“Είμαστε σε απόγνωση”. Αυτό διεμήνυσαν επαγγελματίες της εστίασης στην Κομοτηνή, συμμετέχοντας – με τήρηση των υγειονομικών μέτρων – στη συμβολική πανελλαδική κινητοποίηση του κλάδου συγκέντρωσης των κλειδιών των καταστημάτων τους, καθώς όπως τονίζουν, “έτσι όπως συνεχίζεται η κατάσταση, τα κλειδιά μας γίνονται…αχρείαστα”!

Ήδη τουλάχιστον πέντε μαγαζιά του σωματείου καφεποτοπωλών Ροδόπης είναι βέβαιο οτι δεν θα σηκώσουν ρολά όταν τελειώσει η πανδημία, ενώ την ίδια μοίρα υπολογίζεται οτι θα έχει και τουλάχιστον το 30% των εστιατορίων/ταχυφαγείων σε όλη τη χώρα.

Οι επαγγελματίες της εστίασης επαναλαμβάνουν εμφατικά οτι ο κλάδος τους έχει πληγεί περισσότερο από όλους, και αξιώνουν από την πολιτεία οικονομική στήριξη με τη μορφή μη επιστρεπτέων ενισχύσεων και όχι με μέτρα που ουσιαστικά αποτελούν δανεισμό – έστω άτοκο για δύο έτη.

“Δεν ζητιανεύουμε”

Αν και αναγνωρίζουν οτι οι βελτιώσεις κάποιων μέτρων – όπως αυτό που αφορά στην απαλλαγή από τα ενοίκια – κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, εντούτοις τονίζουν: “Τα πάγια έξοδά μας “τρέχουν”, ενώ εκτός από τις επιχειρήσεις μας πρέπει να συντηρήσουμε και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς μας. Ένα μέσο νοικοκυριό χρειάζεται 1.200 περίπου ευρώ τον μήνα, από που θα τα βγάλουμε;”. Γι΄ αυτό και ζητούν την επιδότησή τους με ποσά αντίστοιχα του 30% των τζίρων τους.

Ακόμη, επισημαίνουν και το γεγονός οτι από τον κλάδο τους θα χαθούν θέσεις εργασίας, καθώς η επαναφορά στην “κανονικότητα”, προφανώς δεν θα συνεπάγεται την πλήρως απελευθερωμένη λειτουργία τους, ούτε και την μαζική προσέλευση πελατών, με συνέπεια να είναι μειωμένο το απαιτούμενο προσωπικό.

Δείτε τι δήλωσαν οι Πρόεδροι των Σωματείων Καφεποτοπωλών και Ζυθεστιατόρων Ροδόπης Σπύρος Θυμικιώτης και Ανέστης Βαφειάδης αντιστοίχως.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