Ηλίας Μπούκας: “Τα Συμβούλια Κοινοτήτων χρειάζονται αναβάθμιση του ρόλου τους και όχι απαξίωση”

"Οι Πρόεδροι και οι Κοινοτικοί σύμβουλοι είναι ενεργά κύτταρα των τοπικών κοινωνιών".
ΜΠΟΥΚΑΣ ΗΛΙΑΣ - Αντίγραφο

Δύο από τις βασικές αλλαγές που εμπεριέχει το υπό διαβούλευση νέο νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως αυτό παρουσιάστηκε στο Υπουργικό συμβούλιο, αφορούν τις Κοινότητες:

  • Καταργούνται τα Συμβούλια Κοινότητας στις έδρες των Δήμων.
  • Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη για τις Κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των πεντακοσίων κατοίκων, και οι υποψηφιότητες ενσωματώνονται στα ψηφοδέλτια των υποψηφίων Δημάρχων, που σημαίνει ότι η παράταξη του Δημάρχου που κερδίζει τις εκλογές, αυτομάτως εκλέγει και τα 3/5 του συμβουλίου της Κοινότητας, ασχέτως εάν σε κάποιο άλλο ψηφοδέλτιο κοινοτικοί σύμβουλοι έχουν λάβει περισσότερους ψήφους.

Τούτων δοθέντων, προβλέπεται η κατάργηση του Συμβουλίου Κοινότητας Ιάσμου, και της κάλπης σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου Ιάσμου εκτός του Ληνού και της Κερασιάς (σύμφωνα με την τελευταία απογραφή). 

Εν όψει των παραπάνω, θέση παίρνει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Κοινότητας Ιάσμου, Ηλίας Μπούκας, αναφέροντας:

“H ξεχωριστή κάλπη για την ανάδειξη των αιρετών των τοπικών Κοινοτήτων ενεργοποίησε μια νέα γενιά αυτοδιοικητικών, πολιτών που δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ με τα κοινά, που μόνο στόχο είχαν την εκπροσώπηση των συμφερόντων του τόπου τους πέρα από κομματικές, παραταξιακές ή δημαρχοκεντρικές εξαρτήσεις.

Δυστυχώς η αφαίρεση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων από τους Προέδρους και τα Συμβούλια των Κοινοτήτων την τελευταία στιγμή, κατέστησε τα Συμβούλια απλά γνωμοδοτικά όργανα, χωρίς ψήφο στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, χωρίς προϋπολογισμό, ενώ οι αποφάσεις τους, ακόμα και οι προτάσεις τους, δεν βρίσκουν ανταπόκριση στα όργανα των περισσότερων Δήμων της χώρας.

Δεδομένου ότι οι Πρόεδροι και οι Κοινοτικοί σύμβουλοι είναι ενεργά κύτταρα των τοπικών κοινωνιών και οι άνθρωποι της γειτονιάς, θεωρώ ότι θα πρέπει να παραμείνουν τα Συμβούλια των Κοινοτήτων στις έδρες των Δήμων, να αναβαθμιστούν, και να χαρακτηριστούν αποφασιστικές οι αρμοδιότητες όλων των Συμβουλίων και των Προέδρων, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να έχουν δικό τους προϋπολογισμό και να συμμετέχουν ενεργά στις αποφάσεις για την εκτέλεση έργων στις Κοινότητές τους.

Η ανεξάρτητη εκλογή είναι επιτακτική, καθώς οι σύμβουλοι Κοινότητας πρέπει να είναι οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας στον Δήμο και όχι οι εκπρόσωποι του Δήμου στην τοπική κοινωνία. Είτε με ξεχωριστή κάλπη, είτε με ενιαία λίστα υποψηφίων Κοινοτικών συμβούλων σε όλα τα ψηφοδέλτια. Οι Πρόεδροι και τα Συμβούλια των Κοινοτήτων χρειάζονται αναβάθμιση του ρόλου τους και όχι απαξίωση”.

Ηλίας Μπούκας: "Τα Συμβούλια Κοινοτήτων χρειάζονται αναβάθμιση του ρόλου τους και όχι απαξίωση"

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood