Και το ΚΙΝΑΛ, με ανακοίνωσή του, καταδικάζει τους προπηλακισμούς κατοίκων της Ορεστιάδας κατά του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή πραγματοποιώντας συναντήσεις με εκπροσώπους τοπικών φορέων οι οποίοι αντιτίθενται στην κυβερνητική πρόθεση για επέκταση του ΚΥΤ μεταναστών και προσφύγων στον οικισμό του Φυλακίου.

“Να απομονωθούν οι ακραίες φωνές και η κυβέρνηση να πιέσει για κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο άσυλο και τη μετανάστευση”, τονίζει μεταξύ άλλων το ΚΙΝΑΛ, και υπογραμμίζοντας οτι “ο Έβρος δεν πρέπει να γίνει αποθήκη ψυχών”, καλεί τον πρωθυπουργό “να αναλάβει τις ευθύνες του και να πάψει να κρύβεται πίσω από τους υπουργούς του”. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

“Οι εικόνες που έρχονται από τον Έβρο είναι αποκαρδιωτικές.  Καταδικάζουμε τα απαράδεκτα και αντιδημοκρατικά συνθήματα που ακούστηκαν εναντίον του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου. Είναι επίθεση εναντίον κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενου πολίτη της χώρας. Οι ακραίες φωνές πρέπει να απομονωθούν. Η αντίθεσή μας στην πολιτική της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό/προσφυγικό είναι δεδομένη και αταλάντευτη. Η ανησυχία των κατοίκων και η έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση είναι κατανοητή. Ούτε ο αυταρχισμός, ούτε το «αποφασίζομεν και διατάζομεν» ταιριάζουν σε δημοκρατική χώρα. Ο Έβρος δεν πρέπει να γίνει αποθήκη ψυχών, και το Ανατολικό Αιγαίο πρέπει να πάψει να είναι αποθήκη ψυχών. Το κεφάλαιο που άνοιξε τον Μάρτιο του 2016 με την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, πρέπει να κλείσει. Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρουν τα κλειδιά του προσφυγικού από τον Ερντογάν. Η κυβέρνηση οφείλει να δείξει την πυγμή της στα ευρωπαϊκά όργανα για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο άσυλο και τη μετανάστευση που να μη λειτουργεί σε βάρος της χώρας και των προσφύγων. Η συστράτευση για τον αναλογικό επιμερισμό των αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη είναι μονόδρομος για όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Ο πρωθυπουργός οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του και να πάψει να κρύβεται πίσω από τους υπουργούς του”.