Φαρμακευτικοί Σύλλογοι ΑΜ-Θ και Δημ. Χαρίτου αναδεικνύουν ένα φλέγον υγειονομικό/κοινωνικό/οικονομικό ζήτημα

Να επιστρέψουν άμεσα οι αγροτικοί γιατροί στα Περιφερειακά Ιατρεία, ειδάλλως υποβαθμίζεται η υγειονομική κάλυψη 400.000 ηλικιωμένων στην πλειονότητά τους πολιτών, ενώ ευνοείται η διασπορά του Covid-19! Μάλιστα το θέμα εντοπίζεται μόνο στη βόρεια Ελλάδα!
ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΧΑΡΙΤΟΥ

Ο Βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου κατέθεσε στον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια ως Αναφορά, την επιστολή των Φαρμακευτικών Συλλόγων Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας και Σερρών, με την οποία ζητούν την άμεση επιστροφή των αγροτικών ιατρών στα Περιφερειακά Ιατρεία.

“Ο σχεδιασμός σας να μην προχωρήσετε στην πρόσληψη ιατρικού προσωπικού, αλλά  να καλύψετε τις σοβαρές ελλείψεις στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας με την μετακίνηση των γιατρών από τα Περιφερειακά Ιατρεία, έχει δημιουργήσει τεράστια υγειονομικά προβλήματα”, αναφέρει ο κ. Χαρίτου, και προσθέτει: “Οξύνθηκαν περαιτέρω τα προβλήματα της κάλυψης των υγειονομικών αναγκών περίθαλψης και φροντίδας των ασθενών με χρόνιες παθήσεις, καθώς και της συνταγογράφησης φαρμάκων, αφού υποχρεώνονται να μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας τους!”. Όπως επιπλέον υπογραμμίζει, “είναι βέβαιο ότι οι κίνδυνοι για τη μετάδοση του ιού μεγεθύνονται από την μετακίνηση και τον συνωστισμό εκατοντάδων πολιτών στα Κέντρα Υγείας ή σε άλλες δομές, και μάλιστα από ευπαθείς ομάδες των μεγαλύτερων ηλικιών”.

Φαρμακευτικοί Σύλλογοι ΑΜ-Θ και Δημ. Χαρίτου αναδεικνύουν ένα φλέγον υγειονομικό/κοινωνικό/οικονομικό ζήτημαΤέλος, επισημαίνει οτι οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι δεν είναι πλέον σε θέση να σηκώσουν άλλο το βάρος του δανεισμού φαρμάκων, λόγω αδυναμίας συνταγογράφησής τους, γεγονός που θα έχει άμεσες οικονομικές επιπτώσεις στους ασθενείς.

Ολόκληρη η επιστολή των Φαρμακευτικών Συλλόγων:

“Με την παρούσα επιστολή, την οποία συνυπογράφουμε έξι  πρόεδροι  Φαρμακευτικών Συλλόγων, Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας και Σερρών, και με βάση την εικόνα που έχουμε σήμερα και την οποία σας μεταφέρουμε, αιτούμαστε την άμεση επιστροφή των αγροτικών ιατρών στα Περιφερειακά Ιατρεία τους για τους παρακάτω σημαντικούς λόγους:

