Σε Σταϊκούρα-Γεωργιάδη, τα αιτήματα του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, από τον Ιλχάν Αχμέτ

Για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να βοηθηθούν και να μπορέσουν να επιβιώσουν από την κρίση της πανδημίας.
ΙΛΧΑΝ ΟΚ

Την επιστολή με τις προστάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να βοηθηθούν και να μπορέσουν να επιβιώσουν από την κρίση του Covid-19, κατέθεσε δια Κοινοβουλευτικής Αναφοράς ο Βουλευτής Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ, Ιλχάν Αχμέτ, στους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Χρήστο Σταϊκούρα, και Άδωνι Γεωργιάδη, αντιστοίχως.

Ο Ιλχάν Αχμέτ επισημαίνει στους Υπουργούς ότι “πρόκειται για τεκμηριωμένη πρόταση που έχει αναφορά στη σημερινή πραγματικότητα της αγοράς και όχι απλώς για στενά συνδικαλιστικά αιτήματα ενός κλάδου της οικονομίας”.

Σε Σταϊκούρα-Γεωργιάδη, τα αιτήματα του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, από τον Ιλχάν ΑχμέτΣυνεπώς, τους καλεί, στη βάση της συγκεκριμένης πρότασης, να λάβουν “όλα τα αναγκαία μέτρα σωτηρίας του εμπορίου και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που βρίσκονται πλέον στα όρια της επιβίωσής τους”.

Σε Σταϊκούρα-Γεωργιάδη, τα αιτήματα του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, από τον Ιλχάν Αχμέτ
Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, Κική Κωνσταντινίδου.

Η επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής προς τους Βουλευτές του νομού Ροδόπης, με θέμα «Προτάσεις για τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»:

“Αξιότιμοι κύριοι. Σας υποβάλουμε τις προτάσεις μας για τα μετρά στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προκειμένου να βοηθηθούν και να μπορέσουν επιβιώσουν από την κρίση του COVID-19:

  • Μετατροπή όλων των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, έτσι ώστε να αποτελεί επιδότηση και όχι δανεισμό.
  • Επαναφορά της ρύθμισης των 120 δόσεων για όλες τις οφειλές, ακόμη και με το πέρας της πανδημίας.
  • να θεσμοθετηθεί άμεσα ειδικός ακατάσχετος λογαριασμός καθώς υπάρχει δέσμευση για αυτό.
  • διαγραφή των χρεών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
  • κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για το διάστημα που τα καταστήματα ήταν κλειστά.
  • επιχορήγηση εμπορευμάτων με δάνεια τα οποία θα έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
  • H αποπληρωμή των Επιταγών είναι ένα θέμα που προβληματίζει και ταλαιπωρεί τους επιχειρηματίες καθώς οι αναστολές της ισχύος τους απλά μεταθέτουν ένα πρόβλημα που όταν ωριμάσει θα προστεθεί στις λοιπές σωρευμένες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, καθιστάμενο στην ουσία άλυτο. Συγκεκριμένα, προτείνεται η δημιουργία μίας ειδικής «Επιστρεπτέας Προκαταβολής» όπου οι εκδότες θα αναρτούν στην ΑΑΔΕ (και όχι στη ΔΙΑΣ) τις επιταγές που πρέπει να αποπληρώσουν στους κομιστές αυτών. Το ποσό που θα αναλογεί στους πρώτους (εκδότες), βάσει του μαθηματικού τύπου που θα ενσωματωθεί στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport», δεν θα πιστωθεί εν τέλει στους ίδιους, αλλά αντιθέτως θα χρησιμοποιηθεί ως αποπληρωμή μέρους ή του συνόλου των υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί προς στους κομιστές των επιταγών. Έτσι, η ωφέλεια των κομιστών είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την απλή αναβολή του ΦΠΑ ή την παράταση των δικών τους επιταγών. Η υποχρέωση εξόφλησης των ποσών που θα πιστώσει η Εφορία στους κομιστές των επιταγών, θα γίνει από τους εκδότες τους με τους ισχύοντες σήμερα όρους αποπληρωμής των κρατικών δανείων προς την Εφορία, στο πλαίσιο των 5 φάσεων της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής» (περίοδος χάριτος έως 31/12/2021, 36 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 0,6% – 0,9% κ.λπ.). Τα πλεονεκτήματα της πρότασης που εισηγούμαστε είναι προφανή: α) Παρακάμπτεται ο σκόπελος των Τραπεζών που προκαλούν καθυστερήσεις, στρεβλώσεις και αδικίες στην κατανομή των ποσών στους δικαιούχους (π.χ. α΄ φάση ΤΕΠΙΧ 2), και β) Αποσυμπιέζεται με ευέλικτο τρόπο το τεράστιο βάρος που έχουν επωμιστεί οι κομιστές των Επιταγών, καθώς εξαλείφεται πληθώρα γραφειοκρατικών εμποδίων (Τράπεζες) και εξοικονομείται πολύτιμος για τη βιωσιμότητα.
  • ο πτωχευτικός νόμος πήρε παράταση για τις επιχειρήσεις έως 01/03/2021, και για τα φυσικά πρόσωπα έως 01/06/2021. Θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη αναβολή καθώς πρέπει να γίνει νέα διαβούλευση ως προς την εφαρμογή του νόμου, τη δεύτερη ευκαιρία για τους επαγγελματίες, τη μερική τακτοποίηση των υποχρεώσεων, καθώς και τη σύμφωνη γνώμη του οφειλέτη για την υπαγωγή στον νόμο
  • my data: μια μεγάλη πληγή για τις επιχειρήσεις, κυρίως για αυτές που έχουν εμπορικό και λογιστικό πακέτο με πρόγραμμα αποθήκης, είτε θεωρημένη είτε όχι, για τον λόγο ότι είναι πολύ δαπανηρή η σύνδεση. Πρέπει να αλλαχτούν προγράμματα τα οποία έχουν μεγάλο κόστος, αλλά και οι εταιρείες μηχανογράφησης δεν είναι ακόμη έτοιμες.
  • Συμμετοχή του κράτους στα ενοίκια πρώτης κατοικίας των εμπόρων που έχουν πληγεί καθώς και των μισθώσεων εξαρτημένων μελών-φοιτητών.

Με τιμή

Η Πρόεδρος, Κική Κωνσταντινίδου

Ο Γραμματέας, Γεώργιος Κασάπης“.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood