Δριμύ ψύχος μακράς και απροσδιόριστης διάρκειας, αναμένεται από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (και) στη Θράκη, σύμφωνα με τα Καιρικά Νέα Θράκης.

Η πρόγνωση κάνει λόγο για θερμοκρασίες αρκετά υπό το μηδέν καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου!

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έχει “βαφτίσει” το επερχόμενο φαινόμενο “Μήδεια”, ενώ ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, αναφέρει στο σημείωμά του:

“Μετά από πολλά χρόνια έρχεται ένας πολύ ισχυρός χιονιάς διαρκείας που θα ντύσει στα λευκά μεγάλο μέρος της Ελλάδας. Αύριο Πέμπτη θα σας δώσω τα πλήρη στοιχεία της κακοκαιρίας γιατί θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη 24 ώρες (όπως σας είχα πει) μέχρι να εναρμονιστούν όλα τα προγνωστικά μοντέλα σε ένα σενάριο. Πάντως, καλό θα είναι, επειδή το ψύχος θα έχει διάρκεια περίπου μια εβδομάδα (από το Σάββατο μέχρι και την επόμενη Παρασκευή), να λάβετε τα μέτρα σας:

  • Οι αγρότες να προστατεύσουν τις καλλιέργειες τους από το χιόνια και τον ισχυρό παγετό.
  • Τα νοικοκυριά να προμηθευτούν ξύλα και πετρέλαιο.
  • Ο κρατικός μηχανισμός από το Σάββατο να είναι ξάγρυπνος.
  • Οπωσδήποτε θα χρειαστούν αλυσίδες για τα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας (και κατά τόπους και στα πεδινά).
  • Προσοχή: οι Δήμοι να μεριμνήσουν για τους άστεγους και τα αδέσποτα. Ξέρω έχουμε μπροστά μας την πανδημία, αλλά καλό θα ήταν να υπάρχουν θερμαινόμενες αίθουσες ή κλειστά γυμναστήρια ώστε τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα να μπορούν να πηγαίνουν εκεί οι άνθρωποι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα θα ζεστάνουν τα νοικοκυριά τους”.
Ο χάρτης δείχνει θερμοκρασίες στα 1.500 μέτρα υψόμετρο.
1101afbd 148455378 10224356823057036 2352861762986300232 o