 1. Οι 400.000 πολίτες της Περιφέρειάς μας οι οποίοι ζουν εκτός των αστικών κέντρων, δεν διαθέτουν πλέον άλλες αντοχές και υπομονή, καθότι εδώ και τρεις μήνες ταλαιπωρούνται αφάνταστα, αφού αναγκάζονται να μετακινηθούν για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες για ιατρική φροντίδα και για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους. Πολλές φορές μάλιστα δεκάδες χιλιόμετρα από τον τόπο της κατοικίας τους!
 2. Στην πλειονότητά τους είναι μοναχικοί άνθρωποι τρίτης ηλικίας με δυσκολίες στην κίνηση λόγω και των χρόνιων νοσημάτων τους, αλλά και δυσκολίες στη μετακίνηση λόγω της αδυναμίας οδήγησης ή και της μη ύπαρξης μεταφορικού μέσου.
 3. Η συνέχιση της κατάστασης αυτής θα επιφέρει πλείστα προβλήματα στην υγεία των ασθενών της Περιφέρειας, λόγω της πλημμελούς αντιμετώπισης των αναγκών τους.
 4. Περίτρανα πλέον αποδεικνύεται, ότι με τον τρόπο αυτό η Πολιτεία τους μεταχειρίζεται ως πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, καθώς και ότι παραβιάζεται η αρχή της ισότητας, αφού οι συμπολίτες τους των αστικών κέντρων καλύπτονται από τις δημόσιες και τις ιδιωτικές δομές υγείας που υπάρχουν σ’ αυτά!
 5. Το κλείσιμο των Περιφερειακών Ιατρείων στην πράξη εκλαμβάνεται ωσάν να απορρίπτονται οι λόγοι ίδρυσής τους, γεγονός που ενσπείρει έντονες ανησυχίες στους κατοίκους των χωριών.
 6. Πέραν της ελλιπούς εξυπηρέτησης των κατοίκων της Περιφέρειας, δημιουργούνται και συνθήκες συνωστισμού στα Κέντρα Υγείας και στα Νοσοκομεία, ενώ αντίθετα με τη λειτουργία των Περιφερειακών  Ιατρείων θα υπάρχει εκτενής διασπορά των ασθενών και έτσι θα αποτρέπονται φαινόμενα μετάδοσης του ιού.
 7. Ήδη έχει ολοκληρωθεί σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό ο εμβολιασμός του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού της περιοχής, και όπως είναι αυτονόητο δεν υφίστανται πλέον λόγοι αποκλεισμού των περιφερειακών ιατρείων.
 8. Και με την επάνοδο των αγροτικών ιατρών στα περιφερειακά ιατρεία, θα έχετε τη δυνατότητα μετακίνησής τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όταν και εάν χρειαστείτε ορισμένους ιατρούς για υποστήριξη των νοσοκομειακών μονάδων. Είναι πάντως γεγονός ότι και στα δύο lockdown, παρά τη μετακίνηση όλων των ιατρών στα Κέντρα Υγείας, σε πάρα πολύ λίγες περιπτώσεις υπήρξε τέτοια ανάγκη υποστήριξης, ενώ  αντίθετα, εκατοντάδες κατοίκων συνωστίζονταν στα Κέντρα Υγείας!
 9. Σαφώς και η μετακίνηση ενός ανθρώπου, του ιατρού, προς το αγροτικό ιατρείο του χωριού, είναι ασύγκριτα προτιμότερη και ασφαλέστερη, από την μετακίνηση πεντακοσίων, οκτακοσίων ή και χιλίων κατοίκων του  χωριού, κυρίως υπερήλικων, προς το Κέντρο Υγείας και τα αστικά κέντρα! Φανταστείτε την ταλαιπωρία των ανθρώπων αυτών!
 10. Τα φαρμακεία της Περιφέρειας δεν αντέχουν άλλο στον καθημερινό και υπέρογκο “δανεισμό” φαρμάκων, αφού οι περισσότεροι ασθενείς αδυνατούν να τα συνταγογραφήσουν και ο κίνδυνος να μην μπορέσουν στη συνέχεια να τα “γράψουν” είναι πλέον υπαρκτός και με μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις και για τους  ασθενείς και για τους φαρμακοποιούς!
 11. Δεν σας κρύβουμε ότι ήδη πολλοί συνάδελφοι άρχισαν να το εφαρμόζουν και είναι και στις σκέψεις όλων μας, εάν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, να διακόψουμε πλήρως τον δανεισμό φαρμάκων, διότι λόγω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν δέχεται το σύστημα φάρμακα προηγούμενων μηνών, με συνέπεια μια ακόμη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών της Περιφέρειας σε τούτη τη δύσκολη συγκυρία!
 12. Αυτό που γίνεται σήμερα στη βόρεια Ελλάδα με το κλείσιμο των Περιφερειακών Ιατρείων της 3ης και 4ης Υ.ΠΕ., δεν εφαρμόστηκε από καμία άλλη Υ.ΠΕ. της χώρας, και αυτό αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό!

Όλα τα φαρμακεία της χώρας, και την Άνοιξη του 2020, και τώρα, από τις αρχές Νοεμβρίου 2020 μέχρι και σήμερα, παραμένουμε ανοιχτά και δίνουμε τον αγώνα και στην ενημέρωση και στην κάλυψη κάθε ανάγκης του πολίτη που σχετίζεται με τη Φαρμακευτική Περίθαλψη και τις Πρώτες βοήθειες!

Κάναμε υπομονή τρεις μήνες τώρα και τρεις μήνες την Άνοιξη!

Πόσο όμως θα αντέξουμε ακόμη; Και οι κάτοικοι και οι φαρμακοποιοί της Περιφέρειας;

Μήπως με την ίδια λογική να κλείσουν και τα φαρμακεία;

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ:

ΔΡΑΜΑΣ: Κ. ΜΠΟΥΡΟΥΤΖΟΓΛΟΥ

ΕΒΡΟΥ: Α. ΤΕΡΖΗΣ

ΚΑΒΑΛΑΣ: Σ. ΡΑΚΙΤΖΗ

ΞΑΝΘΗΣ: Δ. ΚΑΛΦΑ

ΡΟΔΟΠΗΣ: Α. ΤΣΑΠΕΚΟΣ

ΣΕΡΡΩΝ: Α. ΡΟΝΤΣΗΣ”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood