβαθμίσει περαιτέρω την ζωή των κατοίκων στην επαρχία, θα απεμπολήσει τους νέους από τα κοινά και θα δημιουργήσει πολίτες δύο ταχυτήτων. Η απομάκρυνση από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας με την επαναφορά συγκεντρωτικού συστήματος αυτοδιοίκησης θα δώσει την χαριστική βολή. Ο ενεργός πληθυσμός της χώρας φεύγει, η επαρχία αποδεκατίζεται από πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, το χαμόγελο έχει χαθεί! Ως αιρετοί σύμβουλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, σεβόμενοι τον θεσμό τον οποίο υπηρετούμε και τους συμπολίτες μας, ζητάμε:

  1. Συμμετοχή στην επαναδιαμόρφωση του νομοσχεδίου.
  2. Αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους για τις Κοινότητες.
  3. Ανεξάρτητη κάλπη για την ανάδειξη των Συμβουλίων Κοινότητας.
  4. Ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία των επιπέδων της αυτοδιοίκησης.

Οι Κοινότητες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας λειτουργούν από την αρχή του ελληνικού κράτους ως κύτταρα Δημοκρατίας, θεματοφύλακες της ελληνικής υπαίθρου, εργαλεία του Δήμου για την βελτίωση της καθημερινότητας, πηγές εθελοντισμού και ενεργοποίησης των πολιτών. Είμαστε ο σύνδεσμος για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο κράτος. Ζητούμε την εμπιστοσύνη της Πολιτείας όπως μας την έδωσαν οι πολίτες μέσα από τις Δημοκρατικές Αρχές. Καλούμε το Δημοτικό και τα Κοινοτικά Συμβούλια του Δήμου μας να εκδώσουν ψηφίσματα στήριξης για την διατήρηση και την ενίσχυση του θεσμού των Κοινοτήτων. Καλούμε τους πολίτες να στηρίξουν τον αγώνα των Κοινοτήτων. 

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αγίων Θεοδώρων Κομοτηνής

Χρήστος Μπόζης”.

Χρήστος Μπόζης: "Τα Συμβούλια Κοινοτήτων ζητούν την εμπιστοσύνη της Πολιτείας"

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood