ΔΠΘ: Ανοιχτή επιστολή Τσαουσίδη εν όψει ποινικής δίωξης οκτώ νυν και ενός πρώην, μελών ΔΕΠ

ΔΠΘ: Ανοιχτή επιστολή Τσαουσίδη εν όψει ποινικής δίωξης 8 νυν και 1 πρώην, μελών ΔΕΠ.
3cff50f1-138484831-1301959663514064-3263721296387233099-o-antigrafi

Ο Καθηγητής Η.Μ. & Μ.Υ. της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Βασίλης Τσαουσίδης, μετά την πανηγυρική δικαίωσή του με την έκδοση απαλλακτικού βουλεύματος, και εν όψει της άσκησης ποινικής δίωξης εις βάρος οκτώ νυν και ενός πρώην, μελών ΔΕΠ του πανεπιστημίου, για απιστία από κοινού με ζημία άνω των 30.000 ευρώ, παράβαση καθήκοντος από κοινού, και απλή συνέργεια σε αυτές τις πράξεις, κατά περίπτωση, απέστειλε σε όλα τα μέλη ΔΕΠ του ιδρύματος επιστολή με την οποία χαρακτηρίζει μονόδρομο την εξυγίανση του ΔΠΘ και προς τούτο ζητά τη συμπαράστασή στους, δηλώνοντας ταυτόχρονα ανοιχτός και διαθέσιμος σε δημόσιο διάλογο με τις πρυτανικές αρχές”.

Η επιστολή του κ. Τσαουσίδη:
“Αγαπητοί συνάδελφοι.
Όπως γνωρίζετε, σε βάρος εννέα συναδέλφων στους οποίους είχαν ανατεθεί αρμοδιότητες από την προηγούμενη διοίκηση (Καραμπίνη), ασκήθηκε ποινική δίωξη για:
1) απιστία από κοινού με ζημία άνω των 30.000 ευρώ (για τους πρώτους έξι),
2) απλή συνέργεια στην ανωτέρω πράξη (για τους τρεις τελευταίους),
3) παράβαση καθήκοντος από κοινού (για τους πρώτους έξι),
4) απλή συνέργεια στην ανωτέρω πράξη (για τους τρεις τελευταίους),
οι οποίες φέρονται τελεσθείσες στις 28.9.2016.
Η ως άνω ποινική δίωξη ασκήθηκε κατόπιν διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης με παραγγελία του Εισαγγελέα Ροδόπης προς την Ανακρίτρια Ροδόπης για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης. Η υπόθεση αρχικά είχε παραπεμφθεί στο ακροατήριο ως πλημμέλημα. Στη συνέχεια προστέθηκαν οι κατηγορίες της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος και η υπόθεση παραπέμφθηκε στην κύρια ανάκριση.
Στις περιπτώσεις διώξεων απιστίας και παράβασης καθήκοντος, την ποινική δίωξη ακολουθεί η πειθαρχική δίωξη – είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι οι διωκόμενοι δεν επηρεάζουν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης ούτε και τη διαδικασία που οδηγεί στην απονομή της. Κρίνεται, δηλαδή, αν θα μπορούν να ασκούν καθήκοντα από θέσεις ευθύνης μέχρι να ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία. Στην περίπτωση του πανεπιστημίου μας η πειθαρχική διαδικασία εκτελέστηκε από τον πρύτανη και όχι από το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών ΔΕΠ. Μάλιστα, απ’ ό,τι είμαι σε θέση να γνωρίζω, η πειθαρχική διαδικασία ανεστάλη για ένα έτος μέχρι την εκδίκαση της ποινικής υπόθεσης. Όμως, το ένα έτος παρήλθε εδώ και καιρό. Και η βασική προϋπόθεση της πειθαρχικής διαδικασίας, που είναι να διασφαλίσει τους όρους της δίκαιης δίκης, δεν πληρείται. Αυτό δεν είναι κάτι τυπικό, αλλά ουσιαστικό.
  • Θα μπορούσε για παράδειγμα, ένα Πρυτανικό Συμβούλιο που είναι αρμόδιο να ασκήσει δικαιώματα πολιτικής αγωγής υπέρ των συμφερόντων του πανεπιστημίου, να απαρτίζεται από κατηγορούμενους;
  • Θα μπορούσε, μήπως, να αποφασίζει να καλύπτει τα δικαστικά και δικηγορικά έξοδα των κατηγορουμένων; (Δείτε εδώ την απόφαση του ΔΠΘ για παροχή νομικής υπεράσπισής τους).
  • Θα μπορούσε να διεκδικήσει απολεσθέντα περιουσιακά στοιχεία μέχρι 120.000 ευρώ, το οποίο προϋποθέτει έγκληση εκ μέρους του πανεπιστημίου – αν οι εκπρόσωποί του ήταν οι ίδιοι κατηγορούμενοι;
Επομένως, η αιτία που η πειθαρχική διαδικασία δεν πρέπει να παρακάμπτεται, είναι ουσιαστική για τη Δικαιοσύνη – δεν είναι τυπική.
Ειδικά στην περίπτωσή μας, υπάρχει σαφής παραβίαση της αρχής αμεροληψίας, καθώς υπάρχουν κατηγορούμενοι στα όργανα που λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις.
Στο πανεπιστήμιό μας συνέβησαν ανήκουστα πράγματα την τελευταία πενταετία.
Η απόδοση δικαιοσύνης είναι ισοδύναμη με την κάθαρση που επιβάλλεται να υπάρξει. Κανείς δεν θέλει να τιμωρηθεί, ή έστω να ταλαιπωρηθεί κάποιος αθώος – κανείς όμως δεν πρέπει να επιδιώκει να αθωωθεί και κάποιος ένοχος για τέτοια αδικήματα.
Στηρίζω τις κατηγορίες υπέρ του πανεπιστημίου μας, ως πολιτικός ενάγων, επειδή το πανεπιστήμιο αρνείται να το πράξει.
Και υπόσχομαι, ότι, αφού διασφαλίσω, στο μέτρο των δυνατοτήτων μου, ότι θα εφαρμοστεί το πειθαρχικό δίκαιο αμέσως, θα ζητήσω να διερευνηθεί για ποιον λόγο το πανεπιστήμιο αρνείται αυτή την υποχρέωση.
Στην προσπάθειά μου αυτή, που είναι μονόδρομος για την εξυγίανση του πανεπιστημίου μας, ζητώ τη συμπαράστασή σας.
Με τιμή,
Βασίλειος Τσαουσίδης
Καθηγητής ΗΜ&ΜΥ, ΔΠΘ”.
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood