Ένα βήμα πιο κοντά στην “κατάκτηση” του πλανήτη Άρη βρίσκεται πλέον η ανθρωπότητα, και ειδικότερα η Κίνα, το διαστημόπλοιο Tianwen-1 της οποίας προσέγγισε τον “Κόκκινο Πλανήτη” μετά από ταξίδι έξι και πλέον μηνών.

Το κινεζικό διαστημόπλοιο έστειλε και την πρώτη του φωτογραφία από τον Άρη, η οποία θεωρείται ότι αποτυπώνει επακριβώς την εικόνα του πλανήτη. Η Εθνική Διαστημική Υπηρεσία της Κίνας έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία, που τράβηξε η τελευταίας τεχνολογίας κάμερα του Tianwen-1, από απόσταση 2,2 εκατ. χιλιομέτρων από τον πλανήτη.
Οι περιοχές του Άρη που αποτυπώνονται στη φωτογραφία είναι οι Acidalia Planitia, Chryse Planitia, Meridiani Planum, Schiaparelli Crater και Valles Marineris.
Χθες το Tianwen-1 βρέθηκε σε απόσταση 1,1 εκατ. χιλιομέτρων από τον Άρη, ενώ την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου αναμένεται να εισέλθει στην ατμόσφαιρά του και να ξεκινήσει την προσεδάφισή του στην περιοχή Utopia Planitia, νότια από την περιοχή που αναμένεται να προσεδαφιστεί τον Μάιο το διαστημόπλοιο Viking 2 της NASA. Το διαστημόπλοιο της Κίνας θα προσεγγίσει την επιφάνεια του “Κόκκινου Πλανήτη” σε τέτοια απόσταση ώστε να μετρήσει με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια τη βαρύτητά του.
Το Tianwen-1 ταξίδεψε 465 εκατ. χιλιόμετρα – μαζί με τις «μανούβρες» που έκανε για να εκμεταλλευθεί βαρυτικά πεδία – σε 197 ημέρες, και βρίσκεται σε απόσταση 184 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη.
πηγή: protothema.gr
επιμέλεια: inkomotini.news